Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutat de Mataró torna a ser la capital del tractament i la gestió sostenible dels residus

Escoltar

La ciutat de Mataró torna a ser la capital del tractament i la gestió sostenible dels residus

Més de 600 persones ja s’han inscrit a la vuitena edició de Recuwaste, el congrés professional de la gestió i tractament de residus i els seus recursos, que se celebrarà el pròxim 20 i 21 de maig al TecnoCampus de Mataró. 60 ponents aportaran al congrés noves perspectives per avançar en els reptes de gestió i tractament de residus, cercant respostes i compartint les millors solucions en el procés de transformació del sector.

L'alcalde, David Bote, durant la seva intervenció a la roda de premsa. Foto: M. Cruz / Maresme Circular
L'alcalde, David Bote, durant la seva intervenció a la roda de premsa. Foto: M. Cruz / Maresme Circular

La ciutat de Mataró serà, un any més, el centre del debat sobre els reptes i oportunitats que plantegen la gestió de residus, l’economia circular i la transició energètica amb una nova edició de Recuwaste, el congrés organitzat per Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme. La cita, que tindrà lloc els dies 20 i 21 de maig de 2025 al TecnoCampus de Mataró, reunirà més de 60 ponents nacionals i internacionals en un espai pensat per compartir coneixement, experiències i solucions innovadores.

Sota el lema “Residus, economia circular i transició energètica: trilema o cercle virtuós?”, Recuwaste 2025 vol generar reflexió i aportar eines per afrontar una realitat en constant canvi, marcada per la crisi climàtica, la transformació del model econòmic i la necessitat de reduir la dependència dels combustibles fòssils. El congrés plantejarà cinc grans eixos de debat: recursos i economia circular; transició energètica; transició ecològica de l’economia; noves tecnologies i digitalització en el tractament de residus; i el paper de les entitats locals en la gestió municipal.

Durant la roda de premsa de presentació de la 8a edició del congrés que ha tingut lloc aquest dimecres, el president de Maresme Circular i alcalde de Mataró, David Bote, ha recordat que Recuwaste s’ha consolidat com a punt de referència del sector dels residus i situa Mataró en el mapa de la gestió eficient i com a ciutat referent en projectes de sostenibilitat.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Albert Planell, ha avançat que la 8a edició de Recuwaste arriba en un moment de canvi de paradigma a nivell internacional i Europeu, on les directives obliguen a no malgastar recursos i complir amb la fita de reciclar el 65% dels residus el 2035. Això obliga al Govern a implementar una nova llei per incrementar en un 2% anual el percentatge de reciclatge per complir amb la directiva.

Per la seva banda, la coordinadora de l’Àrea d’Acció Climàtica i Eficiència Energètica de la Diputació de Barcelona, Elisenda Realp, ha afegit la importància d’aplicar els conceptes d’economia circular a l’entorn més immediat al ciutadà en un moment de crisi climàtica. Per aquest motiu ha recordat el compromís de continuar donant suport econòmic i tècnic als municipis, impulsant nous models de recollida d’alta capacitat i aplicant polítiques transversals.

Finalment, el director de Maresme Circular, Carles Salesa, ha fet un repàs al programa i  ha destacat que una de les marques que han distingit Recuwaste durant aquests 14 anys d’existència ha estat el contingut de qualitat amb una doble visió; una més generalista i estratègica i una altra amb el focus posat en els reptes del món local.


Transferència de coneixement i inspiració

Amb més de 600 professionals del sector ja inscrits, Recuwaste 2025 es consolida com un espai clau per compartir coneixement i identificar solucions davant els grans reptes de la gestió de residus i la sostenibilitat.

Entre les activitats destacades, el congrés acollirà la presentació del Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Residus de Catalunya 2030, una exposició de maquinària tecnològica d’última generació, i una visita guiada al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, que inclou una experiència immersiva amb ulleres de realitat virtual. També es lliurarà el Premi Alfonso Maíllo al treball més innovador en gestió de residus, escollit entre els 10 millors projectes presentats a la convocatòria.

La inauguració del congrés estarà protagonitzada per un diàleg entre la referent internacional en pedagogia verda Heike Freire i l’expert en decreixement i transicions socials Carlos Taibo, sota la moderació de la periodista ambiental Maria Josep Picó.

El congrés, promogut per Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme, compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya i la col·laboració de la Diputació de Barcelona, i d’altres entitats com la Fundació Fòrum Ambiental -que exerceix la secretaria científica-.

Amb aquesta nova edició, RECUWASTE es consolida com una plataforma estratègica per a la innovació, la cooperació i la projecció internacional en el sector de la gestió dels residus i la sostenibilitat, i és una oportunitat per seguir construint un futur més circular, eficient i descarbonitzat.
 

Publicat a