Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La programació d’arts en viu a Mataró de gener a juliol ofereix prop d’una setantena de propostes per a tots els gustos

Escoltar

La programació d’arts en viu a Mataró de gener a juliol ofereix prop d’una setantena de propostes per a tots els gustos

Ha començat la temporada d’arts escèniques i música que fins al mes de juliol omplirà de propostes els principals espais escènics i musicals de la ciutat, sobretot a través de cinc cicles: la temporada estable de teatre i dansa, el Sortim en Família, el Fet a Mataró, la temporada musical del Foment Mataroní i La Modesta.

"Coralina, la serventa amorosa" amb la mataronina Clara de Ramon, un dels espectacles que es veuran al Teatre Monumental. Foto: Arlet Ferrer
"Coralina, la serventa amorosa" amb la mataronina Clara de Ramon, un dels espectacles que es veuran al Teatre Monumental. Foto: Arlet Ferrer

Programació al Teatre Monumental

Lolita Flores, Clara de Ramon, Vicenta N’Dongo, Carlota Sobirós, Mireia Aixalà, i Oriol Broggi i la Companyia Mal Pelo, són alguns dels noms de la nova temporada estable de teatre que començarà el pròxim 21 de gener de febrer i s’allargarà fins al 24 de maig. Aquesta temporada posa la dona al centre dels seus espectacles.

La Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró està adherida al programa Apropa Cultura, una xarxa que uneix teatres, auditoris, festivals i museus amb les entitats del sector social per fer la cultura accessible. Els dies d’espectacles de la temporada estable el Teatre Monumental posa a disposició dels espectadors uns aparells per millorar l’audició de l’obra.

La temporada començarà amb “Poncia” amb Lolita Flores protagonitzant un text creat a partir de “La casa de Bernarda Alba” de Federico García Lorca. Diumenge 11 de febrer es podrà veure “Austràlia”, una comèdia dramàtica d’Israel Solà basada en fets reals en format de road trip, que parla sobre les maternitats i els vincles familiars.

El 3 de març el Monumental reviurà un clàssic, “La plaça del Diamant” dirigit per Carlota Sobirós i amb dramatúrgia de Ferran Dordal. El 5 d’abril la companyia de dansa Mal Pelo presenta l’última peça del seu Bach Project, “Highlands” després de més d’una dècada explorant la música de Johann Sebastian Bach. El 27 d’abril els espectadors podran veure un clàssic de Carlo Goldoni, “Coralina, la serventa amorosa”, que protagonitzen Mireia Aixalà i la mataronina Clara de Ramon, sota la direcció d’Oriol Broggi. La temporada es clourà amb “Pruna” una impactant obra dirigida per Queralt Riera que tracta els abusos infantils.

Fora de la temporada al Teatre Monumental es podran veure altres espectacles i concerts com el nou espectacle del Mag Lari, “Strafalari” (17 de febrer), “Bona gent” de Quim Masferrer (1 de març) i la celebració del quarantè aniversari de l’Agrupació Musical del Maresme (27 de gener).

Les entrades es poden comprar a les oficines de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i també al web culturamataro.cat/entrades.

 

Sortim en família i concerts i espectacles familiars

Teatre, circ, música, titelles i dansa. Els petits de la casa podran triar i remenar entre les deu propostes que com cada ofereixen el Grup Xarxa Mataró i Binixiflat, amb el suport de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.

El Grup Xarxa Mataró ha programat l’espectacle de dansa contemporània “Terra” de Silver Drops (14 de gener), la màgia i il·lusionsime de Melanie amb “Fasciné” (18 de febrer) i “Solo” del clown Roi Borrallas (17 de març).

Per la seva banda, Binixiflat proposa onze espectacles variats: “Hopa-li” de Tot Circ (7 de gener), els titelles de la Boira Teatre amb “Blauró” (21 de gener), “El peixet d’or”, titelles de la companyia Binixiflat (21 de gener), l’espectacle d’actrius i titelles “Núvol, núvol” de Perifèria Teatre (4 de febrer), “Mag Màgia” del Mag Magoo (11 de febrer), l’adaptació d’un conte clàssic a espectacle de titelles “Rita, la Rínxols i els tres ossos” de Binixiflat (11 de febrer). “Les aventures de Matito”, titelles a càrrec de la companyia Matito (3 de febrer), un altre clàssic en format titelles: “En Patufet” amb Galiot (10 de març). I tres espectacles més de titelles: El gegant sempre té gana” de Binixiflat (10 de març), “Els lladres del temps” de Sim Salabim (7 d’abril) i “És molt dur ser princesa” de la Companyia Retox (14 d’abril).

