Inici del desplegament dels serveis de temporada per garantir la seguretat, la neteja i oferta d’oci a les platges
Mataró participa per segon any consecutiu en la prova pilot de la Generalitat per testejar un sistema d’avisos en platges no vigilades: al tram sense servei de socorrisme de la platja de Sant Simó hi haurà una boia amb un sensor que detectarà l’alçada de les onades i enviarà les dades recollides a un semàfor instal·lat a la platja per determinar si les condicions de bany són segures.
El servei de prevenció, vigilància, salvament i socorrisme es posa en marxa aquest proper dissabte, 31 de maig, a les platges del Varador, Callao, Ponent i Sant Simó. El servei, a càrrec de l’empresa Pro-Activa, s’oferirà diàriament fins al 14 de setembre i l’horari serà de 10 a 19 h amb 13 persones treballant.
Aquest estiu hi haurà 3 punts avançats de vigilància (PAV) -l’any passat només n’hi havia 1 a la platja del Varador-, 4 cadires de vigilància i 3 casetes de socorrisme repartits per les 4 platges de la ciutat. Així, a la platja de Ponent hi haurà 1 cadira de vigilància i 1 caseta de socorrisme; a la platja del Varador hi haurà 1 PAV, 2 cadires de vigilància i 1 caseta de socorrisme; a la platja del Callao 1 PAV, 1 cadira de vigilància i 1 caseta de socorrisme; i a la platja de Sant Simó 1 PAV. També es disposarà d’una moto aquàtica i d’un vehicle equipat amb material sanitari i desfibril·lador.
A més, i com a novetat, hi haurà una boia intel·ligent instal·lada al tram de platja no vigilada de Sant Simó. Es tracta d’una boia amb un sensor que detecta l’alçada de les onades, les dades recollides s’envien a un semàfor instal·lat a la platja que determina de manera autònoma la bandera de la zona de bany, amb l’objectiu de determinar si les condicions de bany són segures. D’aquesta manera, el color del semàfor indicarà si el bany és apte (verd), no ho és (groc), o si està prohibit (vermell). El projecte, en fase pilot i impulsat per la Generalitat, va a càrrec de l’empresa OnaDouglas. La boia intel·ligent s’instal·la a la platja no vigilada de Sant Simó després que, l’estiu passat, Mataró participés en la primera prova pilot per testejar aquest sistema d’avisos amb la instal·lació de la boia a la platja del Varador.
Servei de Bany Adaptat
El servei de bany adaptat seguirà oferint-lo Creu Roja, des de l’1 de juliol fins a l’11 de setembre, de dilluns a diumenge en horari d’11 a 18 h. La prestació del servei es farà a la zona d'ombra de la platja de Varador (davant del Pas del Cargol). Es recomana trucar al telèfon 664 24 34 25 per reservar cita i així evitar desplaçaments innecessaris degut a la mala mar, a la presència de meduses o a condicions meteorològiques adverses. Properament quedarà instal·lada la passera que arriba fins a l’aigua per facilitar la realització d’aquest servei.
Altres serveis
Altres serveis que hi ha a les platges són la instal·lació de 13 línies de vida per a banyistes (2 a Ponent, 7 a Varador, 3 a Callao i 1 a Sant Simó, 4 més que l’any passat) i un carril d’entrada i sortida d’embarcacions de 35 m d’amplada a la platja del Varador (davant del CN Mataró) per garantir la seguretat de banyistes i usuaris d’embarcacions lleugeres com caiacs o pàdel surf.
S’instal·laran 5 pals amb banderes informatives de l’estat de la mar i també es disposarà de servei de megafonia sense fils amb 9 altaveus repartits per les quatre platges per a la distribució de missatges pre-gravats en català, castellà, anglès i francès, relatius a l’inici i finalització del servei de vigilància i socorrisme, el color de la bandera o la qualitat de l’aigua, entre d’altres.
Un any més, Mataró disposarà de platja per a gossos a la platja de Ponent.
Atesa la millora de les reserves d’aigua que han permès sortir de la situació de sequera, aquest any estan obertes les dutxes a totes les platges. En total s’han instal·lat i ja estan en funcionament 16 dutxes: 4 a Sant Simó, 2 al Callao, 7 al Varador i 3 a Ponent (1 d’elles per als animals a la platja per a gossos).
Respecte a l’oferta de restauració, s’han autoritzat el mateix número de guinguetes de l’estiu passat:1 foodtruck a la platja del Callao i 6 guinguetes (1 a Ponent, 1 a Sant Simó i 4 al Varador).
El punt de lloguer d’embarcacions lleugeres (caiac, paddle surf, SUP ioga), a la platja del Varador, davant del canal d’abalissament, també obre l’1 de juny. Complementa les activitats nàutiques que es poden trobar al Port de Mataró (vela, submarinisme, rem, surf, caiac, pàdel surf, big pàdel surf, passejades al mar i lloguer d’embarcacions).
Per part de la brigada municipal s’han dut a terme diferents treballs de millora i manteniment al front marítim, com el repàs de l’estat de les tarimes de fusta de les pèrgoles que acullen les guinguetes; s’està replantant l’arbrat dels passeig que s’havia hagut de retirar per risc de fractura, substituint en alguns casos les palmeres per altres espècies; s’està arranjant la sorra del passeig davant les cases del Callao; i s’estan instal·lant les passeres que faciliten l’accés a la sorra. A la platja del Varador s’ha retirat la piràmide de cordes, ja que és necessària la seva renovació. L’Ajuntament té previst reposar-la per una nova estructura.
Mataró avança també en l’aposta per tenir unes platges naturalitzades. La vegetació de les dunes del Varador, que l’Ajuntament gestiona mitjançant un acord de custòdia amb l’entitat Natura, es troba en molt bon estat, amb diferents espècies en floració.
Des de l’1 de maig i fins al 15 de setembre les platges de Mataró es netegen cada dia. Com a novetat d’aquesta temporada la neteja mecànica de la sorra amb tractor per separar i filtrar els residus també es fa a la platja de Sant Simó. Les papereres soterrades es buiden dos cops per setmana i les dels accessos a les platges, que han augmentat perquè se n’han instal·lat de noves, diàriament. També es reforçarà la neteja dels passos subterranis.
Per últim, l’Ajuntament va dur a terme a l’abril la poda de les palmeres que estan al costat de la línia de tren, i la neteja de l’àmbit de vies, feines que es van realitzar en horari nocturn i de manera coordinada amb ADIF per la necessitat de tallar el subministrament elèctric de la catenària.
Publicat a
Protecció civil