Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena reubica les places d’internament a d’altres centres

Escoltar

L’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena reubica les places d’internament a d’altres centres

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) començarà a reubicar progressivament l’activitat d’internament de l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, el centre d’atenció intermèdia ubicat en un edifici històric de Mataró amb catalogació de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). En els propers mesos es reubicaran les 76 places d’ingrés en d’altres centres sanitaris. Aquesta situació serà transitòria fins que el primer trimestre de 2027 entri en funcionament el nou Hospital d’Atenció Intermèdia (HAI) de Mataró, que serà el segon més gran de Catalunya.

La façana de l'Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, situat al carrer Hospital 31 de Mataró.
La façana de l'Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, situat al carrer Hospital 31 de Mataró.

La decisió de la reubicació –consensuada amb el Departament de Salut i l’Ajuntament de Mataró- es pren després que aquesta setmana l’Administració municipal hagi iniciat un procediment de clausura perquè l’edifici no compleix amb la normativa actual en matèria d’incendis. Per adaptar-lo, caldria fer obres estructurals que obligarien a buidar el centre durant un període llarg de temps.

En base a això, i tenint en compte que està en marxa la tramitació del nou HAI de Mataró, el Consorci del Maresme ha valorat que és preferible planificar ja el trasllat de l’activitat d’ingrés hospitalari a d’altres centres enlloc d’abordar les obres.

Ara mateix s’està treballant per reubicar les 76 places d’ingrés entre l’Hospital de Mataró, l’Hospital de l’Esperança de Barcelona i un altre centre sanitari encara per concretar. També s’augmentarà l’hospitalització a domicili per a pacients de convalescència. El termini previst per gestionar el trasllat és de quatre mesos, per tant, no afecta els pacients actualment ingressats, que s’estaran a Sant Jaume fins a l’alta. L’objectiu és que els nous ingressos es vagin fent progressivament als nous centres. També s’està gestionant l’adaptació de la plantilla, que es reubicarà amb els pacients.

Pel que fa a l’activitat ambulatòria, que actualment es presta a l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, el Consorci Sanitari del Maresme ha proposat a l’Ajuntament re col·locar-la a la planta baixa, efectuant una reforma puntual per garantir-ne la seguretat. Això vol dir que els serveis sense ingrés (hospitals de dia de psicogeriatria i de rehabilitació, consultes externes de geriatria i d’al·lèrgia i consultes del Centre d’Atenció a la Dependència) quedarien a l’edifici actual. Aquests serveis atenen majoritàriament persones d’edat avançada amb afectació de la mobilitat i, sovint, amb algun tipus de discapacitat. Per aquest motiu, és important mantenir-los en el seu entorn habitual


Un nou hospital amb 244 places

El nou HAI de Mataró comptarà amb 244 places d’internament per a pacients que requereixin recuperacions funcionals o cures i per a pacients amb malaltia crònica evolucionada o en procés de final de vida. També tindrà 82 places d’hospital de dia. En total seran 14.000 metres quadrats de superfície construïda, en un terreny situat davant de l’Hospital de Mataró, actualment usat com a aparcament.

El Departament de Salut està treballant per accelerar al màxim els tràmits per a la construcció del nou equipament, que vindrà a resoldre de manera definitiva les necessitats d’atenció intermèdia al territori. L’Ajuntament ja ha cedit els terrenys i està previst que el nou hospital entri en funcionament el primer trimestre de 2027.

Publicat a