Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Biblioteques de Mataró proposen una primavera farcida d’activitats culturals per a tots els gustos i edats

Escoltar

Les Biblioteques de Mataró proposen una primavera farcida d’activitats culturals per a tots els gustos i edats

D’abril a juny s’han programat més d’un centenar d’activitats que giren al voltant de la lectura, la paraula, l’experimentació i l’aprenentatge, i on destaca una programació especial per Setmana Santa i Sant Jordi

Les biblioteques de Mataró han programat més d'un centenar d'activitats durant el segon trimestre de l'any.
Les biblioteques de Mataró han programat més d'un centenar d'activitats durant el segon trimestre de l'any.

Les Biblioteques de Mataró ofereixen una proposta de programació àmplia i variada adreçada a les diferents franges d’edat que vol contribuir a fomentar la lectura i la narració oral, impulsar la creativitat i l’experimentació, estimular el pensament crític i promoure la capacitació digital. La nova temporada acull més d’un centenar de propostes entorn a la lectura, la paraula, la creativitat, l’experimentació i l’aprenentatge.

Pel que fa a les activitats vinculades amb la narració s’ha programat un ampli ventall de propostes familiars com ‘La petita hora del conte’, ‘L’hora del conte’ o ‘Storytelling’ per descobrir el món a través de la paraula, la música, el joc i el gest.

La programació de les biblioteques fa especial incidència en promoure la lectura entre tots els públics: hi haurà clubs de lectura adreçats a infants, joves i adults en els quals els participants podran compartir experiències, punts de vista i impressions sobre un llibre. Durant aquest trimestre s’obre de nou el procediment d’inscripció als clubs de lectura adreçats a persones adultes amb dues noves propostes: el ‘Club del Tebeo’ sobre còmics, manga, novel·la gràfica i tebeos, i ‘Instants de ficció’ dedicat al gènere del conte o relat breu.

El repte de lectura per a adults #mataródellibres que va començar al març continuarà actiu fins a finals d’any i durant la primavera les biblioteques treballaran les categories “Amor adolescent”, “Històries marroquines” i “Novel·la rural”. La crida a nous participants continua oberta (http://biblioteques.culturamataro.cat/matarodellibres25)

També es duran a terme tres trobades per fomentar el contacte entre els lectors i els autors i traductors literaris. Es podrà conversar amb l’escriptor i editor Miquel Adam, el traductor Jordi Martín Lloret i el novel·lista i poeta Pol Guasch.

S’han organitzat a més dues xerrades on es tractaran temes d’actualitat amb experts reconeguts: “De la hiperconnexió a la soledat: reptes i solucions per al benestar digital juvenil” a la Biblioteca Pompeu Fabra i “Immigració: vivències reals i notícies falses” a la biblioteca Antoni Comas amb motiu del Dia Internacional del Refugiat.

El foment de la creativitat és un altre dels aspectes que es posa en valor a les biblioteques de la ciutat, i s’aconsegueix a través dels ‘Laboratoris de lectura’, una experiència literària en la qual es convida els infants i les seves famílies a crear i experimentar al voltant de la lectura i del plaer de llegir i que permet acostar-se als llibres des de punts de vista diferents. A l’Antoni Comas amb ‘Expedient panxa plena’ es buscarà capturar el personatge més buscat de la literatura infantil i juvenil, mentre que ‘Naturalistes’ permetrà descobrir espècies naturals de tota mena a la biblioteca Popular i a l’Antoni Comas. L’aprenentatge experimentant es podrà fer amb el programa BiblioLab a la biblioteca Antoni Comas on s’estamparà una bossa de tela amb pigments naturals, mentre que a la biblioteca Popular la proposta passa per un taller que ens aproparà a la natura a través de la poesia i la il·lustració; finalment a la biblioteca Pompeu Fabra els participants podran descobrir els aspectes bàsics de l’electrònica i de la conductivitat utilitzant materials quotidians.

Durant aquest trimestre també se celebrarà una nova edició del “TecnoGirl” el programa impulsat per les biblioteques del Maresme i el TecnoCampus per apropar la ciència i la tecnologia a les estudiants de secundària. A través de xerrades, tallers – que enguany es faran a la Biblioteca Pompeu Fabra - i una exposició itinerant sobre dones científiques i tecnològiques, el projecte busca despertar vocacions en aquests àmbits.

A la biblioteca Pompeu Fabra i dins de l’Espai crea)acció, cada divendres tindrà lloc Joves en joc(s), una activitat que oferirà una selecció de videojocs per a adolescents, joves i adults. Aquesta iniciativa forma part de l’objectiu de l’Espai crea)acció de mostrar al públic general la pluralitat dels videojocs, destacant la diversitat de gèneres, estils i narratives que poden oferir. Amb consoles de darrera generació, els participants podran gaudir i experimentar amb els videojocs des de diferents àmbits temàtics.

La programació de les biblioteques també inclou espectacles íntims en què la literatura es combina amb les arts escèniques, la música i la dansa, i on la màgia de la paraula esdevé la protagonista. Aquest trimestre el mar serà l’escenari central dels espectacles programats: a la Biblioteca Popular “Sarasvati, un viatge instrumental’; a la biblioteca Pompeu Fabra ‘Rumors de mar’ i a la biblioteca Antoni Comas es podrà veure ‘El col·leccionista d’històries i el mar’.


Programació Especial per Setmana Santa i Sant Jordi
Durant la Setmana Santa es preveu una Hora del Conte ben dolça amb els ‘Contes de xocolata’ a la Pompeu Fabra. I per seguir compartint una bona estona en família o amb els amics les Biblioteques de Mataró ofereixen diversos espais on poder descobrir jocs de taula dirigits a infants, al públic familiar i als joves.

Però el mes d’abril està sempre marcat per una de les diades més especials: Sant Jordi. Els llibres i les roses guarniran les biblioteques amb mostres documentals i aparadors culturals, i a més s’ha dissenyat una programació especial:

Del 22 al 30 d’abril les biblioteques i el servei d’Educació acostaran la celebració de Sant Jordi a les escoles oferint als centres educatius una programació especial amb sessions de contes. Una altra de les propostes és la ‘Biblioteca a cel obert’, un espai de descoberta de llibres dirigit a infants d’infantil i primària, que tindrà lloc el dimarts 22 d’abril de 9 a 12.30 h i de 15 a 16.30 h a la plaça de Santa Anna.
I durant la Fira del Llibre, que se celebrarà els dies 22 i 23 d’abril, les biblioteques de la ciutat sortiran al carrer i tindran la seva pròpia paradeta.

Podeu consultar tota informació al web https://biblioteques.culturamataro.cat/