Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Marta Floriach és l’autora del cartell de Les Santes 2020

Escoltar

Marta Floriach és l’autora del cartell de Les Santes 2020

L’artista va ser escollida per consens a la Comissió d’Imatge d’enguany per fer-li la proposta de fer el cartell de la Festa Major de Mataró. El cartell és una pintura que centra l’atenció en dues figures zoomòrfiques. Pere Masramon serà el fotògraf de la Festa Major d’enguany.

La regidora de Cultura, María José Pérez, ha presentat aquest vespre en el marc del segon Plenari de Les Santes el cartell de la Festa Major 2020 i el fotògraf que farà l’exposició de fotografies de Les Santes l’any 2021.

Marta Floriach i Pere Masramon han estat proposats per la Comissió d’Imatge de la Festa Major de Mataró, formada per membres d’entitats vinculades amb l’art de Mataró i persones a nivell individual vinculades al Plenari de Les Santes, al món de la fotografia i al cartell de Les Santes d’anys anteriors.

La presentació s’ha pogut seguir en streaming des del web de l’Ajuntament de Mataró i de Mataró Audiovisual.

 

El cartell

És una pintura que centra l’atenció en dues figures zoomòrfiques. Podrien ser en Robafaves i la Geganta, protagonistes de la festa mataronina, ell amb cos que ens pot recordar la Momerota, ella amb cos d’au que evocaria l’Àliga. Estan en una actitud còmplice, en un entorn festiu, celebrant la festa, brindant per algun motiu, potser ballant o a punt de fer-se un petó... l’escena dona peu a la imaginació.

L’autora també ha escrit “Les Santes” manualment, encapçalant el cartell, sota una pluja de serpentines i entre dos telons, signe que comença l’espectacle i la festa dels dies de Festa Major a Mataró.

Ha utilitzat colors càlids i vius que evoquen l’estiu i l’alegria dels dies de Les Santes per als mataronins i mataronines. Hi ha incorporat algun element com el crismó amb les lletres gregues alfa i omega, un monograma del nom de Crist que esdevé una al·legoria de l’origen religiós de la celebració de la festa. També hi ha un petit detall a l’esquena dels personatges, un dibuix que recorda el teixit de la roba dels gegants i una capa, també pròpia de les figures.

La incorporació de la llegenda amb les dates i l’explicitació a la Festa Major mataronina ha estat posterior, i treballada conjuntament amb el dissenyador Jordi Gasull.

Marta Floriach Dalmau
L’artista va néixer a Mataró l’any 1965. Viu i treballa a Mataró. Va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona especialitzant-se en pintura.

Ha participat diverses exposicions: individualment a la Sala de l’Ajuntament de Mataró, a la Galeria Negre Bis de Sabadell, a l’Espai Gatassa de Mataró i a les mostres col·lectives de La Destil·leria de Mataró “Seny i Rauxa a Les Santes” el 2019 i “Fins a Tres-Cents” l’any 2019-2020, així com a la col·lectiva de l’Espai M|A|C de Can Palauet “Les Santes. Alfabet ínfim”, celebrada durant Les Santes de l’any passat i amb una publicació que recull les obres dels i les artistes que hi van participar.

Ha fet de professora per a adults de pintura sobre seda, tallers de pintura per a infants al Foment Mataroní i de tècniques d’expressió gràfica al Centre de Formació Professional Freta i en  algunes escoles de Mataró.

Ha participat en diverses edicions de l'Hipermerc'Art de Vinçon, amb pintures de petit format.

En el món tèxtil ha realitzat dissenys i pintures originals sobre seda natural al Rafa Teja Atelier. Ha pintat frescos i stencils en diversos interiors arquitectònics i fa il·lustracions per a publicitat.

 

Pere Masramon

Va néixer a Mataró l’any 1977. Actualment viu i treballa entre Mataró i Estats Units, on treballa en la fotografia dins l’àmbit de la moda. És llicenciat en pedagogia social i va fer estudis de fotografia al Barcelona Centre Imatge. Des de 2008 treballa de fotògraf professional en diversos camps temàtics: reportatge, retrat, moda, música, document social, publicitat i fotografia per a continguts web.

L’any 2006 va guanyar el Premi de fotografia i periodisme Memorial Joan Gomis de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona amb un reportatge sobre el bisbe mataroní Joan Godayol. Ha col·laborat amb Pallassos sense Fronteres (Síria 2007) i Haribala (Índia 2009).

Fa més de deu anys que fa reportatges gràfics de grans esdeveniments musicals com el Festival Cruïlla, Mercat de Música Viva de Vic, Sonar Dome, Red Bull Music Academy Weekender Tokio o WOMEX Sevilla, entre d’altres.

Ha publicat fotografies en diaris nacionals i revistes especialitzades, i ha exposat a Ca l’Arenas Centre d’Art. Museu de Mataró (2008) i a Visa Pour l’Image Off a Perpinyà (2009).

Pere Masramon coneix molt bé Les Santes, Festa Major de Mataró, tant com a ciutadà que les ha viscut intensament com per haver realitzat diversos anys el reportatge fotogràfic que encarrega l’Ajuntament.

 

Primera escaleta de Les Santes 2020

Durant el Plenari s’ha presentat la primera escaleta de la programació de la Festa Major amb els canvis derivats de l’aplicació del Pla de racionalització per reduir la despesa de l’Ajuntament, que es concretarà en la concentració de la programació entre els dies 24 i 29 de juliol i un canvi en els horaris dels actes, finalitzant com a màxim a les 4 de la matinada, excepte els dies 25 i 26 de juliol.

Per reduir la despesa es treballa també amb l’optimització dels escenaris i és per això que s’eliminen els escenaris on només es realitzava una activitat. Les activitats es concentraran a la plaça de Santa Anna, el front marítim, el pati de la residència de Sant Josep i el Nou Parc Central, a més dels carrers del centre històric on s’esdevenen els actes de consuetud.

Durant els pròxims mesos se seguirà treballant en els diferents actes de la festa i la programació definitiva es presentarà en el plenari que es farà al mes de maig.

 

 

 

 

Galeria d'Imatges