Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

ERC-MES volem revocar la decisió de reprendre relacions amb la casa reial

Escoltar
Logo de Grup municipal ERC-AM

Grup municipal ERC-AM

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-AM

ERC-MES volem revocar la decisió de reprendre relacions amb la casa reial

Mentre el 2 de març de 2020, l’Ajuntament de Mataró aprova una declaració institucional per a restablir  relacions amb la Casa Reial Espanyola. la Fiscalia Anticorrupció estava demanant informació a Suïssa sobre els 100 milions de dòlars que el Rei Juan Carlos hauria rebut de l’Aràbia Saudita i la posterior donació de 65 a la seva amiga Corinna (unes informacions ja acreditades per la Fiscalia Suïssa) i mantenia obertes, juntament amb la Fiscalia de Ginebra, diligències per un delicte de suborn internacional a la construcció de l’AVE a La Meca.

Coincidint també amb l’esmentada Declaració Institucional i gràcies a la premsa estrangera, es va saber que la Casa Reial havia ocultat a l'opinió pública l’existència de dues Fundacions creades pel Rei Juan Carlos a Panamà i a Liechtenstein, on l’actual rei Felip VI, figurava com a beneficiari. 

La Casa Reial, aprofitant d’una manera que no sembla casual,  la jornada següent a l'anunci de la declaració de l'estat d'alarma per la propagació del coronavirus a Espanya, va emetre un comunicat en el que l’actual Rei renuncia a aquestes herències, amb la qual cosa admet la veracitat d’aquestes informacions.
Un comunicat d’un estil similar al que el seu pare, Juan Carlos, va fer quan el cas Noos acorralava el seu gendre, Urdangarín, amb el que és Felip VI qui intenta prendre distància del seu pare alegant desconeixement de les seves activitats i cancel.lant l’assignació econòmica al rei Juan Carlos.

Una democràcia sana i moderna no pot tolerar que el Cap de l’Estat mantingui presumptes comptes irregulars a Suïssa i altres paradisos fiscals, a nom de tercers, i ha de conèixer, fins a les darreres conseqüències, quin és l’origen d’aquests capitals i descobrir, assenyalar i castigar la relació de la Casa Reial amb possibles casos de blanqueig de capitals i de xarxes i estructures opaques per a l’adjudicació de contractes i cobrament de comissions.

En aquestes circumstàncies, l’acte de pleitesia que representava aquesta declaració Institucional envers la Casa Reial, esdevé un anacrònic i ridícul acte de submissió i vassallatge.

Des d’un posicionament basat en els valors republicans i amb el convenciment que el cap d’un Estat ha d’haver estat escollit pel poble, el grup municipal d’ERC-MES proposem l’adopció dels següents al govern municipal:


1. L’Ajuntament de Mataró revoca la Declaració Institucional de restabliment de les relacions amb la Casa Reial espanyola aprovada el passat mes de març.

2. L’Ajuntament de Mataró, en pro d’una democràcia sana i moderna, demana la creació al Congrés dels Diputats d’una Comissió d’Investigació  sobre els presumptes comptes i donacions del rei Joan Carles I, que determini les responsabilitats civils, ètiques i polítiques del rei emèrit davant de tota la ciutadania que no el va escollir 

3. L’Ajuntament de Mataró referma el compromís amb els valors republicans i aposta per la celebració d’una consulta democràtica i ciutadana respecte la continuïtat de la monarquia.

4. L’Ajuntament de Mataró donarà compte d’aquesta declaració als governs d’Espanya i de Catalunya, a les Presidències del Congrés, del Senat i del Parlament i a la Casa Reial.

Amb els valors republicans que ens respresenten, diem ben clar que a Mataró no tenim rei!