Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró impulsa la modernització, competitivitat i sostenibilitat dels mercats municipals

Escoltar

Mataró impulsa la modernització, competitivitat i sostenibilitat dels mercats municipals

Mataró aposta per revitalitzar els mercats municipals i apropar-los als consumidors consolidant el seu paper com equipament públic sostenible, de proximitat i de foment del consum responsable i saludable. Les accions que es portaran a terme s’emmarquen en el projecte de la Diputació de Barcelona «Apropant-te el mercat: competitiu, digital i sostenible»

S'impulsaran diferents actuacions per revitalitzar, modernitzar i millorar la competitivitat dels mercats municipals. Foto: Ajuntament
S'impulsaran diferents actuacions per revitalitzar, modernitzar i millorar la competitivitat dels mercats municipals. Foto: Ajuntament

El projecte s’impulsa amb l'objectiu de modernitzar i millorar la competitivitat dels mercats municipals, apropant-los als nous perfils de consumidors i consolidar el seu paper com un servei públic essencial per al manteniment de l’activitat econòmica i com a model de sostenibilitat per als municipis. La iniciativa fomenta el consum responsable i saludable, i reforça el paper dels mercats com a motor de proximitat i qualitat.

Instal·lació d’armaris multi-temperatura al mercat de la Plaça de Cuba
Una de les actuacions més destacades és la instal·lació d’armaris multi-temperatura per a la recollida de comandes al mercat de la Plaça de Cuba, una mesura que entra en funcionament avui mateix. Amb aquesta nova infraestructura, els clients que no poden accedir al mercat durant el seu horari establert podran fer les seves comandes a través de telèfon o WhatsApp i recollir-les en els armaris ubicats a l’exterior del mercat, utilitzant un codi QR per accedir-hi. Aquesta innovació vol millorar la comoditat del consumidor i augmentar l'atractiu del mercat. Durant el matí s’ha realitzat una activitat de dinamització per explicar el funcionament d’aquest sistema tant a paradistes com a clients.


Millora de la sostenibilitat energètica
Una altra de les actuacions implementades és la millora de la sostenibilitat al mercat de la Plaça de Cuba, amb la instal·lació d’un sistema de monitoratge del consum energètic. Aquesta tecnologia permet controlar els hàbits de consum i introduir mesures per evitar despeses innecessàries, promovent un ús més eficient de l'energia. Els treballs han inclòs la instal·lació de sensors i dispositius tecnològics per mesurar i gestionar els consums energètics, així com el disseny d’un quadre de comandament per facilitar la consulta d’aquestes dades.


Foment del relleu generacional i la formació especialitzada

El projecte també impulsa la formació a persones emprenedores i paradistes de mercats en matèria de màrqueting, tecnologies i gestió, i el relleu generacional al sector. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona ha engegat una formació pilot per formar persones en situació d'atur en l'ofici de paradista als mercats municipals. El mercat de la Plaça de Cuba ha estat un dels participants, juntament amb els mercats de Manlleu i Sant Boi de Llobregat, contribuint així a la creació d'ocupació i a la formació de nous professionals del sector. També es fa formació adreçada a persones emprenedores i paradistes de mercats en matèria de màrqueting, tecnologies i gestió.


Accions de sensibilització i promoció de la sostenibilitat
Es duran a terme accions de sensibilització per reduir l'ús de plàstics d'un sol ús. Aquestes inclouen el repartiment de materials com carmanyoles reutilitzables i bosses de polièster reciclat, amb la finalitat de promoure pràctiques més responsables i sostenibles. La primera d’aquestes accions es realitzarà aquest divendres a la tarda i dissabte al matí, amb la distribució de materials a la Plaça de Cuba.

Les actuacions formen part de la campanya «Oh, i tant!», una iniciativa per fomentar el comerç de proximitat i el consum responsable i sostenible. La campanya s’estendrà durant tot l’any al mercat de la plaça de Cuba i al mercat de la plaça Gran, reforçant la importància d’un comerç més sostenible i eficient a la ciutat.

Una altra de les accions sol·licitades i que la Diputació implementarà, és la creació d’una plataforma digital per a l’intercanvi agroalimentari de proximitat entre els productors de la Xarxa de Productes de la Terra (XPDT) i els mercats municipals. A través d’aquesta plataforma, podran participar-hi tant els paradistes dels mercats municipals com els productors d’aquesta xarxa, que agrupa més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat de la demarcació de Barcelona.

Aquestes actuacions, impulsades des de la Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona, són part del projecte «Apropant-te el mercat: competitiu, digital i sostenible» per revitalitzar els 91 mercats municipals de 58 municipis de la demarcació i compta amb una inversió total de 2,5 milions d’euros, finançats amb fons Next Generation EU.

 

Publicat a