Mataró treballa perquè Les Santes 2024 siguin segures i es puguin gaudir amb respecte
Seguretat i respecte per poder celebrar i gaudir de La Festa Major de Les Santes 2024, aquest són els objectius pels que diversos serveis i departaments de l’Ajuntament treballen conjuntament. Abans, durant i després dels actes de Les Santes hi ha un equip de persones coordinades perquè tota la ciutadania pugui viure aquests dies sense incidents. La campanya “La festa és per a tothom” neix amb aquesta voluntat.
La regidora de Mataró Segura, Núria Moreno, i la regidora de Cultura, Diversitat Ciutadana i Igualtat, Heidi Pérez, han presentat avui el dispositiu de seguretat i la campanya de prevenció de les agressions sexistes i LGTBIfòbiques “La festa és per a tothom” de Les Santes 2024. La presentació s’ha fet a la plaça de Santa Anna, un dels indrets on s’instal·larà un hospital de campanya on es centralitza la gestió de totes les emergències.
El model preventiu i d’atenció a les possibles agressions sexuals i LGTBIfòbiques s’ha modificat respecte els darrers anys amb l’objectiu d’oferir atenció immediata per part de professionals sanitaris i formats en aquest àmbit d’intervenció. D’aquesta forma, l’atenció es donarà en els Espais d’Atenció Lila, al costat dels preventius sanitaris repartits en els actes de més risc.
El personal de seguretat privada, els serenos, els membres de les barres, així com les persones voluntàries implicades en la festa (colles institucionals i equips de suport entre d’altres), hauran rebut prèviament formació al respecte per saber quin és el circuit i què han de fer si identifiquen una situació d’agressió.
Pel que fa a la campanya comunicativa, s’ha canviat amb l’objectiu d’oferir una mirada més amplia, més enllà del consentiment sexual i posant l’accent en poder gaudir de la festa en un entorn respectuós.
Amb el lema “La festa és per a tothom”, el disseny del cartell mostra unes figures gaudint de diferents aspectes de la Festa Major de Les Santes com poden ser els actes de foc, la música, els retrobaments i l’amor. Aquesta campanya s’ha pensat i dissenyat per poder-la adaptar a d’altres moments festius com el Cap d’Any o el Carnestoltes, entre d’altres.
Dispositiu de seguretat ciutadana
La Policia Local i els Mossos d’Esquadra treballaran de manera coordinada i desplegaran en tots els torns un servei reforçat de resposta a demandes ciutadanes, especialment durant els torns de nit.
Així, addicionalment, de forma complementària als 3 torns habituals, del 25 al 29 de juliol la Policia Local desplegarà dos torns especials més (4t i 5è torn) destinats de manera específica a garantir la seguretat dels actes de Les Santes. Els Mossos d’Esquadra, per la seva banda, també tenen previst destinar unitats específiques d’àrees regionals de recursos operatius (ARRO) les nits del 25 i del 27 de juliol, les nits més assenyalades i que més gent apleguen als carrers.
La Policia Local incorporarà un dron d’última tecnologia per a la vigilància dels esdeveniments nocturns. Així, aquesta eina de videovigilància aquest any s’enlairarà totes les nits del 25 al 29 de juliol. El dron permet tenir un control més efectiu dels punts foscos i una millor visió dels actes, i d’aquesta manera es pot planificar una resposta més adequada en cas que es produeixi un incident.
La nit del 25 de juliol es tornarà a habilitar el dispositiu de control d’accés al centre històric amb motiu de la Nit Boja. Així doncs, tant el Desvetllament, com l’Escapada a Negra Nit i la Pujada Tabalada comptaran amb aquest control d’aforament i també per impedir l’accés a l’espai de realització de les activitats amb ampolles tant de vidre com de plàstic, ni amb objectes considerats perillosos. Com ja es va fer l’any passat, la Festa a la platja també comptarà amb un control d’accés als passos subterranis i a la rotonda del Port.
Dispositiu d’autoprotecció
El Servei de Protecció Civil, per la seva banda, té activat el Pla específic municipal de Les Santes, document que inclou totes les activitats culturals i esportives de la Festa Major i on es detallen tots els riscos i es defineixen les actuacions de cada grup operatiu.
A més, l’Ajuntament compta amb 4 Plans d’autoprotecció específics (PAUs) corresponents als actes més multitudinaris: el Castell de Focs la nit del 27; la Festa a la platja i la Nit Boja, ambdós la nit del 25 de juliol; i els concerts del Parc Central. Aquests 4 plans d’autoprotecció específics, aprovats el 2023, s’han revisat per tal d’introduir-hi les actualitzacions derivades dels canvis organitzatius que s’han produït aquest any com per exemple el canvi d’orientació de l’escenari de l’Espigó, que aquest any s’ha instal·lat mirant a mar i deixant un espai de 25 metres a banda i banda per tal de garantir una evacuació més fluïda.
La festa també comptarà amb un ampli dispositiu sanitari per oferir assistència mèdica durant la celebració dels actes. A més, els actes més multitudinaris també comptaran amb un hospital de campanya per atendre les incidències que se situaran a l’Escola Pia Santa Anna i a l’escola Cor de Maria durant la Nit Boja i la Tarda Guillada; i al Centre Natació Mataró durant la nit del 25 i el 27 amb motiu del Concert a la platja i del Castell de focs.
Els actes amb ús d’artificis de pirotècnia també comptaran amb un dispositiu de primera intervenció per poder realitzar una ràpida intervenció en cas d’incendi i facilitar l’actuació del cos de Bombers.
El servei de serenos, que treballa en la promoció i prevenció del civisme i la convivència, concentrarà la seva presència en els espais on tinguin lloc els actes de la Festa Major.
El canvi és per oferir una mirada més àmplia , més enllà de situar una atenció puntual en un lloc concret des d’on es faci una tasca de sensibilització, informació i atenció en cas de necessitat i corresponsabilitzar a tothom qui participa de la Festa