El Ple aprova inicialment la revisió i modificació del mapa estratègic de soroll i del mapa de capacitat acústica
Entre 2017 i 2023, el percentatge de població exposada a la contaminació acústica superior als 60 decibels s’ha reduït pràcticament a la meitat. Aquesta millora s’atribueix principalment a la pacificació del trànsit i a la creació de noves zones de prioritat per a vianants.
El Ple ordinari de març ha aprovat inicialment la revisió i modificació del Mapa estratègic de soroll i del Mapa de capacitat acústica de Mataró. Aquests documents reflecteixen que, en els últims anys, s’ha reduït el nivell d’exposició de la ciutadania al soroll.
La Llei Estatal 37/2003 del soroll i la Llei Catalana 16/2002 de protecció contra la contaminació acústica disposen que els municipis de més de 100.000 habitants han de disposar de mapes de capacitat acústica. L’objectiu principal és el de presentar la realitat acústica del municipi i assignar els nivells d’immissió òptims en cadascuna de les zones que s’han diferenciat. És a dir, de prendre coneixement de la realitat acústica de la ciutat reflectint en un mapa les zones de sensibilitat acústica alta, moderada i baixa, amb uns límits de soroll permesos i diferenciats entre el matí, el vespre i la nit.
El Mapa de capacitat acústica de 2010 s’ha revisat ara per introduir-hi modificacions que responen a la incorporació de noves zones urbanitzades i també les futures, a la revisió de carrers on s’han realitzat canvis en la mobilitat o bé que s’han pacificat, i també a la incorporació de sis zones tranquil·les (Parc del Turó de Cerdanyola, Parc de Rafael Alberti, Parc de Roques Albes, Parc de Can Boada, Parc del Nord i Zona Turó d’Onofre Arnau).
Per altra banda, el Mapa estratègic del soroll permet l’avaluació global d’exposició de la població a la contaminació acústica d’una zona determinada per poder adoptar aquelles mesures i accions de prevenció i/o correcció de la qualitat acústica. Aquest document, l’última revisió del qual data de 2017, es modifica per plasmar la disminució de la població exposada a les diferents fonts de soroll (trànsit -viari i ferroviari-, fonts industrials i oci) respecte a l’anterior mapa.
Així, des de 2017, el percentatge de població exposada a la contaminació acústica superior als 60 decibels s’ha reduït pràcticament a la meitat: el 2017, un 82% de la població estava exposada a aquests nivells de contaminació acústica en horari de matí i un 87 % en horari nocturn (a la nit, la reducció es produeix a partir de la franja de 50 decibels); i el 2023 aquesta xifra s’havia rebaixat fins al 28% i 32 %, respectivament. Aquesta disminució s’atribueix a l’ampliació de zones i carrers de prioritat per a vianants i sobretot a la pacificació del trànsit, factor determinant per 3 motius: s’ha reduït el volum de trànsit, està variant el tipus de combustió -cada cop hi ha més vehicles elèctrics- i s’ha reduït la velocitat.
El soroll, segona problemàtica ambiental
La Unió Europea considera el soroll com la segona problemàtica ambiental que més impacta sobre la ciutadania.
En el marc de les directives europees sobre control ambiental, de manera molt similar al que succeeix amb les zones de baixes emissions de fums, els municipis de més de 100.000 habitants han d’elaborar i aprovar un mapa estratègic de soroll i un mapa de capacitat acústica en compliment de la Directiva europea 2002/49/CE.
Publicat a
Salut