Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró utilitzarà un ramat de cabres per al manteniment de les franges de protecció contra incendis a les urbanitzacions

Escoltar

Mataró utilitzarà un ramat de cabres per al manteniment de les franges de protecció contra incendis a les urbanitzacions

Els treballs de silvopastura s’han adjudicat a Badacabres SL, que aquesta setmana trasllada el ramat des de Sant Cebrià de Vallalta fins a Mataró. Els animals pasturaran a la zona fins a finals d’abril.

El ramat es desplaçarà fins a Mataró aquesta setmana.  Foto: Badacabres
El ramat es desplaçarà fins a Mataró aquesta setmana. Foto: Badacabres

La ciutadania que visqui envoltada de massa forestal o a menys de 500 metres ha de disposar de franges de protecció contra incendis, amb l’objectiu de minimitzar al màxim les conseqüències que pot patir una urbanització o un nucli de població en cas d’incendi forestal. Es tracta d’assegurar l’existència d’una franja exterior d’almenys 25 m d’amplada al seu voltant, lliure de vegetació seca i amb massa arbòria aclarida.

A Mataró, el manteniment de les franges s’ha realitzat fins ara cada dos anys a les 7 urbanitzacions situades fora del nucli urbà. Les feines es feien de forma mecànica amb desbroçada o motoserra, amb alguns inconvenients com el soroll, el manteniment discontinu i la degradació del sòl.

Aquest any l’Ajuntament aposta per una gestió més sostenible, contractant treballs de silvopastura, que passaran a realitzar-se de forma anual. Prèviament, es va contractar una diagnosi del potencial de pastura de les franges de protecció de les urbanitzacions a l’entitat Ramats de foc, que va analitzar tant la tipologia de pastura a la zona (pinedes de pi blanc amb sotabosc de romaní, farigola i bruc d’hivern, o amb llentiscle i garric), com la dimensió del ramat que es necessitava per fer el manteniment.

Els treballs permetran mantenir franges amb una extensió conjunta de 49,55 ha a les urbanitzacions de La Cornisa, Can Marquès, La Fornenca, Can Quirze, Les Sureres, Can Vilardell i Can Serra.

Per fer els treballs de silvopastura s’ha contractat a Badacabres SL, que forma part de l’Associació de Pastors del Montnegre i el Corredor i disposa d’un ramat de 250 cabres localitzades a Sant Cebrià de Vallalta. L’empresa té experiència en pastura regenerativa, mitjançant la rotació constant del ramat, i actualment realitza les franges d’altres municipis com Sant Cebrià i Santa Susanna. La pastura regenerativa és una pràctica que millora la qualitat del sòl, fomenta la regeneració de la vegetació i millora la biodiversitat de les zones pasturades. En mantenir net el sotabosc, a través de la pastura de vegetació llenyosa, el ramat redueix la càrrega combustible i limita el risc de propagació de les flames, contribuint a la seguretat de les zones forestals i la protecció de la biodiversitat local.

Es preveu que el ramat comenci el desplaçament cap a Mataró aquesta mateixa setmana per realitzar les tasques contractades, i estarà pasturant a la zona fins a finals d’abril. Pasturen durant 8 hores al dia i, durant la nit, els animals es tanquen en un tancat mòbil. L’empresa també disposa d’una sala de munyir mòbil per extreure la llet diàriament.

Els treballs de silvopastura tenen un cost aproximat de 18.000 €, que caldrà complementar amb treballs mecànics en els punts on el terreny sigui de difícil accés per al ramat i en punts on s’hagi de talar algun arbre degut a la seva situació o al seu estat.

El cost total del manteniment de les franges de protecció contra incendis l’assumeixen els propietaris de les finques mitjançant un preu públic regulat a les ordenances fiscals.


Publicat a