S’aprova una proposta de resolució per avançar en el soterrament del cablejat aeri i de façanes dels edificis
El Ple de l'Ajuntament va aprovar dijous passat una proposta de resolució presentada pel grup municipal de JUNTS per Mataró, que va acceptar parcialment una esmena d’ERC. El text final es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups municipals excepte VOX, que s’hi va abstenir.
El text íntegre aprovat és el següent:
"L'embull de cables que s'amunteguen en les façanes de milers d'edificis de la ciutat no sols són un problema estètic, sinó que també pot suposar un problema per a la seguretat dels veïns.
La Llei 11/2022, de 28 de juny, General de Telecomunicacions, va entrar en vigor fa ja dos anys per a regular, entre altres coses, la instal·lació de cablejat aeri i en superfície per part dels operadors elèctrics i de telecomunicacions.
Els operadors elèctrics, de fibra, i de telèfon, utilitzen la instal·lació de cablejat aeri o en façana com una eina ràpida i barata per a dur a terme els seus treballs, i precisament l'impacte estètic, el més evident, és el que genera una oposició més forta per part dels veïns de les comunitats i carrers afectats.
Fins al moment, són els veïns els que poden proposar soterrar o ordenar el cablejat de les finques, sent aquests els que sufraguin el cost d'aquesta.
La normativa actual diu que si ha un sistema soterrat accessible, les companyies no poden grapar per façana. Amb la reforma del carrer de Sant Josep ja s’ha previst un sistema de tubs soterrats buits per passar els cablejats que estan a les façanes. Aquest exemple ha de servir per a que, en el futur, els projectes urbanització incloguin aquest tipus de canalització soterrada. El seu cost d'execució és molt baix i soluciona un problema greu.
Quan no sigui possible soterrar l’escomesa, davant de instal·lacions no actualitzades, una alternativa molt més segura i eficient és substituir aquests cables per un cable trenat de quatre conductors, que ofereix una major protecció davant agents externs, redueix el risc d’avaries i facilita el manteniment per part de la companyia elèctrica.
I altres reivindicacions que cal fer en aquestes companyies elèctriques però que no introduïm en aquesta proposta per no desvirtuar els acords respecte del soterrament.
Aquests tenen a veure amb el subministrament en un sistema bifàsic que encara es present a moltes zones antigues de la ciutat i amb el manteniment de les estacions transformadores. Aquestes realitats mereixen un debat més a fons.
Tanmateix, en el pacte de governabilitat del govern amb Junts per Mataró, s’observa com a compromís per a l’any 2025, promoure un fòrum-debat al voltant de l’Ordenança del paisatge urbà de la ciutat de Mataró, en tant que aquest debat pot ser d’interès en el procés de revisió del Pla General.
Ja són diversos els Ajuntaments que s'han preocupat pel soterrament de cables, i l'eliminació de pals, i l'estan regulant en les seves ordenances. Un exemple és Lleida, o Barcelona, que recentment va anunciar una partida de més de 10 milions d'euros per a soterrar línies elèctriques i eliminar pals.
Per tot això, el Ple municipal, a proposta del Grup municipal de Junts per Mataró, ACORDA:
Primer. - Instar el govern municipal que en el termini de 3 mesos iniciï el procediment d'elaboració d'un pla municipal que contempli la regulació del cablejat aeri i el cablejat de façanes en edificis de la ciutat. Aquest pla haurà de ser compatible amb el text de la ordenança de Paisatge Urbà que ha d’elaborar-se durant aquest mandat. Aquest pla ha d’incloure que els projectes d’urbanització incloguin la canalització soterrada per evitar que es grapin els cables a les façanes.
Segon. - Instar el Govern municipal a destinar una partida econòmica anual per a treballar en la retirada de pals elèctrics i l'ordenació del cablejat en façanes dels edificis històrics i el patrimoni de la ciutat, si cal substituir aquests cables per un cable trenat de quatre conductors, que ofereix una major protecció davant agents externs, redueix el risc d’avaries i facilita el manteniment per part de la companyia elèctrica.
Tercer - Instar el Govern municipal a oferir una línia d'ajudes econòmiques a aquelles comunitats de propietaris que presentin un projecte privat per a soterrar el cable de les façanes de les seves finques.
Quart - Instar el Govern municipal a establir un calendari de reunions entre l'Ajuntament i els operadors elèctrics i de telecomunicacions per a informar-los de les regulacions que s'aplicaran quant a cablejat a la ciutat, buscant la col·laboració de totes elles.
Cinquè- Donar trasllat a les empreses de telecomunicacions i elèctriques majoritàries que operin a la ciutat i a les associacions de veïns de la ciutat”.