Taller contra rumors i discriminació
Alumnat: Taller vivencial a través de l’anàlisi de mitjans i d’audiovisuals o tècniques teatrals, per prendre consciència i abordar la discriminació i els conflictes (rumors, assetjament... ) Professorat: Una sessió posterior per a professorat de retorn i formació i lliurament de guia amb materials per a seguir implementant.
Metodologia
Tallers vivencials per treballar estereotips i prejudicis i discriminació a l’aula però també ne les relacions quotidianes en relació a les diversitats (origen, orientació sexual, aspecte físic, confessió religiosa etc) i les seves conseqüències: rumors, assetjament, conflictes...
S’ofereixen dues modalitats a escollir segons el tipus de grup classe:
1) Tècniques teatrals: Basat en propostes de Paulo Freire i Augusto Boal es treballaran exercicis i tècniques per a recercar i comprendre conflictes socials i de la vida quotidiana.
- Exercicis per visibilitzar la diversitat del grup.
- Jocs i exercicis de cohesió de grup i per generar clima de confiança per abordar experiències personals en el grup.
- Exercicis pràctics de teatralització sobre prejudicis i estereotips del grup a partir de dinàmiques de creació de diversos personatges
- Propostes de treball col•laboratiu per a abordar les problemàtiques i fer propostes d’acció per a millorar la convivència.
2) Taller a través de llenguatge audiovisual: Basat en l’anàlisi dels mitjans de comunicació i de les TIS per identificar el paper dels mitjans en la creació d’estereotips i prejudicis, reflexionar entorn els rumors i la seva propagació i apoderar als participants respecte a les eines per a la millora de la convivència i trencar situacions de discriminació.
- Dinàmica inicial per analitzar com funcionen els estereotips relacionats amb la diversitat cultural a través de la presentació de 10 fotografies.
- A partir d’exposició d’articles i reportatges de la premsa escrita i vídeos es reflexiona sobre el paper dels mitjans en la construcció de l’imaginari de la identitat, la diversitat i la immigració. Analitzem el contingut en la premsa escrita i programes televisius.
- Es presenten projectes educomunicatius i vídeos realitzats per part de joves per trencar rumors i mites oferint peces per conscienciar el públic del poder de transformar l’entorn
- En una segona part: Què diem nosaltres?
- Opció1. Idees antirumors: creació d’un debat responent a quatre preguntes: què podem fer a l’aula? Què podem fer al centre? Què podem fer al barri ? I a les xarxes socials?
- Opció 2. Mural antirumor animat
Objectius
- Identificar quins elements intervenen en la creació de rumors, estereotips, prejudicis i discriminació.
- Reconèixer els propis estereotips i prejudicis respecte als altres.
- Oferir eines per a que l’alumnat pugui gestionar de manera constructiva la discriminació, els estereotips i rumors.
- Experimentar els possibles conflictes davant la diversitat
Reserves
Observacions (necessitats tècniques i altres)
- Internet i xarxes socials
- Comunicació i llengua
- Igualtat, convivència i justícia global
- Arts visuals i plàstiques
- Art
- Educació en les arts
- Interculturalitat i no-discriminació
- Àmbit social
- Ciències socials
- Àmbit artístic
- Educació artística: visual i plàstica, arts escèniques, música i dansa
- Àmbit d'educació en valors
- Educació en valors socials i cívics
- Acollida
- Orientació i tutoria
- Àmbit igualtat, convivència i justícia global
- Interculturalitat i no-discriminació
- Educació Secundària Obligatòria
- Batxillerat
- Cicles formatius
- Famílies/AMPA/AFA
Qui organitza Servei d'Igualtat i Diversitat Ciutadana
Dies a concretar
Horari matins
Durada Taller a través de tècniques de teatre. La Xixa. Sessió de 2h amb l’alumnat + sessió de 1-2h amb el professorat ///// Taller a través de llenguatge audiovisual. El Parlante. 2 Sessions (2h+1h) amb l’alumnat + 2 Sessions (1h+1h) amb el professorat.
Preu Gratuït.
Grup +Educació secundària obligatòria (14-16 anys) 2n cicle (3r i 4t)+ Educació postobligatòria: batxillerat i cicles formatius grau mig (16-18 anys) i cicles formatius de grau superior ( més de 18 anys)
Període d'inscripció al llarg del curs
Període de realització al llarg del curs