Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Servei d’Ocupació de Mataró (SOM) reforça la seva aposta per la Formació Professional Ocupacional Dual

Escoltar

El Servei d’Ocupació de Mataró (SOM) reforça la seva aposta per la Formació Professional Ocupacional Dual

Enguany s’incorpora un nou programa específic adreçat al Comerç, com a altra línia de suport per part de l’Ajuntament al sector

Les sessions d'Speed Dating permeten que les empreses puguin conèixer el perfil dels candidats i valorar els que més encaixin a la seva companyia. Foto: Ajuntament
Les sessions d'Speed Dating permeten que les empreses puguin conèixer el perfil dels candidats i valorar els que més encaixin a la seva companyia. Foto: Ajuntament

L’objectiu dels programes de Formació Professional Ocupacional Dual (FPO Dual) és qualificar a joves d'entre 18 i 29 anys, fer acompanyament i formació per l'obtenció de Certificats Professionals al mateix temps que estan contractats per una empresa, a través d’un contracte de formació en alternança de 12 mesos. Durant tot el programa els joves gaudeixen d’acompanyament, orientació i seguiment en el seu itinerari professional i formatiu, i les empreses reben assessorament en les gestions pròpies del programa a l'hora que gaudeixen d’una subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC),  per a la contractació laboral d’aquests joves 

Un dels elements clau d’aquests programes és la detecció i priorització de sectors econòmics presents al territori que requereixin de nous professionals i per tant representin una oportunitat d’inserció per a les persones participants. 

Aquest és el 3r any que el SOM desplega aquests programes promoguts per part del SOC i que ofereix  la modalitat de formació i contractació en alternança, fins ara centrada a Mataró en el  sector de les instal·lacions, i que en les seves dues sessions anteriors ha esdevingut exitosa. De forma general s’inclou per a les persones participants una formació introductòria i prèvia a l’inici del contracte d’unes 140 hores, per adquirir coneixements bàsics de l’ocupació, així com per treballar competències transversals. Iniciat el contracte de treball s’alterna la formació professionalitzadora vinculada al sector específic al que està adreçat  (35% de la jornada laboral) d’unes 620 hores i que permet l’obtenció dels certificats de professionalitat i/o especialitats formatives. 

En el cas del programa d’instal·lacions es poden obtenir per part dels participants els Certificats Professionals d’Operacions auxiliars de muntatge d’instal·lacions electrotècniques i de telecomunicacions en edificis i d’Operacions de fontaneria i calefacció – climatització domèstica. 

La sessió de selecció final dels joves consisteix en un Speed Dating d'entrevistes ràpides entre candidats i empreses participants al programa. Les entrevistes es fan en simultani amb una durada de 8 minuts, perquè les empreses puguin conèixer els diferents perfils i valorar els que més encaixin a la seva companyia. 

L’edició d’enguany d’aquest programa, on hi participen 11 empreses que contracten un total de 13 joves, ha tingut lloc formalment el dia 5 de febrer amb la signatura de contractes de treball i l’inici de la formació professionalitzadora.  

 

Nou programa FPO Dual de Comerç 

Enguany s’ha incorporat un programa específic adreçat al sector comercial de la ciutat, donada la necessitat de nous perfils professionals en aquest àmbit, que permet l’obtenció dels  Certificats Professionals (CP) d’activitats auxiliars de comerç i d’activitats de venda, així com les Especialitats Formatives no conduents a altres certificats professionals: 

  • Caixa i reposició (60 hores)
  • Gestió de processos logístics (30 hores)
  • Venda per internet en una botiga/tenda física (12 hores)
  • Instagram per al teu negoci (15 hores)
  • Operacions auxiliars en el punt de venda (90 hores)

En aquesta primera edició, han estat 7 les empreses de Mataró col·laboradores del programa FPO DUAL 24 adreçat al Comerç per respondre a la demanda de talent d’aquest sector. Els participants són 13  joves que han realitzat una Formació Introductòria en el sector del Comerç de 120h, on han cursat hores de nocions bàsiques de comerç, KPI de vendes, habilitats comunicatives, certificat de Manipulació d’Aliments i APPCC i certificat d'operari de carretons elevadors.  

El programa FPO DUAL de Comerç comença el 19 de febrer, amb la signatura dels contractes dels joves a les empreses i l'inici de la formació al SOM.  

Aquest programa específic pel sector comercial es suma a les diferents línies de suport de l’Ajuntament a aquest sector tan rellevant per a la ciutat, com és el programa Aixequem Persianes per fomentar l’emprenedoria comercial i l’activació de locals i el Retail Lab com a laboratori de transferència i formació tecnològica pels establiments, entre d’altres.