Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les obres dels artistes Domènec i Eva Fàbregas seran les aportacions del M|A|C (Mataró Art Contemporani) a la Biennal d’Art Manifesta 2024

Escoltar

Les obres dels artistes Domènec i Eva Fàbregas seran les aportacions del M|A|C (Mataró Art Contemporani) a la Biennal d’Art Manifesta 2024

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa el programa descentralitzat Manifesta 15 Barcelona, la Biennal Nòmada Europea.

Avui s'ha presentat el programa del Manifesta 15 Barcelona Metropolitana. Foto: Manifesta
Avui s'ha presentat el programa del Manifesta 15 Barcelona Metropolitana. Foto: Manifesta

La quinzena edició de Manifesta tindrà lloc des del 8 de setembre fins al 24 de novembre d'aquest any en 12 ciutats catalanes, entre les que hi ha Mataró, .Reconeguda per la seva visió innovadora a l’hora d’indagar qüestions globals urgents a través de la cultura, aquesta edició de Manifesta desplaçarà la seva mirada en la regió metropolitana posant el focus en la capacitat proactiva de la ciutadania per estimular una transició  sociològica a Catalunya.

Per primera vegada en la seva història, Manifesta operarà de forma descentralitzada de manera que desenvoluparà projectes i intervencions culturals a dotze ciutats catalanes juntament amb una representació artística de la regió metropolitana. El programa Manifesta 15, que durarà 78 dies, es presentarà al voltant de tres clústers temàtics situats en els límits geogràfics de la ciutat de Barcelona i on es preveu que hi hagi les grans transformacions urbanes futures: els nodes del Besòs, en el qual s’emmarca Mataró, el del delta del Llobregat, i el de la serra de Collserola i Vallès. Així a més de Barcelona i Mataró també participen en el Manifesta 15 ciutats com l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà, Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Sabadell, Granollers, El Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besós.

 

Propostes artístiques locals i internacionals

L’antiga editorial Gustavo Gili, a Barcelona, funcionarà com a nucli de Manifesta 15, presentant projectes d’arxiu centrats en el passat colonial i les seves repercussions, els moviments contraculturals durant l’auge i la caiguda de la dictadura franquista i les històries de renovació educativa catalana. Els clústers de Manifesta 15, per la seva banda,  reuniran una varietat de projectes socials i ecològics de veus artístiques locals i internacionals en els diferents escenaris de les ciutats participants i giraran al voltant de tres temes principals: Equilibrant conflictes, Cuidar i cuidar-nos i Imaginant futurs, en el qual s’emmarca l’aportació mataronina a la biennal.

El programa a cadascuna de les ciutats metropolitanes participants inclourà, a proposta del representant artístic local, intervencions, exposicions i projectes en llocs emblemàtics que en el cas de Mataró serà l’edifici de la Presó, seu del M|A|C (Mataró Art Contemporani). En aquest espai i sota el títol “Un segle d’arquitectura europea”, l’artista mataroní Domènec exposarà les seves creacions a les sales i al pati on realitzarà una intervenció específica. També presentarà les seves creacions en diferents espais de La Presó l’artista visual Eva Fàbregas. L’aportació artística  que s’exposarà al M|A|C Mataró s’acabarà de completar amb peces videogràfiques provinents de la Fundació Han Nefkens. També l’artista ubicat a Mataró Carlos Bunga presentarà una instal·lació site-specific a la seu de les Tres Xemeneies de Sant Adrià.

Dels 43 participants que s’han anunciat avui que prendran part en el Manifesta 15, 29 presentaran obres de nova creació fetes especialment per aquesta cita. Cal destacar que un 55% del grup de participants són locals o estan establerts en la regió en la qual exposen de manera que es reforça el plantejament de Manifesta 15 per amplificar les veus regionals que reflexionen sobre el paisatge metropolità.

A més de la varietat de seus, cada ciutat acollirà una setmana temàtica festiva durant les dotze setmanes que dura la biennal, en la qual es celebrarà la riquesa cultural local de la ciutat i inclourà un programa públic específic encarregat per a Manifesta 15. A Mataró, aquesta setmana tindrà lloc del 14 al 20 d’octubre, la programació de la qual s’està treballant i serà presentada més endavant.

Les entrades del Manifesta es posaran a la venda a finals de maig al preu únic de 15 euros i permetrà als visitants explorar els tres clústers. L'accés a les altres seus serà gratuït

Tot imaginant un futur més just i sostenible, Manifesta 15 tancarà la biennal al novembre amb un Fòrum Obert que investiga com les bones pràctiques per a un ecosistema cultural descentralitzat creat des de baix a dalt s’ha construït i posat a prova a Manifesta 15 i poden donar forma a una Carta Magna eco social alternativa per al futur de la regió metropolitana.