Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’intendent Xavier Santajuliana és el nou cap de la Policia Local

Escoltar

L’intendent Xavier Santajuliana és el nou cap de la Policia Local

Santajuliana assumeix el comandament del cos en substitució de l’intendent major, Mateo Sánchez, que s'ha jubilat després de 43 anys de servei a la Policia Local, els últims 15 com a cap.

L'intendent Xavier Santajuliana, nou cap de la Policia Local. Foto: Ajuntament
L'intendent Xavier Santajuliana, nou cap de la Policia Local. Foto: Ajuntament

L’intendent Xavier Santajuliana ha estat nomenat nou cap de la Policia Local de Mataró en substitució de l’intendent major Mateo Sánchez, que s’ha jubilat després de 43 anys de servei al cos, els últims 15 com a màxim responsable.

Santajuliana va accedir a la Policia Local de Mataró el gener de 2021 i, en disposar del segon major rang dins del cos, va assumir les funcions de sotscap. Amb la seva incorporació es va iniciar el reforç de l’estructura de comandaments en un moment de transició per afrontar el relleu generacional.

Ara, ja com a cap, l’intendent té per objectiu enfortir la Policia Local com a policia comunitària per millorar els índexs i la percepció de seguretat i convivència, i també millorar la relació i atenció a la ciutadania. Amb més proximitat i més presència al territori s’aconsegueix un coneixement en profunditat de les necessitats reals de seguretat que permet treballar i dissenyar plans d’actuació preventius enfocats a donar-hi resposta. D’aquesta manera es pot donar una resolució de qualitat i efectiva que permet actuar davant dels problemes abans que aquests es produeixin.

Per tal de garantir una resposta integral en la resolució de problemes i guanyar eficiència, també és essencial el treball planificat i coordinat amb altres cossos policials així com amb altres serveis de l’Ajuntament, i també la utilització de noves eines tecnològiques com el desplegament del Pla de videovigilància.

 

Xavier Santajuliana, intendent cap de la Policia Local

Xavier Santajuliana és llicenciat i màster en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, i llicenciat en Criminologia per la Universitat de Girona.

El 2001 va accedir al Cos de Mossos d’Esquadra, on va treballar principalment a les divisions d’Investigació Criminal i Informació. El 2008 va ascendir a inspector i va fer el salt al món local, on ha estat inspector en cap de les policies locals de Ripoll, Sant Vicenç dels Horts, Sant Joan Despí i Gavà. El 2021 va ascendir a intendent i es va incorporar a la Policia Local de Mataró, on fins ara ha exercit les funcions de sotscap.

Santajuliana ha compaginat la seva tasca policial amb la docència a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), organisme on ha exercit com a professor del Curs de formació bàsica per a policies i de cursos d’especialització i ascens.

 

Mateo Sánchez, 43 anys de servei

Mateo Sánchez es va incorporar com a agent de la Policia Local el 1981. Llicenciat en Dret per la UAB (1992) i postgrau en Direcció i Gestió de la Seguretat Pública per la UOC (2006), ha estat el primer agent que ha aconseguit convertir-se en cap del cos.

El 1993 va ascendir a inspector i es va encarregar de coordinar l’àrea d’infraestructures. El gener del 2000 va ser nomenat inspector sotscap i encarregat de coordinar les diferents àrees del cos i, el 2008, va ser nomenat inspector en cap accidental. El juny de 2009 va ascendir a intendent major i va assumir de manera definitiva la comandància de la Policia Local, càrrec que ha ostentat fins a la seva jubilació.

Al llarg de la seva trajectòria com a comandament ha impulsat els successius projectes de Policia de Barri. El 2012, ja com a màxim responsable del cos, va crear la Unitat de Suport a la Policia de Barri (USPB) –també conegut com a “quart torn”- per donar una major cobertura als problemes de seguretat i incivisme a les hores de més incidència (de 19 a 3 h) i el 2017 va crear la Unitat de Civisme i Convivència, unitat que va néixer amb l’objectiu d’abordar de manera integral les ocupacions d’habitatges.

Galeria d'Imatges

Publicat a