Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’obre la convocatòria del 17è Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats

Escoltar

S’obre la convocatòria del 17è Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats

El premi està dotat amb 3.000 euros i l’obra guanyadora es publicarà al diari Ara, al web de l’Associació Cultural Helena Jubany i es podrà escoltar al podcast 'La maleta de l’Helena'

La presentació de la convocatòria de la XVII edició del Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats,  s'ha fet a la biblioteca Pompeu Fabra. Foto: Ajuntament
La presentació de la convocatòria de la XVII edició del Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats, s'ha fet a la biblioteca Pompeu Fabra. Foto: Ajuntament

Conjuntament, l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente, la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el diari ARA convoquen el premi amb la finalitat de mantenir viu el record de l’Helena Jubany, enamorada del món dels llibres i decidida a encomanar el seu gust per la lectura i la creació literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral.

La Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró promou, per novena vegada, la convocatòria del Premi a través d’un conveni en el qual aporta un 35% del cost del projecte d’edició de l’obra premiada. El premi està dotat en 3.000 € i l’obra guanyadora es publicarà amb el diari ARA i al Web de l’Associació Cultural Helena Jubany i Lorente des d’on podrà ser descarregada gratuïtament i també podrà ser escoltada al Podcast La Maleta de l’Helena del web helena.jubany.cat/podcast

L’Ajuntament de Mataró consolida la seva participació en el premi fomentant-ne la difusió i l’impuls a aquesta iniciativa cultural que ja compta amb una llarga trajectòria. La implicació s’hi veu reflectida amb la integració d’una professional de la Xarxa de Biblioteques de la ciutat en el jurat del premi, amb la recollida dels originals que s’hi presentin, que es farà a qualsevol de les tres biblioteques municipals, i amb el suport econòmic que el fa possible. L'Ajuntament també hi col·labora amb la cessió dels espais de les biblioteques per a la realització de l'acte de lliurament del premi i la presentació de l'obra guanyadora.

 

Característiques de les obres

Podran optar al premi, tots els treballs consistents en narracions curtes o reculls de contes inèdits, originals i escrits en llengua catalana que tinguin, en conjunt, una extensió d’entre 10 i 20 fulls. Els originals es presentaran en cinc còpies, mecanografiats en fulls DIN A4 escrits per una sola cara, a doble espai. Les obres presentades han d’anar adreçades a un públic que tingui de 12 a 99 anys. El termini d’admissió dels treballs finalitzarà el dia 1 d’octubre de 2024. Els treballs hauran de ser tramesos a qualsevol de les tres biblioteques públiques de Mataró: Biblioteca Antoni Comas, Biblioteca Pompeu Fabra i Biblioteca Popular.

Podran optar al premi totes les obres consistents en una o més narracions curtes o en un recull de contes inèdits, originals, escrits en llengua catalana i que no hagin estat premiats en altres concursos. L’autoria pot ser individual o col·lectiva i cada participant podrà presentar una sola obra.

El jurat estarà format per Elvira Carrió, inspectora d’Educació, Esteve Guardiola, narrador oral i llibreter de Buc de Llibres, Carme F. Villabol, guanyadora del 16è Premi Helena Jubany, Núria Ribas, directora de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat, M. Àngela Serra, bibliotecària, en representació de les biblioteques públiques de Mataró, Roser Trilla, professora

que ha estat de llengua i literatura de l’IB A. Satorras i Joan Jubany, que actuarà de secretari amb veu però sense vot. A l’hora d’emetre el veredicte, el jurat tindrà en compte la qualitat literària de les obres presentades i el fet que tinguin característiques tals que les facin adequades per a ser transmeses oralment sense que calguin adaptacions posteriors.

El lliurament del premi es farà el dia 2 de desembre de 2024 al lloc i hora que es faran públics properament.

 

La figura d'Helena Jubany

Helena Jubany i Lorente va néixer el 27 de febrer de 1974. Va viure a Mataró fins als 26 anys. El 1996, es va llicenciar en Periodisme a la UAB. Al llarg de la seva formació professional, va col·laborar amb Televisió de Mataró, amb ràdio Premià i amb el diari El Punt del Maresme.

Va treballar com a llibretera a la Cooperativa Robafaves, on va col·laborar en l’elaboració de la revista ‘Notícia de llibres’ i es va interessar especialment per la literatura infantil i juvenil. El 1999 va deixar de treballar a la llibreria i, va dedicar-se al món del llibre des d’altres àmbits, va preparar les oposicions a bibliotecària i va encetar el camí de la creació literària, recopilant un bon nombre de contes propis. L’any 2000 va començar a treballar d’auxiliar de bibliotecària per a la sala infantil de la biblioteca Frederic Alfonso i Orfila de Sentmenat. Per la seva feina, es va traslladar a Sabadell on va continuar desenvolupant activitats culturals i associatives.

L’any 2001 va morir. Amb aquest premi es vol mantenir viu el seu record i compartir el seu amor pels llibres i la literatura.

Més informació aquí https://helena.jubany.cat/associacio/