Mataró podarà aquest any 2.500 arbres
La campanya de poda va començar ahir dilluns i es farà en dues fases entre hivern-primavera i la tardor segons el tipus d’espècie i criteri de poda. Es prioritzen els llocs on s’han detectat més incidències.
L’Ajuntament va començar ahir els treballs de poda de l’arbrat viari. Durant aquest any 2025 es preveu podar 2.490 arbres de diferents espècies, com les moreres i els plàtans.
Els treballs es prioritzen en funció de les necessitats de l’arbre i les incidències detectades. Es faran en dues etapes segons les espècies tractades: en una primera fase des d’ara i fins a l’estiu, i en una segona fase durant la tardor.
Aproximadament el 50% d’aquests arbres es poden mitjançant la contractació d’una empresa externa (FCC Medioambiente S.A.) per un import de 91.592.69 € (IVA inclòs). La resta es fa amb mitjans propis de la brigada municipal. Els treballs es realitzen principalment en horari de matí, a partir de les 7.30 - 8 h, però es poden allargar fins a les 18 h.
Les restes de poda es recullen, trituren i emmagatzemen per aprofitar-les com a mulch, una capa de matèria orgànica que s’utilitza per cobrir i millorar els parterres i zones verdes.
Resolució de problemàtiques i tipus de poda
Les actuacions de poda intenten resoldre problemes de diferent tipus, com els generats per la proximitat de les branques a les façanes d’habitatges; afectació a la senyalització vertical, als semàfors o a serveis com línies elèctriques i de telefonia; interferència amb l’enllumenat públic; incidències amb la fructificació dels arbres, o bé per minimitzar el risc de caiguda.
La poda es fa de manera diferent a cada arbre segons les seves necessitats. Així, la poda de formació o refaldat consisteix a eliminar les branques baixes per aixecar-ne la capçada, potenciant l’estructura natural de l’arbre i la seva adaptació a l’indret on està plantat per allunyar-lo de façanes; la poda de neteja elimina branques seques o malformades, o brots que malmeten la configuració estructural de l’arbre; i la poda de brocada, que és la més intensa, elimina un percentatge elevat de brancam per reconduir greus defectes de formació.
Aquest any en la majoria de casos es fa poda de refaldat i poda de neteja. Els treballs poden comportar afectacions a les zones d’estacionament, de càrrega i descàrrega, guals i voreres, ja que s’actua principalment per solucionar incidències de l’arbrat proper a les façanes.
Publicat a
Mataró pel clima
Medi ambient i sostenibilitat