Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Enquesta sobre usos i coneixements de les TIC a la població de Mataró

Escoltar

Enquesta sobre usos i coneixements de les TIC a la població de Mataró

SITUACIÓ

La pandèmia de la Covid-19 ha tingut un impacte evident en el comportament digital de les persones, els serveis públics i les empreses.

Les ciutats s’han vist obligades a fer un salt tecnològic sense precedents, avançant cap a un nou model on la tecnologia i la innovació esdevenen els aliats clau: reforcen el sentit de col·lectivitat, permeten comunicacions ràpides i eficients i dibuixen noves xarxes de connexions i relacions de proximitat, urbanes i metropolitanes. És en aquest marc que es posa de manifest la importància d’avançar en la democratització digital per no deixar ningú enrere. La inclusió digital és imprescindible per construir una ciutat més justa, resilient i inclusiva, seguint les directrius de l’agenda 2030.

Així, en el marc del Pla d’Acció Local del procés de reflexió estratègica Mataró Agenda Urbana 2030 i davant els reptes que planteja la transformació digital, l’Ajuntament de Mataró ha volgut analitzar la digitalització a la ciutat i els efectes de la pandèmia sobre el comportament digital en tots els àmbits.


OBJECTIU

“L’escletxa digital fa referència a la desigualtat entre les persones que poden tenir accés o coneixement a les noves tecnologies i les que no". Aquest terme també fa referència a les diferències entre grups segons la seva capacitat per utilitzar les TIC de manera eficaç.

Les ciutats es posicionen com el motor que fa evolucionar la nostra societat. La cohesió social, l'activitat econòmica, el talent, la innovació, la creativitat i la multiculturalitat són elements comuns de les ciutats més pròsperes, especialment en un moment com l’actual, en què l’accés, l’ús i coneixement de les TIC esdevé prioritari.

L’objectiu d’aquest estudi és, doncs, obtenir una diagnosi sobre l’estat de la digitalització a Mataró i les diferents bretxes digitals, identificant les necessitats més urgents en termes d’inclusió digital i nivell de digitalització de la població, les empreses, l’ús dels serveis públics i privats, i la seva accessibilitat especialment per persones vulnerables i gent gran.

Arxius adjunts