Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

COMUNICAT en relació a la suspensió dels ajuts de menjador anunciada pel Govern de la Generalitat de Catalunya

Escoltar
Logo de Grup municipal PSC-CP

Grup municipal PSC-CP

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal PSC-CP

COMUNICAT en relació a la suspensió dels ajuts de menjador anunciada pel Govern de la Generalitat de Catalunya

El tancament dels centres educatius a causa de la pandèmia de la Covid-19 ha provocat una situació d’emergència que ha afectat greument a tota la comunitat educativa, agreujant les desigualtats socials preexistents degut a la pèrdua de l’escola com a element igualador.
 
En aquests moments, encara són moltes les incerteses que planen sobre l’inici del proper curs escolar i sobre la suficiència alimentària de molts nens i nenes de la nostra ciutat. Aquesta incertesa afecta especialment a les famílies i als infants més vulnerables que requereixen, també en els mesos d’estiu, mantenir els ajuts de menjador que es proporcionen durant el curs lectiu.
 
El conjunt de forces polítiques amb representació al Parlament de Catalunya van aprovar fa poques setmanes, per unanimitat, la Moció 168/XII, proposada pel Grup Parlamentari Socialistes-Units per Avançar, per la qual s’instava, entre d’altres, a “donar cobertura als ajuts alimentaris per a menors vulnerables, durant els mesos no lectius de l’estiu del 2020, conjuntament amb la resta d’administracions, i utilitzant també els fons que es rebin de l’Estat, per a garantir que l’alumnat en risc d’exclusió social tingui cobertes les necessitats alimentàries, amb el manteniment de les targetes moneder o amb altres fórmules”.
 
El Govern de la Generalitat encara no ha donat resposta de com i quan facilitarà les noves ajudes alimentàries a les que la Moció aprovada pel Parlament de Catalunya feia referència, ni ha presentat cap tipus de proposta o fórmula que permeti pal·liar la greu situació que viuen molts infants de Mataró, havent de ser l’Ajuntament de Mataró qui assumeixi les accions sobre la matèria.
 
Ja el passat 23 de març, en les primeres setmanes de l’emergència sanitària, l’alcalde de Mataró, David Bote, juntament amb una cinquantena d’alcaldes i alcaldesses, es va adreçar al President de la Generalitat per reclamar diligència en el repartiment de les targetes moneder per aquelles famílies vulnerables beneficiàries de les beques menjador, posant èmfasi en la necessitat de preveure mecanismes per dur-lo a terme, sense deixar-lo únicament en mans de la bona voluntat de l’administració local. 
 
En aquella ocasió, va ser l’Ajuntament de Mataró qui va haver d’ocupar-se del repartiment de les targetes moneder, organitzant 10 punts d’entrega arreu de la ciutat per distribuir 3.442 targetes a un total de 2.126 famílies afectades.
 
L’Ajuntament de Mataró, com ha vingut fent en els darrers anys, i especialment des de l’inici de l’emergència sanitària, ha establert les mesures necessàries per cobrir els requeriments alimentaris d’infants i adolescents. Entre aquestes mesures, dutes a terme en col·laboració amb Càrites, Creu Roja i altres entitats del tercer sector, cal destacar l’entrega de lots alimentaris a famílies amb menors vulnerables (entre els dies 29 de juny i 24 de juliol va haver-hi un total de 1.977 famílies beneficiàries) i la cobertura de serveis de menjador a casals d’estiu.
 
Un cop més, estem davant d’una de les conseqüències de la deixadesa de funcions a la que el Govern de la Generalitat de Catalunya ens té acostumats i que tenen greus repercussions a la vida de les famílies i els infants més vulnerables.
 
Per tot plegat, des del PSC de Mataró:
 
  1. Denunciem la manca de coordinació i la desinformació que, un cop més, estem veient entre les Conselleries d’Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies.
  2. Exigim al Govern de la Generalitat que compleixi el compromís adquirit de mantenir els ajuts per fer front a les necessitats bàsiques d’alimentació de molts infants de Mataró i d’arreu de Catalunya.
 
 
Mataró, 31 de juliol de 2020