Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus eleva al Ple la proposta de candidatura de la nova Defensora de la Ciutadania de Mataró

Escoltar

La Junta de Portaveus eleva al Ple la proposta de candidatura de la nova Defensora de la Ciutadania de Mataró

La candidata és Marta Susana Pérez García que va ser escollida per majoria absoluta (17 vots) d’entre els 18 aspirants que es van presentar a la convocatòria pública.

Marta Pérez García és la candidata al càrrec de Defensora de la Ciutadania de Mataró. Foto: Cedida
Marta Pérez García és la candidata al càrrec de Defensora de la Ciutadania de Mataró. Foto: Cedida

El Ple de setembre, que se celebrarà demà dijous 5, té previst sotmetre a votació la candidatura de Marta Susana Pérez García, com a Defensora de la Ciutadania de Mataró, proposada per la Junta de Portaveus. La Junta de Portaveus ha estat l’òrgan encarregat de valorar les candidatures presentades i l’elecció dels perfils més idonis, segons estableix el Reglament de la Defensoria de la Ciutadania de Mataró.

El procediment per presentar candidatures al càrrec es va iniciar el passat 15 de març amb l’obertura d’un procés de convocatòria pública. Les candidatures havien d’anar acompanyades d’un document de motivació exposant les línies bàsiques i la proposta de desenvolupament del càrrec i la seva vinculació amb Mataró. Se’n van presentar 18 en primera instància, una de les quals es va desestimar perquè no havia presentat tota la documentació, i la Junta de Portaveus després de valorar les restants en va triar 6 que van haver de passar una entrevista. Una vegada realitzada l’entrevista, se’n van descartar 2 i les 4 restants es van sotmetre a votació.

La candidatura de Marta Susana Pérez García va obtenir majoria absoluta (17 vots) i, per tant, és la persona que es proposa perquè el Ple la ratifiqui. Resultarà escollida si obté una majoria de les tres cinquenes parts dels membres de la Corporació municipal, en primera votació, si no s’aconsegueix aquesta majoria, en la segona votació és suficient la majoria absoluta.

 

Candidata al càrrec

Marta Susana Pérez García és llicenciada en Dret (1996) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i ha cursat els estudis de Doctorat especialitzant-se en Dret Públic. Ha exercit d’advocada i com a docent de Dret Administratiu a la UAB, al TecnoCampus de Mataró, a la Universitat de Girona i a l’Escola de Policia de Catalunya, entre d’altres. Destaca la seva faceta d’estudi i investigació del Dret.

També ha publicat diversos articles acadèmics relacionats amb la planificació i ordenació turística de les ciutats, amb l’ordenació jurídica del paisatge, la seguretat a les ciutats i les “smart cities” i ha escrit manuals com el “Manual de Planificació i “Gestió del turisme” i “ La Seguretat i la comunicació”. No ha tingut mai cap vinculació política.

 

Antecedents

El càrrec de Defensor de la Ciutadania de Mataró va quedar vacant el juny del 2022 amb la mort de Jordi Puigderrajols i Coll que va exercir el càrrec des la seva creació, el 15 de gener del 2001.

El juny de 2022 el Ple va aprovar una Proposta de resolució, presentada pel grup municipal d’ERC, per actualitzar el Reglament del Defensor del Ciutadà i seleccionar i nomenar un nou titular.

El desembre de 2022, el Ple municipal va fer l’aprovació inicial del nou Reglament de la Defensoria de la Ciutadania fruit del treball conjunt de tots els grups municipals i que es va aprovar definitivament després dels 30 dies d’informació pública per poder presentar al·legacions. Va entrar en vigor el febrer de 2023.

La Defensoria de la Ciutadania és una institució que té com a missió vetllar pels drets ciutadans amb relació a l’actuació de l’Administració municipal i dels organismes que en depenen, i que amb aquesta finalitat estudia les queixes i consultes que se li presentin. Mataró va ser un dels primers municipis catalans que van crear la figura del Defensor del Ciutadà l’any 2001 com a institució de bon govern i bona administració, i de defensa dels drets fonamentals i llibertats públiques en l’àmbit de l’Administració local.

Les sindicatures o defensories locals estan implantades a 46 ajuntaments de Catalunya, donant servei a 4,6 milions d’habitants.

Publicat a