Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró dona el tret de sortida a la futura concertació territorial de les polítiques actives d’ocupació

Escoltar

Mataró dona el tret de sortida a la futura concertació territorial de les polítiques actives d’ocupació

Serà un nou model d’intervenció que permetrà determinar amb més precisió els objectius, les estratègies, les accions i els serveis (programes i projectes) que són prioritaris per dinamitzar socioeconòmicament un territori.

Un moment de la sessió que s'ha fet a l'Espai Mataró Connecta. Foto: Ajuntament
Un moment de la sessió que s'ha fet a l'Espai Mataró Connecta. Foto: Ajuntament

L’Espai Mataró Connecta ha acollit avui una sessió de dinàmiques de treball amb més d’una vintena de representants dels agents de l’ecosistema que porten a terme polítiques actives d’ocupació a Mataró, com són les patronals, sindicats, centres de formació ocupacional, l’oficina de treball del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) al territori i el propi Ajuntament, que ha de permetre establir una primera fase de prioritzacions de línies d’intervenció en el marc d’un nou model d’intervenció al territori.

La concertació territorial de les polítiques actives d’ocupació és el procés d'impuls i diàleg que promou el SOC amb les administracions locals, les organitzacions sindicals i empresarials més representatives a Catalunya, i altres actors més rellevants i arrelats a cada territori.

Aquesta concertació té l'objectiu de facilitar l'encaix, la coordinació i la integració de les actuacions ocupacionals previstes en el Pla de desenvolupament de les polítiques d'ocupació a cadascun dels territoris.

El Consell Econòmic i Social de Mataró ha impulsat la realització de les primeres passes per establir les bases que han de sustentar la futura concertació dels agents del territori, segons les 8 línies de servei que determina el propi SOC. Aquest encàrrec s’està liderant des del Servei d’Ocupació de Mataró (SOM) de forma coordinada amb el Consell Comarcal del Maresme des d’on s’està portant a terme la reflexió i diagnosi amb abast comarcal.

En aquest context, és imprescindible establir línies d’acord en la diagnosi de les necessitats de l'ecosistema local i determinar —de manera consensuada— els objectius, les estratègies, les accions i els serveis (programes i projectes) que són prioritaris per dinamitzar socioeconòmicament un territori.

Per tal de definir aquesta diagnosi consensuada sobre les polítiques actives d’ocupació actuals i futures, Mataró ha iniciat el desenvolupament del projecte “Ecosistema de les polítiques actives d’ocupació a Mataró”, que preveu determinar les noves oportunitats que representa la concertació territorial pel conjunt dels agents locals, i el seu ajust a les necessitats i oportunitats concretes del nostre municipi.

Forma part d’aquest nou enfocament estratègic del SOC la constitució dels consells territorials, com un nou instrument per apropar les polítiques actives d’ocupació a persones i empreses. Són òrgans de participació del SOC incorporats en el desplegament del nou model de concertació territorial de les polítiques actives d’ocupació.

N’hi ha 8; Alt Pirineu i Aran, Lleida, Terres de l'Ebre, Tarragona, Penedès, Catalunya central, Girona i Barcelona i l’Ajuntament de Mataró en forma part del de Barcelona.

Aquest projecte està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

La concertació territorial actua com a element canalitzador i facilitador de la cooperació, col·laboració i coordinació entre tots els agents que intervenen en l’àmbit de les polítiques actives d’ocupació a Catalunya.

L'objectiu és el disseny, la implementació i la gestió integrades de les polítiques públiques d'ocupació en el marc de l'estratègia territorial, més pròxima a les necessitats reals de les persones; i, d'aquesta manera, millorar la seva ocupabilitat i incrementar la competitivitat de les empreses i dels sectors d'activitat dels territoris a Catalunya.