Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 10.000 alumnes de Mataró reben formació en tècniques de suport vital bàsic

Escoltar

Més de 10.000 alumnes de Mataró reben formació en tècniques de suport vital bàsic

La iniciativa persegueix la presa de consciència i la formació de l’alumnat perquè sàpiga actuar davant d’una aturada cardíaca. És un programa del Departament d’Educació amb el Consell Català de Ressuscitació coordinat a Mataró per part del Centre de Recursos Pedagògics i la col·laboració de l’Ajuntament

Cor gegant a l'escola Maristes Valldemia amb motiu del Dia Mundial de la Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria. Foto: Ajuntament
Cor gegant a l'escola Maristes Valldemia amb motiu del Dia Mundial de la Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria. Foto: Ajuntament

Durant aquest curs escolar, un total de 10.182 alumnes dels centres educatius de la ciutat rebran formació en tècniques de suport vital. Es tracta d’alumnes dels cicles d’Infantil (1.330), de Primària (4.610) i d’ESO (4.242) de 34 escoles i instituts de Mataró que participen al programa de Suport Vital Bàsic impulsat pel Departament d’Educació amb el Consell Català de Ressuscitació (CCR), coordinat a Mataró pel Centre de Recursos Pedagògics amb la col·laboració de l’Ajuntament. Els encarregats d’impartir aquests tallers són els 151 professors dels centres educatius de Mataró formats com a monitors en suport vital.  

Amb aquest programa, al qual ja hi participen el 60 % dels alumnes de les escoles i instituts de Mataró, es vol aconseguir que l’alumnat, quan acabi l’educació obligatòria, sàpiga actuar davant una aturada cardíaca realitzant les maniobres de suport vital bàsic. L’objectiu és que els coneixements adquirits pels estudiants siguin perdurables en el temps. 

El Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament de Mataró col·labora amb aquest programa cedint part del material per a la formació i posterior implementació en els centres educatius.  

En el marc del projecte “Mataró, ciutat càrdioprotegida” impulsat per l’Ajuntament, la ciutat disposa de 57 desfibril·ladors de titularitat municipal. Estan situats als equipaments públics (46), al passeig Marítim (2) i en vehicles de la Policia Local (8) i Protecció Civil (1).  

 

Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Aturada Cardíaca  

Precisament avui, amb motiu del Dia Mundial de la Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria i per visibilitzar la formació que es fa a Mataró en aquesta matèria, des del grup de coordinació del programa de formació de Mataró ha organitzat diversos tallers formatius a les escoles que participen al programa. 

És el cas de l’escola Maristes Valldemia, que ha fet una sessió formativa adreçada a l’alumnat d’infantil, primària i secundària. A l’acte hi ha assistit la regidora de Mataró Segura, Núria Moreno, i la regidora d’Educació, Bea Delgado. 

L’alumnat d’I5 ha realitzat una proposta a l’aula de coneixement i interiorització del telèfon únic d’emergències 112; l’alumnat de 6è ha fet un taller d’aproximació segura per comprovar l’estat de consciència i respiració i han après a realitzar la posició lateral de seguretat; i l’alumnat de 4t d’ESO ha realitzat un taller de compressions. 

 

Conscienciació 

Segons dades del Consell Català de Ressuscitació, el 80 % de les aturades cardiorespiratòries són extrahospitalàries i sovint tenen lloc amb un familiar o un amic al costat. Només un 15 % d’aquestes aturades reben reanimació cardiopulmonar (RCP) per part d’algun ciutadà. Si el testimoni de l’aturada comença de seguida les maniobres de RCP, la supervivència és de 2 a 3 vegades més gran que quan no s’inicien. Segons el CCR, una RCP realitzada correctament aconsegueix una supervivència 20 vegades més gran que quan es realitza de manera incorrecta. Per tant, la formació de la ciutadania és imprescindible per millorar les taxes de supervivència amb qualitat de persones que han patit una aturada cardíaca, i rebaixar el nombre de les víctimes de mort sobtada. 

Galeria d'Imatges

Publicat a