Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró posa en marxa la prova pilot del Dispositiu de transició energètica empresarial

Escoltar

Mataró posa en marxa la prova pilot del Dispositiu de transició energètica empresarial

El regidor d’Ocupació i Empresa i president del Consell Econòmic i Social de Mataró, Sergi Morales, i el president de PIMEC Maresme – Barcelonès Nord, Joan Pera, han signat la posada en marxa de la prova pilot del Dispositiu de Transició energètica empresarial. Promogut des del Consell Econòmic i Social de Mataró, es gestionarà a través de l’Oficina Mataró Empresa, ubicada al Tecnocampus. Aquest projecte, finançat i coordinat des de la Direcció de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró, respon a l’eix d’assessorament i acompanyament a les empreses del Pla per a l’eficiència i la transició energètica per al sector empresarial de Mataró.

El regidor d’Ocupació i Empresa i president del Consell Econòmic i Social de Mataró, Sergi Morales, i el president de PIMEC Maresme – Barcelonès Nord, Joan Pera, han signat la posada en marxa de la prova pilot del Dispositiu. Foto: Ajuntament de Mataró
El regidor d’Ocupació i Empresa i president del Consell Econòmic i Social de Mataró, Sergi Morales, i el president de PIMEC Maresme – Barcelonès Nord, Joan Pera, han signat la posada en marxa de la prova pilot del Dispositiu. Foto: Ajuntament de Mataró

Aquest pla ha estat aprovat per part del Plenari del Consell Econòmic i Social de Mataró amb la participació dels representants dels principals agents socioeconòmics de la ciutat, sindicats (UGT I COO) i patronals (FAGEM i PIMEC), així com membres dels grups municipals de la corporació, com una mesura molt necessària a causa de la conjuntura actual de crisi energètica i de l’impacte que està tenint especialment en el teixit productiu.

El pla contempla tres eixos d’intervenció: el de les infraestructures; el de l’assessorament i l’acompanyament a les empreses en aquest procés d’anàlisi i de transició; i el de la fiscalitat a través de diferents bonificacions aplicables a impostos i taxes relacionades amb l’activitat econòmica que inclogui mesures de millora energètica.

Des d’avui i a través de l’Oficina Mataró Empresa (OME) es posa en marxa l’eix per assessorar i acompanyar a les empreses a través d’aquest dispositiu, tot oferint els següents serveis gratuïts per a les empreses de la ciutat interessades a implementar mesures per l’eficiència energètica:

  1. a) Assessorament tècnic: 

      - Visita física a l’establiment per analitzar les característiques tècniques i recollir dades.

      - Anàlisi administrativa dels contractes de subministraments elèctrics.

     - Optimització de la contractació energètica (terme de potència, discriminació horària, recàrrecs per reactiva, etc.).

     - Anàlisi dels equips productius (mesura de consums, eficiència tecnològica, termografia d’aïllaments, etc.).

    - Elaboració d’un Diagnòstic Energètic, resumint opcions de millora detectades i proposta de  solucions.

 

  1. b) Assessorament administratiu - regulador: 

      - Si s’escau, assessorament en l’àmbit de llicències i/o permisos administratius que l’usuari necessiti per tirar endavant alguna de les solucions proposades

  1. c) Assessorament financer: 

      -Informació sobre subvencions, deduccions fiscals i línies de finançament disponibles relacionades amb les actuacions identificades i assessorament sobre aquestes. 

 

  1. d) Acompanyament en l’execució de les accions identificades:

      - Acompanyar als usuaris a consultar la base de dades de proveïdors finals de cadena homologats per aquest projecte i que es publicarà en la pàgina web de l’OTE, de manera que puguin trobar possibles      solucions a les propostes que indiqui el diagnòstic.
    - Fer un seguiment dels usuaris durant el primer mes des de la presentació del Diagnòstic amb la proposta de mesures per saber si han fet alguna gestió per tirar endavant l’execució d’aquestes.

   - Fer una valoració tècnica de les solucions aportades pels proveïdors finals de cadena.

 

El dispositiu de suport a la transició energètica empresarial es duu a terme amb la col·laboració de la PIMEC. Les empreses interessades han de sol·licitar els ajuts a través d’aquest enllaç.

Des de l’Ajuntament s’ha vetllat perquè des de PIMEC es compti amb professionals de proximitat de cara a realitzar la prestació d’aquests serveis. Per aquest motiu s’han produït contactes amb el Gremi d’Instal·ladors del Maresme (amb seu a Mataró) i la Federació Catalana d’Instal·ladors (FERGICAT) per a facilitar l’accés dels instal·ladors locals a les possibles intervencions requerides per les empreses interessades. Es preveu la localització d’aquest dispositiu pilot a l’oficina Mataró Empresa (OME) ubicada al TecnoCampus, amb la voluntat d’integrar-se posteriorment dins la cartera de serveis global de l’oficina de transició energètica que es posarà en marxa en uns mesos.

Aquesta proposta forma part de les diverses accions portades a terme dins l’estratègia de l’Ajuntament de Mataró per a donar compliment a l’objectiu de reducció de les emissions a l’atmosfera, com a compromís d'impuls de la transició energètica de la ciutat per tal d’afavorir el pas a una economia baixa en carboni i incidir en la reducció del consum energètic dels equipaments, infraestructures i habitatges, i conseqüentment millorar l’eficiència energètica i reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera, com són el programa d’eficiència energètica en l’enllumenat públic i el programa d’autoconsum en equipaments públics.

La iniciativa s'emmarca a l'estratègia Mataró pel clima i al Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC), que té com a principals objectius reduir la contribució de Mataró al canvi climàtic, anticipar-se als seus riscos millorant la capacitat de resposta de la ciutat i reduir la vulnerabilitat de les persones per garantir-ne la salut i el benestar.

 

Publicat a