Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa a disposició de la ciutadania sis refugis climàtics en cas d’onada de calor

Escoltar

Mataró posa a disposició de la ciutadania sis refugis climàtics en cas d’onada de calor

La Biblioteca Antoni Comas, la Biblioteca Pompeu Fabra, el Centre Cívic Espai Gatassa i el Casal Municipal de la Gent Gran del Parc són els refugis climàtics que l’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania de dilluns a diumenge, de 10 a 13 h i de 16 a 19 h, en cas d’onada de calor. El Centre Cívic Pla d’en Boet i el Centre Cívic Cabot i Barba també són espais habilitats en cas d’onada de calor (33,9 ºC) de 9 a 15 h, de dilluns a divendres.

La Biblioteca Antoni Comas és un dels refugis climàtics per aquest estiu.
La Biblioteca Antoni Comas és un dels refugis climàtics per aquest estiu.

L’Ajuntament habilitarà sis equipaments municipals com a refugis climàtics aquest estiu. Es tracta d’espais climatitzats perquè la ciutadania pugui resguardar-se de les altes temperatures. De dilluns a diumenge estaran oberts en horari de 10 a 13 h i de 16 a 19 h, en cas que es produeixi una onada de calor, aquests quatre equipaments:

- Biblioteca Antoni Comas (carrer d’Enric Prat de la Riba, 110)

- Biblioteca Pompeu Fabra (plaça d’Occitània, s/n)

- Centre Cívic Espai Gatassa (carrer de Josep Montserrat i Quadrada, 1)

- Casal de la Gent Gran del Parc (avinguda del Corregiment, 28).

A banda d’aquests quatre equipaments, enguany s’afegeixen el Centre Cívic Pla d’en Boet i el Centre Cívic Cabot i Barba, de dilluns a divendres, de 9 a 15h.

L’habilitació d’aquests espais està prevista en el Pla per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS), inclòs al Document Únic de Protecció Civil de Mataró (DUPROCIM). Aquest Pla, el POCS, s’activa en fase d’alerta en cas d’avís meteorològic per calor intensa que pugui superar els 33,9 ºC i té com a objectiu minimitzar els efectes negatius que una situació de temperatures molt elevades pot tenir sobre la població, especialment en els grups considerats de més risc (infants i gent gran).

A Mataró, l’aplicació del POCS requereix la coordinació dels serveis municipals de Protecció Civil i Salut, Benestar Social, Atenció a la Ciutadania, Policia Local, Igualtat, Participació Ciutadana, Comunicació i les direccions de Cultura, Esports i Recursos Humans de l’Ajuntament; del Consorci Sanitari del Maresme, tant des de l’atenció hospitalària i sociosanitària com des de l’atenció primària, l’Institut Català de la Salut i la delegació de Creu Roja a Mataró.

Refugis climàtics

Els refugis climàtics són espais que proporcionen confort tèrmic a la població mentre poden mantenir altres usos o funcionalitats. Estan especialment dirigits a persones vulnerables a la calor i al fred (nadons, majors de 75 anys, malalts crònics, persones amb menys recursos, persones sense llar, etcètera). Han de tenir una bona accessibilitat, proporcionar àrees de descans confortables (cadires o bancs), ser segurs i facilitar l'accés a punts d'aigua potable. Als espais interiors es recomana mantenir una temperatura al voltant de 27ºC durant l’estiu i de 19ºC durant l’hivern.

No són espais destinats a persones que requereixen atenció mèdica, que s’han de dirigir al centre de salut pertinent.

Els parcs i les zones verdes també poden formar part de la xarxa.


Consells en cas d’onada de calor

Entre els principals consells que es donen a tota la ciutadania, però sobretot adreçat a la cura de la gent gran i infants, són els de beure aigua sovint sense esperar a tenir sensació de set; fer àpats lleugers amb presència de fruita i verdures; evitar el sol directe al carrer i sobretot a les hores centrals del dia; estar en llocs climatitzats i reduir l’activitat física quan faci més calor; refrescar-se i prendre dutxes sovint.