Mataró acull la reunió anual de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE)
Del 3 al 5 de juny, es farà la trobada en el transcurs de la qual s’escolliran la nova presidència i vicepresidència. Mataró presenta enguany la candidatura per assumir la presidència europea. L’entitat està formada per més de 30 municipis d’Europa, amb una població de 2 milions d’habitants.
L’Ajuntament de Mataró, en qualitat de vicepresidència d’ACTE Europa (Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees), acollirà els dies 3, 4 i 5 de juny la reunió anual de l’Assemblea General i el Comitè Executiu de l’entitat. Mataró exerceix la vicepresidència a nivell estatal des del passat 14 de juny de la mà del TecnoCampus. Les vicepresidències són la representació executiva dels països que en formen part i actualment Suècia n’ocupa la presidència.
En el marc de la trobada, que reunirà membres de Suècia, Itàlia, Portugal, Macedònia del Nord, Romania, Bèlgica i d'Espanya, s’escollirà, el dimecres 4 de juny, la nova presidència i vicepresidència, s’incorporaran nous membres associats, es presentarà el balanç financer i s’analitzaran i planificaran les línies estratègiques i les actuacions futures.
Aquest any, Mataró presenta la seva candidatura per assumir la presidència europea amb el suport de la resta de socis d'Espanya. La proposta és impulsar l’evolució digital en la gestió de l’entitat; ampliar la xarxa de membres europeus i nacionals i fomentar la col·laboració entre tots; compartir innovacions i bones pràctiques i enfortir la connexió amb institucions europees per accedir a recursos i estratègies de competitivitat, a partir d’un pla d’actuació detallat per aconseguir aquests reptes.
Aprofitant que la reunió es fa a Mataró, s’han programat diferents activitats per donar a conèixer la ciutat, el seu teixit empresarial i l’àmbit universitari. Així, es visitaran els edificis modernistes de la ciutat, el Museu de Can Marfà Gènere de Punt, el TecnoCampus Mataró-Maresme i les empreses Coleo i Avet. I el dimecres 4, a la tarda, Paola Viniello, responsable de projectes d’innovació i habilitats a Euratex, farà una conferència sobre la cooperació transnacional per a projectes europeus de competitivitat industrial tèxtil. Tot seguit, hi haurà un networking amb els diferents actors de l’ecosistema tèxtil europeu per identificar sinergies i potencials projectes comuns.
Història de l’associació ACTE
Aquesta associació tèxtil es va fundar a Portugal l’any 1991 i és una de les primeres associacions d’autoritats locals a nivell europeu. Té com a finalitat fundacional defensar els interessos de les col·lectivitats territorials i organismes que representen als territoris amb presència del sector tèxtil, confecció, pell, calçat i complements de moda. L’associació està formada per administracions locals i regionals, centres tecnològics i universitats, cambres de comerç i per organitzacions empresarials i sindicals. ACTE Espanya té actualment 13 socis.
L'objectiu principal és garantir que les indústries europees de l’àmbit prosperin. Les principals activitats de la xarxa són fer de lobby, preparar i gestionar projectes comuns així com accions de sensibilització. Per ACTE el treball en xarxa, compartir metodologies, idees i innovació són la clau per afrontar els reptes futurs. ACTE treballa a través de la cooperació, el pensament innovador i el coneixement generat per milers de persones de les organitzacions membres.
ACTE és una xarxa formada per uns 30 municipis europeus, que representen una població d'uns 2.000.000 d'habitants. Són ciutats que tenen en comú tenir una forta relació amb el sector del tèxtil i amb la voluntat d’impulsar iniciatives per millorar la indústria tèxtil i de la moda amb l'objectiu de desenvolupar un segment de negocis pròspers i sostenibles.
Mataró es va adherir a l’associació ACTE l’any 1993 i durant el període 2014-2016 va compartir de manera consecutiva la vicepresidència estatal amb l’Ajuntament d’Igualada.
Publicat a
Promoció econòmica