Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Colònies de gats ferals

Escoltar

Colònies de gats ferals

Una colònia controlada de gats urbans és un grup de gats esterilitzats que conviuen en un espai públic.

Per controlar la població, les entitats col·laboradores i l’Ajuntament de Mataró apliquem el mètode CER (captura-esterilització-retorn).

La finalitat de les colònies de gats és tenir-los controlats en un punt concret. Per això és molt important que ningú els alimenti fora de les zones controlades.

Els gats controlats porten una marca a l'orella, i no es poden agafar ni tocar.

L’Ajuntament de Mataró és l’organisme responsable de gestionar possibles incidències.

Les colònies són gestionades per l’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració d’entitats protectores d’animals i el suport de persones voluntàries autoritzades: alimentadores i cuidadores.

Si ETS persona alimentadora autoritzada:

Cal formar part d’una entitat autoritzada per al control de colònies de gats i cal que facis una sessió formativa organitzada per l’Oficina de Tinença Responsable i Benestar Animal.

Únicament se’ls pot alimentar amb pinso sec i cal retirar el menjar que no es mengin per evitar plagues.

Està prohibit deixar menjar en punts no autoritzats, no es poden generar colònies noves. Tampoc es pot deixar menjar en zones sensibles, com centres educatius, esportius, àrees de joc infantil, zones de restauració, etc.

Si NO ETS persona alimentadora autoritzada:

Si veus una colònia de gats, no els alimentis, ja existeixen persones autoritzades per a fer-ho.

Si ets propietari d’una finca o habitatge i alimentes i tens cura dels animals, també en seràs el propietari i responsable.

Els gats que tenen una marca a l’orella, es troben esterilitzats i controlats. Està prohibit agafar els gats de les colònies, no són gats acostumats a la vida domèstica.

Un gat domèstic no pot viure al carrer, no l’abandonis, fer-ho li genera patiment.

Els gats són una espècie territorial, i cal garantir que els animals puguin viure al seu entorn, mantenint-los al seu hàbitat. Malgrat que una colònia canviï de lloc, quan hi ha un buit territorial, altres individus l’ocuparan.

No es pot fomentar l'aparició de colònies, especialment en llocs sensibles com entorns escolars, àrees de joc infantil, zones de restauració, espais on convisquin espècies protegides.

 

Foment de programes per a l'atenció de colònies de gats

Es du a terme un conveni de col·laboració amb les entitats autoritzades per habilitar, a partir d'una formació, el carnet de persones voluntaries autoritzades. Se lleva a cabo un convenio de colaboración con las entidades autorizadas.

Les entitats tindran plena autonomia en la gestió de la colònia, però sempre hauran de complir amb el que estableixen aquests articles i amb les quals ens haurem de coordinar per a la gestió de les incidències.

 

ACTUACIONS

 

 2021 i 2022

  • Signatura del conveni amb les entitats i creació d'un grup de treball amb les persones voluntàries autoritzades. Implementació de mobiliari urbà per a colònies de gats. Protocol de neteja de solars en espais existents de colònies de gats.

    Maig  de 2020

  • Lliurament d'autoritzacions d'alimentació durant el confinament

   12 de juny 2019

       

  • Sessió informativa adreçada al personal col·laborador del programa de colònies de gats de Mataró.

        Centre Cívic Espai Gatassa 19:00h

    Juny/2019

  •  Creació de dos nous punts d'alimentació per gats conjuntament amb la secció de jardineria.

      IMG_1429.jpeg                 Parc de Mar

      Plaça de Rafael Casanova                              Parc de Mar               

Arxius adjunts