Mataró acull l’exposició «Baró Estardipen. Presó General de Gitanos i Gitanes» amb motiu del Dia del Poble Gitano
La inauguració d’aquesta exposició itinerant de la Generalitat de Catalunya serà dilluns 7 d’abril, a les 18 hores, a la Biblioteca Antoni Comas. Un acte que a Mataró, un dels municipis on més captures de persones gitanes es van donar, s’ha fet coincidir amb la celebració del Dia del Poble Gitano el 8 d’abril.
L’exposició «Baró Estardipen. Presó general de gitanos i gitanes» s’ha pogut veure al Palau Robert fins al 9 de desembre, i ara comença una itinerància per diferents municipis de Catalunya. Mataró és un dels municips on la ciutadania podrà veure, a partir del 7 d’abril, aquest recull històric d’un episodi clau en la història de la persecució del poble gitano a Espanya.
A la inauguració assistiran la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, la consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor i l’alcalde de Mataró, David Bote. També intervindran el president del Front Cultural Gitano del Maresme, Ricard Marí, i es farà una visita guiada a l’exposició de la mà del comissari de l’exposició, Paco Vargas.
El Baró Estardipen ha significat històricament el primer intent d’extermini físic i cultural del poble gitano per part de les autoritats, a través de la promulgació de l’Ordre Reial per la presó de gitanos de 28 de juny 1749. Aquesta legislació reial donava un seguit d’instruccions per empresonar famílies gitanes senceres per tot el territori de l’Estat, amb un seguiment força exhaustiu que duraria anys. Les repercussions d’aquests actes no s’han reconegut ni valorat mai, ni culturalment ni materialment.
Tot i les poques dades que es tenen, se sap que el Baró Estardipen va afectar aproximadament 12.000 persones gitanes. Algunes van morir i d’altres van ser separades de les seves famílies. Es va separar els nens de les seves famílies i se’ls va enviar a aprendre oficis o a servir. A les nenes se les va enviar a hospicis i cases de misericòrdia fins que tinguessin l’edat per servir. El Baró Estardipen es va aplicar sense excepció d’edat ni sexe, i sense discriminar entre població gitana assentada i nòmada, sent aquesta primera la població més afectada, doncs era més fàcilment localitzable.
Anteriorment a Mataró, el 13 de novembre del 2024, es va representar l’obra teatral “No soy tu gitana” de l’activista Sílvia Agüero amb un debat posterior amb l’autora, i la també activista María Rubia, sobre la situació actual del poble gitano i la invisibilització d’aquesta comunitat al llarg de la Història.