Mataró defensa una Llei Trans catalana i accions en defensa del col·lectiu a la ciutat
El Ple va aprovar una Proposta de resolució presentada per la CUP en defensa d’una Llei Trans catalana al Parlament de Catalunya i d’accions en defensa del col·lectiu a Mataró. El text es va aprovar amb els vots favorables del grup proposant, el PSC, En Comú Podem, ERC i Junts i els vots negatius del Partit Popular i de Vox.
El text íntegre de la proposta és el següent:
“La lluita per la igualtat de drets de les persones trans és un repte que encara no ha estat plenament resolt a la nostra societat. Malgrat els avenços aconseguits, les persones trans continuen enfrontant-se a barreres i discriminacions estructurals que afecten la seva vida quotidiana, des de la manca d'accés adequat a serveis de salut fins a la discriminació laboral, educativa i social.
Catalunya té l'oportunitat històrica de liderar una nova etapa en la protecció dels drets humans mitjançant l'aprovació de la Llei Catalana Trans. Aquesta llei busca garantir els drets i la plena igualtat de les persones trans, eliminant les barreres administratives i socials que perpetuen la desigualtat i l'odi.
És necessari, per tant, que les institucions catalanes, en el seu conjunt, prenguin mesures proactives per desmantellar les estructures de discriminació i garantir un futur on totes les persones puguin viure amb dignitat i en igualtat de condicions, independentment de la seva identitat o expressió de gènere.
En aquesta mateixa línia, la ciutat de Mataró fa anys que va començar a desplegar un seguit de polítiques i a donar inici a serveis i projectes amb l’objectiu de millorar l’atenció al col·lectiu trans. Després d’uns anys de rodatge, però, cal seguir millorant-los i enfortint-los partint de l’experiència resultant des dels inicis d’aquestes accions per a que aquestes atencions tinguin més qualitat i continuïtat.
De la mateixa manera, cal seguir detectant també en quins serveis dirigits al conjunt de la ciutadania se segueixen perpetuant discriminacions en vers les persones trans entenent que, més enllà d’espais i serveis específics, també cal incorporar una perspectiva en defensa dels drets de les persones trans en tots els àmbits de la vida.
Per tot això, el Ple d'aquest Ajuntament acorda:
- Comprometre aquest Ajuntament a treballar a favor de la sensibilització i la formació en diversitat de gènere dins de les competències municipals, col·laborant amb entitats i associacions que defensen els drets del col·lectiu trans.
- Preveure en el projecte de Casa de la Igualtat accions, espais per a l’atenció, espais de trobada i elaboració de difusió de campanyes en defensa dels drets de les persones trans.
- Incorporar al Servei d’Atenció Integral (SAI) de Mataró una nova figura d’atenció per a augmentar la periodicitat en les atencions i, conseqüentment, la qualitat d’aquestes. Que aquesta incorporació serveixi, a més, per a un nou mecanisme de recollida de propostes i opinions del col·lectiu trans de cara a noves accions de l’Ajuntament en defensa dels seus drets.
- Iniciar un grup estable d’acompanyament a familiars de persones LGTBI+ al Servei d’Atenció Integral de Mataró, en la línia del que aquest any ha començat el SAI vinculat al Consell Comarcal del Maresme
- Oferir a tots els centres educatius de la ciutat accions formatives i de sensibilització per a infants i joves sobre dissidències sexuals i de gènere i contra les violències que se’n deriven
- Formar tot el personal contractat per l’Ajuntament de Mataró amb accions formatives sobre dissidències sexuals i de gènere i contra les violències que se’n deriven, adaptades a cada àmbit laboral. Incorporar aquestes accions, també, en els futurs plecs de contractació de serveis.
- Promoure nous plans d’ocupació des del Servei d’Ocupació de Mataró, emmarcats en el Programa Treball i Formació, línia TRANS. Que, a més, aquests es plantegin amb uns objectius específics amb la persona contractada, que el programa tingui continuïtat fins que aquesta sigui contractada per a una altra feina un cop s’acabi el pla i inclogui suport psicològic, si s’escau.
- Redactar i enviar al teixit empresarial de la ciutat un model de protocol contra les violències LGTBIfòbiques per a facilitar-ne la implementació en el màxim d’empreses.
- Seguir promovent campanyes de sensibilització ciutadana des del Servei d’Igualtat en defensa dels drets de les persones trans.
- Incorporar la redacció d’informes periòdics en totes les iniciatives anteriors que serveixin com a mecanismes de seguiment i avaluació.
- Traslladar aquests acords a les associacions de defensa dels drets de les persones trans”.