Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Esquerra Republicana de Mataró denuncia l'ús electoralista que fa el PSC de les qüestions educatives a la ciutat i reclama revalorar la proposta feta per al tancament de les línies d'I3 i d'ESO

Escoltar
Logo de Grup municipal ERC-AM

Grup municipal ERC-AM

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-AM

Esquerra Republicana de Mataró denuncia l'ús electoralista que fa el PSC de les qüestions educatives a la ciutat i reclama revalorar la proposta feta per al tancament de les línies d'I3 i d'ESO

Aquesta setmana hem conegut que el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró han acordat el tancament d’una línia d’I3 a les escoles Rocafonda i Camí del Mig, així com d’una línia d’ESO als instituts Miquel Biada i Thos i Codina.

Escola Rocafonda
Escola Rocafonda

Davant d’aquesta informació, que a més, hem conegut per la premsa, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Mataró voldríem fer les següents consideracions:

1. El PSC no pot continuar actuant de forma electoralista amb l’educació a Mataró.

Durant els últims anys, amb Esquerra republicana al davant del govern de la Generalitat, el govern de David Bote ha polititzat el debat i instrumentalitzat les famílies per tal d’obtenir guanys electorals, obviant el bé comú.

El govern municipal havia bloquejat qualsevol proposta educativa, simplement perquè venia de la Generalitat, com va passar, per exemple, durant les passades eleccions municipals.

Ara s’ha invertit la situació amb el canvi al capdavant de la Generalitat, i denunciem la incoherència del PSC a la nostra ciutat.

  1. 2. No s’estan respectant els Acords de planificació escolar aprovats l’any 2022.

El Pla 2022-2027 de l’Ajuntament de Mataró inclou diverses accions per afrontar la davallada demogràfica. Un acord que va ser per unanimitat de tots els grups polítics i consensuat amb la comunitat educativa i que ara no s’està respectant.

Per exemple, es demanava que si calia tancar línies, no es fes en casos d’escoles d’alta complexitat, com ho són, per exemple, l’Escola Rocafonda i l’Escola Camí del Mig. El motiu és perquè això pot generar encara més segregació en aquestes escoles.

També es demanava estudiar la possibilitat de fusió de projectes escolars abans que el tancament de línies, la qual cosa, tampoc s’ha fet.

Mataró necessita un Pla d’Educació, i és imprescindible que es comencin a liderar els reptes educatius que tenim a la ciutat; si s’hagués treballat de manera consensuada amb la comunitat educativa, aquest pla s'hauria pogut desenvolupar amb temps i seguint els criteris de l’Acord per a la planificació escolar. La manca de lideratge i la conseqüent improvisació té greus conseqüències per a l’educació i la ciutadania.

  1. 3. Denunciem la manca de transparència en la comunicació de les decisions i exigim que es convoqui el Consell Escolar Municipal.

És inadmissible que els centres afectats no hagin conegut fins aquesta setmana la proposta de retirada de les línies escolar quan ja s’ha iniciat el procés de portes obertes, previ a les preinscripcions i quan la decisió sabem que es va prendre en una reunió el passat 16 de gener, és a dir, fa més d’un mes.

El Consell Escolar Municipal no es convoca des del maig del 2024 i, per tant, no ha participat en les decisions actuals, la qual cosa creiem imprescindible per comptar amb el consens de la comunitat educativa.

  1. 4. Cal realitzar una reducció de ràtios a ESO abans de suprimir grups.

Considerem que, abans de suprimir grups d’ESO, caldria reduir les ràtios, tal com ja s’ha fet a I3. Aquesta mesura, llargament reivindicada per tota la comunitat educativa, contribuiria a garantir una educació de més qualitat i evitar la pèrdua d’oferta educativa a la ciutat.

En aquest sentit, volem emfatitzar que l’anterior Govern de la Generalitat amb Esquerra Republicana al capdavant, va realitzar avenços com la reducció de ràtios a infantil, evitant tancaments de grups, la integració del Miquel Biada i la creació de 20 nous grups de Formació Professional. Tot gràcies a la comunicació constant i imprescindible amb els equips directius.

  1. 5. Cal revalorar la proposta de zona escolar única. 

Després de 12 anys de funcionament de les inscripcions escolars amb una única zona a la ciutat, pensem que és imprescindible valorar si això afecta positiva o negativament en la distribució de l’alumnat a Mataró.

Tot sembla indicar que la suposada igualtat d’oportunitats per a totes les famílies per poder accedir al centre escollit per un determinat projecte educatiu, només acaba essent real en aquelles famílies que poden desplaçar-se fàcilment per la ciutat per acompanyar els seus fills i filles a l’escola, però hi ha una part de les famílies que només té l’opció d’apuntar-los a les escoles de més proximitat.

Per tot això, considerem que el govern municipal és el responsable directe d’aquesta situació i de les conseqüències que tindrà per a la comunitat educativa.


En aquest sentit, exigim als responsables d'educació locals que expliquin quin és el pla d’acció establert a mitjà termini i el perquè s’ha decidit prescindir dels grups proposats i no uns altres, així com més transparència i lideratge en matèria educativa.