Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró promou una campanya per prevenir, detectar i evitar l’estigma cap a la ciutadania amb problemes de salut mental

Escoltar

Mataró promou una campanya per prevenir, detectar i evitar l’estigma cap a la ciutadania amb problemes de salut mental

La campanya consta de 7 vídeos testimonials on es presenten diferents problemes de salut mental, ja sigui en primera persona o per familiars. La iniciativa ha sorgit del Grup d’Estigma, Prevenció i Detecció de la Taula de Salut Mental de Mataró (TSM) amb l’objectiu de donar visibilitat a les diferents problemàtiques i per combatre la discriminació que pateixen les persones amb algun problema de salut mental i que elles mateixes siguin protagonistes del canvi social.

Els protagonistes de la campanya amb la regidora Laura Seijo, la pediatra Andrea Wicijowski, la treballadora social Sònia Dominguez i la responsable de psicologia de l'Hospital de Mataró, Marga Cano.
Els protagonistes de la campanya amb la regidora Laura Seijo, la pediatra Andrea Wicijowski, la treballadora social Sònia Dominguez i la responsable de psicologia de l'Hospital de Mataró, Marga Cano.

La regidora de Ciutat Inclusiva i Saludable, Laura Seijo, ha presentat avui a l’Espai Mataró Connecta la campanya de prevenció, detecció i lluita contra l’estigma cap a les persones amb problemes de salut mental. L’acte ha comptat amb tots els protagonistes, les seves famílies i també amb la coordinadora de psicologia del Servei de Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari del Maresme, Marga Cano, la pediatra, Andrea Wicijowski i la treballadora social sanitària, Sònia Domínguez, com a coordinadores del Grup 3 de la Taula de Salut Mental.

La iniciativa consta de 7 vídeos testimonials on s’explica breument, ja sigui en primera persona o a través de familiars, quina malaltia tenen però sobretot com pateixen l’estigma de la societat i com evitar aquestes situacions.

El suïcidi, el trastorn bipolar, l’autisme, l’ansietat, l’esquizofrènia, els brots psicòtics ... són algunes de les malalties dels protagonistes dels vídeos que exposen obertament la seva vida privada amb l’objectiu de visibilitzar la seva situació però sobretot per evitar situacions/comentaris d’estigma o discriminació ja sigui al carrer, a l’àmbit laboral, educatiu o a indrets de la seva vida quotidiana. 

Taula de Salut Mental

La Taula de Salut Mental compta amb 4 grups que treballen diferents aspectes:

-1 i 2: Coordinació assistencial: afavorir la continuïtat assistencial i millorar l’abordatge dels casos atesos, des dels diferents àmbits com l’accés, l’atenció primària, domiciliaria, hospitalària, urgències i emergències des de l’avaluació de necessitats, el finançament, les prestacions i els recursos humans.

-3: Sensibilització, prevenció i detecció: lluitar contra l’estigma  i millorar la sensibilització, prevenció i detecció en salut mental, amb especial èmfasi a les poblacions més vulnerables i en els infants, adolescents i les seves famílies.

-4: Integració social i laboral: Promoure la integració social i laboral que fomenti l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental.

La Taula de Salut mental és una iniciativa de l’Ajuntament de Mataró que compta amb representats del Servei Català de la Salut, el Consorci Sanitari del Maresme, de l’Institut Català de la Salut, la Fundació Hospital, la Fundació Maresme, el Centre de Formació i Prevenció, l’Associació per a la cura del cuidador i familiars en salut mental, la Federació de Salut Mental de Catalunya, la Fundació Hospital, Teamar - Associació TEA Asperger Maresme, Mans Amigues, la Fundació Vidal i Barraquer, l’Associació Catalana per la prevenció del suïcidi, l’Afatrac, la xarxa de Farmàcies Comunitàries, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra.

Publicat a