El Museu de Mataró il·lustra els 40 anys de les Diablesses de Mataró
El 13 de juny a Can Serra s’inaugura l’exposició “Cremant els 40. Diablesses de Mataró (1985 – 2025)", un repàs a la història de la colla institucional: el seu origen, evolució, anècdotes i curiositats” .
L’any 1985 un grup de mataronines amb desig de festa i delit de foc es van organitzar per crear la primera comparsa femenina de foc de Catalunya: la Colla de les Diablesses de Mataró. Quaranta anys després es vol retre un homenatge viu al compromís i a la força de totes les dones que han format part de la colla i que han mantingut encesa la seva flama.
L'espectador de Can Serra podrà fer un viatge visual i emocional a través d’aquests quaranta anys d’història de la Colla de les Diablesses de Mataró, que acompanyades sempre de la percussió dels Tabalers do Maresme i vestides amb les capes dissenyades per l’artista Nefer, han omplert els carrers de la ciutat de foc, ritme i passió.
El cor de l’exposició el formen quaranta fotografies d’Helena Molinos que, acompanyades de vivències personals i anècdotes, apropen el visitant a l’ànima de les “dones de foc”.
Al voltant d’aquestes imatges, una selecció de vestits de diferents èpoques, objectes, documents, fotografies històriques i vídeos d’arxiu transporten el visitant a la memòria col·lectiva de la colla i permeten descobrir moments clau de la seva trajectòria.
Aquesta exposició, organitzada conjuntament per la Colla de les Diablesses de Mataró i el Museu de Mataró vol reconèixer la contribució de la colla al patrimoni festiu de la ciutat i a la reivindicació d’una festa feta i viscuda per les dones.
L'exposició, que es podrà veure fins al 21 de setembre, ofereix també visites guiades i activitats familiars. La primera visita serà dissabte 5 de juliol i anirà a càrrec de l’Helena Molinos i altres membres de la colla, mentre que diumenge 6 de juliol es farà la primera activitat familiar.
El 27 de juliol Can Serra obrirà matí i tarda amb motiu de Les Santes.
Sobre les Diablesses i els Tabalers do Maresme
Les Diablesses corren i salten sota el paraigua de foc que brota d’una massa, mentre van convidant la gent que es posi ben bé a sota. Salten i ballen amb el ritme dels tabals dels Tabalers do Maresme, que les acompanyen sempre. Llueixen el vermell del foc i el negre de la nit en la seva indumentària, que incorpora també diversos motius relacionats amb aquests conceptes dibuixats i cosits, basats en originals de l’artista mataronina Nefer. També duen una saca cadascuna per dur-hi la pirotècnia, i la colla té una forca que s'encén en moments de lluïment.
El ritme principal de percussió dels Tabalers do Maresme és de David Xiberta. Les Diablesses no tenen un ball propi, sinó que seguint el ritme dels tabals, caixes i bombos que marquen els tabalers corren i formen en cercle per realitzar espectaculars enceses conjuntes, o bé es coordinen amb els tabalers per córrer, saltar i fer formacions amb ells.
La colla està formada per 38 diablesses, que es reuneix quan s’apropa Sant Jordi (que és quan actuen acompanyant el Drac a la Fogonada) i la Festa Major. Els Tabalers do Maresme està formada per 20 membres i es reuneixen la major part de l’any per assajar setmanalment.