Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa en marxa el projecte NOT ALONE per evitar la soledat no desitjada en persones grans

Escoltar

Mataró posa en marxa el projecte NOT ALONE per evitar la soledat no desitjada en persones grans

L’objectiu del projecte NOT ALONE és determinar la prevalença i els factors associats de la soledat no desitjada en dones de més de 65 anys dels barris de Mataró. Comprendre la soledat des d'una perspectiva de gènere permetrà als professionals de la salut i de l'àmbit social conèixer la realitat i establir mesures preventives i de detecció precoç per la millora de la salut d’aquestes persones.

El projecte "La feminització de la soledat no desitjada en persones grans; com afrontar-la (NOT ALONE)” està impulsat per la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida del TecnoCampus Mataró-Maresme centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra, i finançat pel Ministeri de Ciència i d’Innovació a través de l’Agència Estatal de Recerca. Hi participen investigadors/es del Grup de Recerca en Atenció a la Cronicitat i Innovació en Salut del TecnoCampus (GRACIS).   

La situació social i sanitària viscuda en els darrers anys han tret a la llum d’una manera més dramàtica la realitat que tenen moltes persones, el fenomen de la soledat i encara ha estat més evident en les persones grans.

L’envelliment i la soledat comporta una pèrdua de salut física i mental, moltes vegades acompanyada d’un aïllament social que passa inadvertit. Aquesta situació és encara més evident quan parlem amb una mirada de gènere. A Espanya, les dones de més de 65 anys representen l'11% de la població total, en comparació del 8,4% dels homes. La major expectativa de vida no sempre significa una millor qualitat de vida; de fet, sovint les dones viuen més temps però en pitjors condicions de salut. L'efecte que la solitud té en la salut física i mental de les dones grans és tan important que mereix ser estudiat i abordat de manera integral per professionals de la salut i de l'àmbit social.

El projecte NOT ALONE consta de tres fases: la primera és un estudi de prevalença a 495 domicilis on resideixen dones majors de seixanta-cinc anys. La segona, amb un enfocament qualitatiu, explorarà el fenomen de la soledat no desitjada en dones grans i finalment, en una tercera fase, es desenvoluparà un model predictiu capaç d’avaluar, i fer seguiment de situacions de soledat no desitjada en la comunitat.

Amb el pas del temps, la relació entre soledat i gènere canviarà. Si volem entendre el fenomen de la soledat i mitigar els seus efectes en la salut de les dones, hem de conèixer aquestes històries de vida i estar al cas de tots els factors que poden provocar situacions de risc en les persones grans.  

És un repte pels professionals de la salut i de l’àmbit social que formen part del projecte, però també per la comunitat. Serà un projecte dut a terme per un equip multidisciplinari d’antropòlegs, fisioteràpies, gerontòlegs, infermeres, psicòlegs, treballadors socials, i metges que treballen en el camp de l'envelliment. Un projecte de recerca que espera obtenir resultats que impactin en la ciutadania i en la ciutat en general, fent entre tots una societat més cuidadora.

Publicat a