Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les 48 hores Open Puig i Cadafalch recuperen les visites guiades amb recorreguts per edificis premiats a la ciutat

Escoltar

Les 48 hores Open Puig i Cadafalch recuperen les visites guiades amb recorreguts per edificis premiats a la ciutat

L’11a edició d’aquesta cita anual amb el patrimoni i el paisatge de Mataró es destinarà a difondre les obres guardonades pels Premis Puig i Cadafalch, programant dues visites guiades el 27 i 28 de novembre.

Presentació de l'Open Puig i Cadafalch avui a la Casa Coll i Regàs. Foto: Ajuntament
Presentació de l'Open Puig i Cadafalch avui a la Casa Coll i Regàs. Foto: Ajuntament

Les 48 hores Open Puig i Cadafalch tenen com a objectiu donar a conèixer el patrimoni arquitectònic de Mataró, les seves característiques i particularitats, acostar-lo a la ciutadania, i fer evident el potencial del patrimoni com a element de dinamització i posada en valor de la ciutat.

La regidora d’Urbanisme, Núria Moreno, ha presentat aquest matí a la Casa Coll i Regàs l’11a edició de l’Open, que porta per títol “L’arquitectura d’avui, patrimoni del futur. Un recorregut pels Premis Puig i Cadafalch de Mataró”. L’edició de l’any passat va haver d’optar pels formats telemàtic i audiovisual per la incidència de la Covid-19, mentre que la millora de les restriccions sanitàries permet ara recuperar el format habitual de visites guiades i programar recorreguts per conèixer algunes de les obres guanyadores dels Premis Puig i Cadafalch al llarg de la seva història.

Les 48 hores Open Puig i Cadafalch estan organitzades per l’Ajuntament amb el patrocini d’Aigües de Mataró, i compta amb la col·laboració de la Fundació Iluro i dels arquitectes i promotors dels edificis que obren les seves portes per acollir les visites.


Una mirada als Premis Puig i Cadafalch

L’Ajuntament de Mataró va crear els Premis Puig i Cadafalch a iniciativa del Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental l’any 1984 (la primera edició va valorar les obres construïdes des de 1974), amb un triple objectiu:

  • Valorar, promocionar i difondre la qualitat arquitectònica de les noves edificacions projectades per la iniciativa privada.
  • Estendre la consciència, valoració i estima del patrimoni arquitectònic, els ambients de carrer i els valors històrics no només com a valors del passat sinó també com a actius de qualitat, dinamitzadors del present i generadors del patrimoni del futur.
  • Contribuir al reconeixement de totes aquelles persones i agents que fan possible l’arquitectura de qualitat.

Amb la quinzena edició d’aquest certamen encara recent, les 48 hores Open Puig i Cadafalch conviden a endinsar-se i a conèixer una mica més en detall els Premis: revisitar les obres guardonades al llarg de tota la trajectòria del certamen, analitzar la pervivència dels seus valors en el temps i compartir propostes i iniciatives per continuar treballant per la ciutat i el seu patrimoni des d’una òptica actual, participativa i propositiva.


Les visites guiades

Es programen dues visites guiades el cap de setmana del 27 i 28 de novembre. Per participar als recorreguts caldrà inscripció prèvia al correu electrònic urbanisme@ajmataro.cat, indicant el nom i telèfon dels assistents així com l’itinerari triat. És necessari portar mascareta durant el recorregut.

Per la dispersió geogràfica dels edificis que en alguna ocasió han estat premiats pels Puig i Cadafalch no és possible visitar tots els immobles i a l’hora de confeccionar els recorreguts s’ha fet una selecció dels mateixos amb criteris de proximitat.


Itinerari 1: Dissabte 27 de novembre de 10 h a 13.30 h

Obres finalistes i guanyadores dels Premis Puig i Cadafalch (datades entre 1974-2017)

El recorregut inclou algunes de les obres guanyadores en les modalitats d’obra nova, interiorisme i restauració. Entre d’altres, està previst visitar el Casal l’Aliança, l’edifici comercial de la baixada de les Espenyes, la rehabilitació de la fàbrica de Can Minguell o l’estudi d’arquitectura en una antiga fàbrica a la plaça de Joan Fiveller.


Itinerari 2: Diumenge 28 de novembre de 10 h a 13.30 h

Obres seleccionades i guanyadores de la 15a edició Premis Puig i Cadafalch (2014-2019)

Es tracta en la seva totalitat d’obres de rehabilitació i d’interiorisme, amb una major intervenció i respecte pel teixit edificatori ja construït i la recuperació de les cases de cós. Entre d’altres, es visitaran l’edifici de 12 habitatges a la cantonada dels carrers de Sant Simó i de Magí de Vilallonga, la rehabilitació de l’edifici de les antigues galeries Aymà de la Riera i algun local comercial i cases de cós.


El web openpuigicadafalch.cat

Com a novetats d’aquesta any, el web openpuigicadafalch.cat recull, a l’apartat Recursos d'aquesta onzena edició, els 12 catàlegs dels Premis Puig i Cadafalch editats fins a la data, i en l’apartat Presentació el vídeo explicatiu del veredicte de la 15a edició dels Premis Puig i Cadafalch realitzat amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.



Publicat a