 

Fet a Mataró

Can Gassol i el Cafè Nou tornaran a ser els espais de la cuina de la creació amb el cicle Fet a Mataró. A Can Gassol companyies de circ, dansa, teatre i altres disciplines artístiques s’instal·len uns dies per treballar les noves creacions, abans de mostrar-ho al públic. En aquesta sala ubicada a la plaça de la Pepa Maca s’hi podran veure 3 assajos oberts: “La veu de les (d)ones” d’Ambae Company (2 de febrer), “Lontano” de la Cia Faltan 7 (3 de març), “Manchas. El castigo de Abundancia” de Lorena Madurga (26 de maig). L’entrada és gratuïta amb invitació.

Amb l’ànim d’aprofundir en les propostes artístiques Can Gassol acull per primera vegada la figura de l’artista associat. La beneficiària dels Ajuts a la creació Fet a Mataró – Can Gassol 2024 ha estat la companyia Alba Sarraute & Les Ofèlies. L’artista argentonina està en residència al Centre de creació d’Arts Escèniques de l’Ajuntament de Mataró i el públic podrà veure diferents moments del procés creatiu del seu nou espectacle, “La Innombrable”, al febrer i a l’abril.

Al Teatre del Cafè Nou ubicat a La Riera, 123, s’hi podran veure espectacles de companyies de Mataró i de la comarca: “Vocis – For Eyes to Hear” de Carla Piris (3 i 4 de febrer), “El mestre i el mar” de la companyia Mar Vivir (1 i 2 de març), “A la mani” de marina Francisco Culla (19 i 20 d’abril), “En estat d’alarma...” de Clownverses (21 i 22 d’abril), “Lostboy” de la companyia Incesables (13 de juliol). El cost de l’entrada d’aquests espectacles és de 10 €, que van íntegrament a la companyia. El 12 de maig es podrà veure l’espectacle “Ma-GYM Cooperativa” del Grup de Teatre Magín, amb entrada gratuïta.

Davant la bona acollida de la primera edició, a la Sala Polivalent del Cafè Nou es repetiran els Assortits de música i teatre, una iniciativa conjunta de l’Aula de Teatre i l’Escola Municipal de Música de Mataró en diferents dates des del 31 de març al 19 de juny.

També a la Sala Polivalent del Cafè Nou hi haurà la programació del Bar del Cafè Nou amb vermuts xics, concerts i espectacles diversos.

 

Temporada musical del Foment Mataroní i La Modesta

Concerts de cambra, concerts simfònics, sarsueles, cabaret... El Foment Mataroní amb el suport de l’Ajuntament de Mataró del 28 de gener al 14 de juliol proposa 10 concerts i espectacles al Teatre Monumental, a l’Espai F del Foment Mataroní, a l’Ateneu de Fundació Iluro.

En aquests espais es podrà veure el musical “Els miserables” a càrrec de la Lírica de Sant Andreu (28 de gener), l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 fent un recorregut per la música anglesa amb el recital “Amb permís de la reina” (17 de febrer), el concert de cambra “Ethymos” a càrrec de Diode (3 de març), les dues sarsueles a càrrec de La Companyia de Sarsuela Ciutat Comptal i la Guest Music Ensemble, “Los claveles” (16 de març) i “La Generala” (30 de juny), el Recital líric a càrrec dels germans Mireia i Xavi Dolç, el concert de cambra “Poemes i Rondalles” del Quartet Banús (11 de maig), l’òpera “La Bohème” amb l’Orquestra Project Òpera (26 de maig), i els concerts de cambra “Espais” de Limnos Quartet i el “Recital d’àries i sarsueles” a càrrec d’Alberto Cazes, Carlos Cosías i M. Neus Devesa (14 de juliol).

Del 10 de febrer al 8 de juny, l’Ateneu de la Fundació Iluro acollirà una nova edició del cicle La Modesta. Organitzat per l’Aula de Música Massafrets, vol acostar la música de cambra a tots els públics, recuperant repertoris de compositores històriques i música poc programada en els grans circuits de la clàssica.

Projectes teatrals i musicals amb centres educatius

L’Ajuntament de Mataró continua treballant en diferents projectes artístics i musicals amb l’alumnat de la ciutat. Entre l’abril i el maig al Teatre Monumental i al Foment Mataroní es podrà veure el resultat que han treballat durant el curs en els projectes Cantània, la Mostra de Teatre a les escoles i als instituts, Mapadeball i La Clika.

Tota la informació es pot consultar al web culturamataro.cat.