Grup municipal ERC-AM
La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-AM
Aprovada la Proposta de Resolució d'Esquerra Republicana per a l'homenatge de ciutat anual de l'alcalde Abril
El passat 1 de febrer es va celebrar el ple de l’Ajuntament de Mataró. En la sessió plenària el Grup Municipal d’Esquerra Republicana va exposar les preocupacions i temes mitjançant una Proposta de Resolució, dos precs i dues preguntes, tot dirigit al govern local de la ciutat. Acompanya’ns en aquest breu resum sobre el debat polític, sempre posant l’èmfasi en la millora de la nostra ciutat.
Proposta de resolució:
Des d’Esquerra Republicana vam demanar treballar per poder celebrar un homenatge anual en nom de la ciutat a l’alcalde de Mataró durant el període del 1931 al 1933, Josep Abril i Argemí, afusellat al Camp de la Bota el 16 de març de l’any 1939.
Els darrers anys, des d’Esquerra Republicana s’ha realitzat un exercici de memòria i reparació històrica completament necessari. Un exercici que només ha anat acompanyat per l’Ajuntament en poques ocasions. Al cap i a la fi, estem parlant d’un alcalde de la nostra ciutat que va ser injustament assassinat per les tropes franquistes ara fa 85 anys. Així doncs, considerem que és el moment que sigui també la ciutat que, com fa amb altres figures rellevants, faci un exercici de memòria i justícia a l’alcalde Abril d’una manera més periòdica i continuada.
La nostra proposta de resolució per a la commemoració anual per part de la ciutat a l’alcalde Abril ha estat aprovada. Tot i això, el govern creu que no és un acte que hagi de ser anual. Des d’Esquerra Republicana treballarem perquè sí que ho sigui i intentarem vetllar perquè s’homenatgi la figura de Josep Abril i Argemí per part de la ciutat, ja aquest proper 16 de març.
Preguntes i precs
Per desgranar les preguntes i el prec presentats pel grup municipal d'Esquerra Republicana en el recent ple de l'Ajuntament de Mataró, es descriuen a continuació les consultes concretes:
- El regidor Pim Camprubí va preguntar en referència a la retirada de l’amiant de la ciutat. El fibrociment representa un perill per la salut un cop ha transcorregut la seva vida útil. En conseqüència, està prohibida la seva fabricació des de l’any 2002 i alhora la Unió Europea fixa com a objectius la seva retirada de tots els edificis públics abans del 2028 i del conjunt de la UE l’any 2032. Per aquesta raó vam creure adient preguntar al govern de la ciutat com afronten aquesta situació; la seva resposta a hores d’ara no tenen previst fer cap ajut per l’eliminació dels dipòsits d’amiant, i tampoc tenen un inventari de tot el que hi ha a la ciutat, però estan treballant per tenir-ho aviat. Pel que fa al calendari, només tenen en compte retirar el que està a Instal·lacions municipals però no a les privades.
-
El regidor Simó López va preguntar per la situació actual envers els punts de recàrrega dels vehicles elèctrics a la ciutat. A finals de l'any passat es va informar els ciutadans de la fi de la gratuïtat dels punts de recàrrega, la web municipal no ens ofereix cap mena d'informació actualitzada al respecte i tampoc cap comunicat de l’Ajuntament. Per tal que Mataró sigui una ciutat més sostenible cal potenciar-ne l’ús i la creació de noves places, no només per al cotxe i moto elèctrics sinó plantejar un pla ambiciós per a desenvolupar també el pla respecte la mobilitat individual elèctrica com patinets i bicicletes majoritàriament. Vam creure correcte preguntar per la situació pel que fa a la gratuïtat, promoció i a l'actualització. El govern municipal ens ha informat que, efectivament, a partir d'aquest 2024 ja no hi haurà punts de càrrega gratuïts, però continuaran havent-hi bonificacions. Els hem insistit en el fet que es realitzi una comunicació i difusió al respecte, estarem atents a l’evolució.
-
La regidora Magda Cot va fer un prec per demanar la creació d’una taula de debat/espai de trobada per abordar el tema de Ca la Madrona i que compti amb tots els actors implicats de la ciutat. Aquest prec neix de la PdR aprovada per declarar les restes arqueològiques de Ca la Madrona com a bé cultural d'interès local. Tres mesos després no sabem què pensa fer el Govern Municipal amb la declaració del BCIL ni tampoc quines són les seves intencions. El govern no ens ha acceptat crear una taula de treball per intentar trobar un consens i una solució per desencallar el conflicte.
-
La regidora Anna Salicrú va fer un prec sobre la constitució i la manca de reunions dels Consells de Participació de Mataró. Vuit mesos després de l'inici de legislatura no ens consta tots els consells de participació s’hagin constituït. Alhora, existeix una manca de reunions ordinàries, ja que en algun cas no es reuneixen des del 2018. Més enllà que això, ens preocupa la deixadesa que mostra el govern en promoure la participació de la societat. En aquest prec vam voler demanar que el govern prioritzi la participació ciutadana i compleixi amb els reglaments i normes. Ens ha respost que consideren que s’ha de canviar el model, amb la qual cosa hi estem d’acord, i per això cal un debat de tots els grups municipals per tractar d’adaptar la participació a la societat actual. Mentrestant, ens informen que accepten el prec i que prioritzaran actualitzar tots els consells de participació, tant sectorials com territorials.
Amb els precs i preguntes del Grup Municipal d’Esquerra Republicana finalitza la fiscalització al Govern Municipal.