Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Esquerra Republicana vota en contra del pressupost municipal a Mataró

Escoltar
Logo de Grup municipal ERC-MES-AM

Grup municipal ERC-MES-AM

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal ERC-MES-AM

Esquerra Republicana vota en contra del pressupost municipal a Mataró

Aquesta setmana el Govern Municipal va aprovar inicialment el Pressupost de Mataró pel 2021, que a primer impressió difereix poc dels pressupostos anteriors.

Tal com ha succeït aquest darrers anys, el pressupost municipal (despesa i inversió) no s’ha discutit conjuntament amb les ordenances fiscals (ingressos). Com tampoc s’ha aprofitat per fer un nou pressupost replantejant-se de dalt a baix accions i objectius. Malgrat que s’ha presentat el pressupost més tard que la majoria de grans ciutats.

Ens preguntem si realment tot el que es fa s’ha de continuar fent. O quines coses que no es fan s’haurien de fer? I d’altre banda, no seria millor explicar quines accions es faran i per quina raó es faran, que presumir del pressupost més gran de la història? No hagués estat raonable proposar-se trobar estalvis per un 2 o un 3 % d’un pressupost de més de 150 milions, per evitar la pujada d’impostos que per segon any consecutiu ha imposat el govern municipal?

Certament els moments que vivim són molt difícils per a tota la societat, també pels governs i molt especialment, pels ajuntaments. Vagi per davant, doncs, la nostra solidària i reiterada voluntat de col·laboració, sovint poc tinguda en consideració, pel bé de Mataró.

Però tot i així, la majoria d’ajuntaments començant per Barcelona, han entès que ara no és ara el moment d’apujar impostos, sinó el d’ajudar a la ciutadania, fer que els serveis públics funcionin i intensificant l’esforç inversor en habitatge, en seguretat, reactivació econòmica, educació i cultura.

La pandèmia ha agreujat les desigualtats socials, les diferències entre els nostres conciutadans i exigeix, més que mai, que tot allò que faci el Govern Municipal estigui alineat amb tres grans objectius: la lluita contra l’atur, la igualtat d’oportunitats per la cohesió social i territorial i en tercer lloc, la promoció de la ciutat i la recerca d’oportunitats de futur.

En la nostra opinió, ni el pressupost ni les inversions proposades al pressupost 2021 responen suficientment a aquests tres grans reptes.
No hem vist cap dotació especial als Plans Integrals de Cerdanyola i de Rocafonda, que per nosaltres hauria de ser la prioritat màxima pel govern municipal. No hem vist tampoc cap acció decidida de promoció de l’activitat comercial i econòmica als barris, ni tampoc de la millora de serveis bàsics (seguretat, manteniment espai públic…). 

Es continuen arrossegant compromisos adquirits en els darrers anys, i no executats, com ara la construcció d’habitatge de lloguer assequible, la residència d’estudiants, els fons de capital per start-ups i noves iniciatives empresarials mataronines, els horts urbans, l’impuls de la cultura, el pla d’oci nocturn, accions d’estímul comercial als barris o de gestió i concessió de llicències.

No tot són notícies negatives. El Govern ha manifestat, amb anys de retard això sí, la seva voluntat de consensuar decisions derivades del Pla de Racionalització i per altra banda, s’estan construint alguns projectes a l’entorn de l’economia circular, el concepte de ciutat cuidadora i els sectors de l’aigua i l’energia, que poden ser importants per Mataró en el futur.

El grup municipal d’Esquerra Republicana – MES no entendríem la nostra feina a l’oposició si aquesta es limités només a denunciar tot allò que considerem insuficient, guanyant una credibilitat que perdríem, si no fóssim capaços de proposar alternatives, reconèixer i col·laborar amb aquelles coses que el govern fa bé i en benefici de la ciutat.