L'Hospital de Mataró compta amb dos nous quiròfans i la nova Unitat de Cirurgia Sense Ingrés (UCSI)
L’ampliació del bloc quirúrgic és la culminació de les obres de reforma de l’Hospital amb una inversió de 15 milions d’euros. Amb els nous quiròfans es calcula que es podran realitzar 1.000 intervencions més per any.
L'alcalde, David Bote, i la regidora de Ciutat Inclusiva i Saludable, Laura Seijo, han acompanyat la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya,Olga Pané, a la visita de l’ampliació del bloc quirúrgic de l’Hospital de Mataró, una actuació que permetrà incrementar el nombre d’intervencions i millorar l’atenció sanitària als usuaris del Maresme. També han fet la visita la gerenta de la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord, Candela Calle i el gerent de l'Hospital de Mataró, Rafael Lledó.
Amb aquestes obres el l’Hospital de Mataró suma dos nous quiròfans d’alta tecnologia i passa a tenir un bloc quirúrgic amb un total d’ 11 quiròfans. Amb aquestes noves instal·lacions es podran fer mil intervencions més a l’any per poder atendre les necessitats actuals del territori, reduir llistes d’espera i millorar l’eficiència de funcionament de l’àrea quirúrgica, disposant de més quiròfans per a intervencions d’urgències. L’Hospital preveu tancar el 2024 amb 12.200 intervencions quirúrgiques.
“Els dos nous quiròfans són unes instal·lacions magnífiques que permetran a l’Hospital de Mataró incrementar capacitat quirúrgica”, ha explicat la consellera. “Tant el bloc quirúrgic com els nous espais de reanimació i de cirurgia sense ingrés formen part d’una ampliació molt necessària” ha dit Pané, que també ha volgut felicitar els professionals del centre per mantenir l’activitat durant les obres.
Juntament amb l’ampliació del bloc quirúrgic, l’Hospital de Mataró ha construït una nova Unitat de Cirurgia Sense Ingrés (UCSI) i una nova sala de reanimació i preanestèsia. La nova UCSI compta amb 400 m2 i un total de 26 punts d’atenció (17 butaques i 9 llits). Així mateix, la nova sala de reanimació incrementa la seva capacitat fins a 26 punts d’atenció. La UCSI de l’Hospital de Mataró es va crear el 1994 i es va convertir en la tercera unitat de cirurgia major ambulatòria (CMA) a Catalunya. Actualment, l’Hospital és referent en aquest àmbit i tres de cada quatre intervencions es fan sense ingrés (índex d'ambulatorització del 74%).
L’hospital de dia oncohematològic
En la seva estada a l’Hospital de Mataró la consellera Pané ha visitat també l’hospital de dia oncohematològic, inaugurat el maig de 2023. Té 500 m2 i compta amb 18 butaques i 4 boxs individuals per a l’administració de la quimioteràpia, els tractaments hematològics i d’altres. A més, està dotat amb 4 consultes mèdiques, una sala d’espera pròpia, una sala d’investigació clínica i altres espais de treball.
Les condicions d’aquest espai proporcionen als pacients amb càncer i als seus familiars un ambient més privat, confortable i tranquil que l’anterior hospital de dia. Així, els pacients no estan en àrees compartides sinó individuals, amb lloc per a un acompanyant, una televisió individual, fil musical i prestatges per deixar els objectes personals.
El bloc quirúrgic i l’hospital de dia oncohematològic són les actuacions més importants del projecte de reforma parcial de l’Hospital de Mataró, que es va iniciar el 2021 i ha significat una inversió total de 15 milions d’euros (construcció i equipaments) finançats pel Servei Català de la Salut.