Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró continua commemorant el centenari de la fundació de la Societat Cooperativa Cristalleries de Mataró amb una exposició

Escoltar

Mataró continua commemorant el centenari de la fundació de la Societat Cooperativa Cristalleries de Mataró amb una exposició

Avui a les 18.30 h s’inaugura a Can Palauet “Centenari del Forn del Vidre, una cooperativa singular. La producció vidriera al Maresme”, una exposició organitzada conjuntament per l’Arxiu Comarcal del Maresme, l’Ajuntament de Mataró i l’Associació Vidre Bufat de Mataró. La mostra, comissariada per Mercè Calpe, s’emmarca dins els actes commemoratius del centenari de la cooperativa mataronina, que es van iniciar el primer trimestre del 2019.

Foto del Fons Carreras
Foto del Fons Carreras

Fins al 8 de març els visitants podran descobrir la història, a través del patrimoni documental que l’Arxiu Comarcal del Maresme  custodia, d’una de les empreses més importants de la península durant el segle xx, pel que fa a la producció especialitzada de bombetes, termòmetres, tulipes i pantalles per a llums, ampul·les, gots, objectes decoratius, entre d’altres.

Cristalleries de Mataró, coneguda popularment com a “Forn del Vidre”, va començar el seu periple el 1919 amb quatre socis, juntament amb obrers majoritàriament anarcosindicalistes, i ben aviat va transformar-se en cooperativa. La fórmula que li va donar l’èxit va consistir a reinvertir en la modernització i la mecanització de la fàbrica una part dels beneficis anuals de cada treballador. Va tenir com a clients les principals fàbriques de bombetes elèctriques de Barcelona, Bilbao, la Corunya i fonamentalment Osram i Lámpara Metal de Madrid. El nombre de cooperadors va arribar a passar de 300. Malgrat els esforços de cooperadors i dirigents, el 2008 va tancar les portes.

L’exposició, a través d’uns plafons vinílics i d’unes projeccions multimèdia, fa un recorregut per les diferents etapes i el seu context d’aquesta indústria: fundació, legalització, organització, fabricació, modernització, projecció, exportació, etc.

“Centenari del Forn del Vidre, una cooperativa singular. La producció vidriera al Maresme”, posa èmfasi en els aspectes que reflecteixen que Cristalleries de Mataró va ser una empresa preocupada per la cultura, el benestar i companyonia entre cooperadors. També fa present i posa en relleu la part social de la Cooperativa: va facilitar estudis a diferents nivells segons la necessitat de l’època, va crear una mutualitat pròpia per als treballadors i va obrir un economat per als cooperadors i familiars.

L’exposició posa el focus en la tradició vidriera al Maresme i compta amb un seguit de peces de vidre d’èpoques romana i moderna cedides pel Museu de Mataró, i també d’una selecció de vidre artesà cedit per particulars que reflecteix la creativitat dels vidriers bufadors.

La mostra es complementa amb dues conferències (5 de febrer i 4 de març) i tres demostracions de treball en vidre al carrer (25 de gener, i 8 i 29 de febrer) a la plaça de l’Ajuntament.