Mataró demana la implicació de la ciutadania per lluitar contra el malbaratament alimentari
L’Ajuntament posa en marxa una campanya que inclou tallers de cuina, un punt informatiu itinerant, sessions informatives per als responsables de cuines col·lectives, restauració i comerços, i un espai web on trobar receptes i consells per aprofitar millor els aliments que tenim a casa.
La campanya s’emmarca en el Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030, el full de ruta per aconseguir que la prevenció i la preparació per a la reutilització esdevinguin una prioritat en la política de residus i recursos de la ciutat. Precisament dues de les línies de treball del Pla fan referència al malbaratament alimentari, pel que fa dur a terme accions de sensibilització en la prevenció del malbaratament i establir canals d’aprofitament d’excedents alimentaris.
El malbaratament alimentari és el menjar en bon estat que, per diversos motius, acaba a la brossa. Es produeix en totes les etapes de la cadena alimentària: als camps de cultiu, a la indústria agroalimentària, als supermercats i comerços d’alimentació, als restaurants i a les nostres llars. La FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) va calcular l’any 2011 que cada any es llença al món prop d’un terç dels aliments que es produeixen. Això suposa milers de tones de menjar aprofitable que mai arriben a ser consumides.
Malbaratar aliments té un fort impacte econòmic, ja que es calcula que al llarg de l’any cada persona acaba llençant a la brossa menjar per valor d’uns 144 €. Però també té un impacte ambiental, perquè per produir aquests aliments es consumeixen recursos valuosos -aigua, energia, sòl i recursos naturals-; i quan es llença genera emissions de gasos d’efecte hivernacle que es podrien haver estalviat. I té impacte ètic i social, pel fet que mentre es llença menjar en bon estat, milions de persones al món -i també al nostre entorn més proper- pateixen fam o inseguretat alimentària.
Conscients d’aquesta situació, la campanya contra el malbaratament que l’Ajuntament durà a terme entre els mesos de juny i juliol consta de les accions següents:
- Un punt informatiu itinerant que s’instal·larà als mercats de Mataró per informar i sensibilitzar la ciutadania. Els assistents podran rebre i intercanviar consells, compartir receptes d’aprofitament, trucs per gestionar millor els aliments al rebost i la nevera, etcètera. Estarà instal·lat:
- Els dijous i els divendres des del 19 de juny fins el 18 de juliol, de 16 a 20 h, al mercat de la plaça de Cuba o al mercat de la plaça Gran.
- Els dissabtes, de 9 a 14 h, als diferents mercats setmanals o al mercat de la plaça de Cuba.
- Tallers de cuina d’aprofitament per a la ciutadania. Mentre cada assistent elabora dues receptes que s’emportarà cuinades, de la mà de la Fundació Espigoladors descobrirà recursos d’organització dels àpats, de conservació i aprofitament dels aliments. També aplicarà tècniques de cuina eficient energèticament i aprendrà les bases d’una alimentació completa i equilibrada. Es duran a terme a l’Espai Àgora del Mercat Municipal de la Plaça de Cuba el dissabte 5 de juliol (de 10 h a 12 h), el dijous 10 de juliol (de 18.30 h a 20.30 h) i el divendres 11 de juliol (de 10 h a 12 h). Les places són limitades i cal inscriure’s prèviament a través de la web mataroneta.cat o al punt informatiu itinerant ubicat als mercats.
- Sessions formatives i d’acompanyament personalitzat adreçades a professionals de menjadors escolars, establiments de restauració i petits supermercats o botigues d’alimentació. L’objectiu és dotar-los d’eines pràctiques per detectar i reduir les pèrdues alimentàries als seus espais de treball. Les formacions tindran lloc el dimecres 2 de juliol:
- De 9 a 11 h: menjadors escolars
- D’11.30 a 13.30 h: supermercats i establiments d’alimentació
- De 17 a 19 h: sector de la restauració.
Les sessions d’acompanyament personalitzat seran el dimecres 9 de juliol:
- De 9 a 11 h: menjadors escolars
- De 17 a 19 h: sector de la restauració.
Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de la FAGEM i el Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, i totes les activitats es faran en format híbrid (presencial i en línia), des de les instal·lacions de FAGEM. Les inscripcions es poden fer a través de la web mataroneta.cat.
- Espai web sobre el malbaratament alimentari, on la ciutadania pot ampliar informació sobre aquesta problemàtica i com actuar per prevenir-lo, consultar i afegir receptes de cuina d’aprofitament al receptari elaborat entre els veïns i veïnes de Mataró, o explorar altres recursos i eines d’interès com una calculadora de racions o una calculadora del valor dels aliments.
La campanya també tindrà presència a les xarxes socials municipals, i s’ha editat un fulletó que es repartirà als punts informatius. La campanya contra el malbaratament alimentari compta amb una subvenció de l'Agència de Residus de Catalunya per desenvolupar accions de prevenció de residus.
Publicat a
Mataró pel clima
Neteja i residus
Medi ambient i sostenibilitat