Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Grup Municipal Socialista presenta una Declaració Institucional per a la condemna dels aldarulls vandàlics produïts a diverses ciutats

Escoltar
Logo de Grup municipal PSC-CP

Grup municipal PSC-CP

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal PSC-CP

El Grup Municipal Socialista presenta una Declaració Institucional per a la condemna dels aldarulls vandàlics produïts a diverses ciutats

L’entrada a presó del cantant Pablo Rivadulla, conegut com Pablo Hasél, per un delicte d’enaltiment del terrorisme ha posat en primera línia del debat públic la llibertat d’expressió a Espanya.
 
Com aclariment previ, cal dir que l’entrada efectiva a presó es produeix degut als antecedents de Pablo Hasél, que ja havia estat condemnat per un altre delicte d’enaltiment al terrorisme, i que s’acumula a altres condemnes fermes que van més enllà de les seves cançons, per agressió a un periodista i per amenaces a un testimoni d’un procediment judicial.
 
Fet aquest aclariment previ, cal dir que la llibertat d’expressió a Espanya és inherent a la nostra democràcia i està consagrada a l’article 20 de la Constitució Espanyola, amb els límits lògics marcats en la pròpia Constitució i en les lleis i que en cap cas pot emparar cap tipus d’intimidació o d’amenaça cap a ningú, sigui quina sigui la seva condició i la seva adscripció política.
 
És evident que amb la modificació del Codi Penal del 2015 aprovada per la majoria parlamentària del Partit Popular hem assistit a un progressiu enduriment de l’aplicació dels articles del Codi Penal on es tipifica el delicte d’injúries a la Corona. En aquest sentit, pensem que hi ha una constatació clara que, arran d’aquesta modificació del Codi Penal, la interpretació que es fa sovint d’aquest tipus penal és desmesuradament extensiva.
 
El Govern d’Espanya ja ha anunciat que treballarà per impulsar la derogació d’aquesta reforma del Codi Penal, així com de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana, per tal d’evitar les interpretacions més restrictives de la llibertat d’expressió, entre d’altres drets individuals i col·lectius que s’han vist amenaçats per les reformes aprovades durant el Govern del PP.
 
En referència als delictes dels articles 490 i 491 del Codi Penal, el Govern d’Espanya treballa en una revisió en la línia de la despenalització, convertint-los en faltes administratives, ja que considerem que el dret penal ni és la eina més útil ni proporcionada en aquests casos. Així, els delictes relacionats amb excessos en l'exercici de la llibertat d'expressió només se sancionarien en el cas de respondre a conductes que suposin clarament la creació d'un risc per a l'ordre públic o la provocació d'algun tipus de conducta violenta.
 
Precisament és aquest el camí per canviar la llei en una democràcia plena com és la democràcia espanyola. No hi ha dreceres ni camins alternatius, la llei canvia la llei i per a fer-ho són necessàries les majories parlamentàries i els tràmits legalment establerts.
 
D’altra banda, l’entrada a presó de Pablo Hasél ha ocasionat un seguit d’aldarulls i actes vandàlics a diverses ciutats de Catalunya i del conjunt d’Espanya. Aquests dies hem vist cremar contenidors, mobiliari públic i vehicles privats, assaltar comerços, mitjans de comunicació, comissaries de policia i, fins i tot, un edifici declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO com és el Palau de la Música, i hem assistit a escenes de violència urbana extrema que en cap cas són tolerables en una societat democràtica ni poden emparar-se en el legítim dret a manifestació pacífica.
 
Per aquest motiu condemnem aquests aldarulls i mostrem tot el nostre suport als cossos de seguretat, bombers i sanitaris que han hagut d’actuar per evitar danys. Lamentem també les persones que han patit ferides a causa de les manifestacions, ja siguin membres dels cossos de seguretat o manifestants. Condemnem també els danys materials i els saquejos que s’han produït a comerços, agreujant la seva difícil situació econòmica en el context de restriccions generades per la pandèmia de la Covid-19 que estem vivint.
 
El més inquietant de tot plegat ha estat veure com organitzacions polítiques no només justifiquen la violència, sinó que, fent gala d’una enorme irresponsabilitat, l’aplaudeixen i la normalitzen com una eina política més, quelcom és injustificable per part de cap grup polític que es digui democràtic.
 
Per tot l’exposat anteriorment, el Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Mataró proposa a la Junta de Portaveus l’adopció dels següents ACORDS:
 
  1. Condemnar els aldarulls i actes vandàlics produïts a diverses ciutats de Catalunya i de la resta d’Espanya.
  2. Condemnar i rebutjar l’actitud de certes forces polítiques que aplaudeixen la violència i la normalitzen com a eina política legítima en democràcia.
  3. Expressar el suport cap a les forces de seguretat i prevenció que han actuat per frenar els aldarulls i els actes vandàlics.
  4. Condemnar els assalts i saquejos a comerços privats, en un moment de gran dificultat econòmica derivada de les restriccions per la lluita contra la Covid-19.
  5. Recolzar els canvis que calgui al Codi Penal per evitar la interpretació del tipus penal d’injúries a la Corona que s’està produint des de la seva modificació de 2015.
  6. Notificar els presents acords al Govern d’Espanya, al Congrés dels Diputats, al cossos de Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i bombers i a les seves organitzacions sindicals