Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple de l'Ajuntament aprova l'esmena presentada per el PSC

Escoltar
Logo de Grup municipal PSC-CP

Grup municipal PSC-CP

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal PSC-CP

El Ple de l'Ajuntament aprova l'esmena presentada per el PSC

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat, en sessió extraordinària, una esmena en defensa de la convivència i en favor del retorn a la política com a eina per cercar solucions des del diàleg dins la llei.

Avui, 23 d'octubre, s'ha celebrat el ple extraordinari demanat per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Junts per Mataró (JxM) per debatre i sotmetre a votació una Declaració Institucional, presentada per aquests mateixos grups, sobre l'actual situació política que viu Catalunya.
 
En el transcurs de la sessió, el Grup Municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ha presentat una esmena a la moció presentada pels grups independentistes, que ha sigut el text finalment aprovat.
 
Xesco Gomar, portaveu del Grup Municipal del PSC, ha començat la seva brillant intervenció lamentant-se de la situació que actualment viu el país: "inestabilitat política i social, vulneració de les lleis, líders polítics i socials jutjats i condemnats, falta de diàleg entre grups polítics, política de blocs irreconciliables, reivindicacions, manifestacions i ara també aldarulls i disturbis."
 
En la seva intervenció, Gomar ha fet un clam a la resta de grups municipals per tal que "aquesta sigui la darrera vegada que hem de parlar d'aquests temes en el Ple" i ha fet una crida per tal que "la política retorni allà a on ha de ser; a la defensa dels projectes polítics des de la discrepància i des del respecte a les institucions, que són de tothom, i a la pluralitat de la ciutadania; al retorn a la raó i l'abandonament de quimeres i falses profecies."
 
Tot seguit, Gomar ha anunciat l'esmena presentada pel Grup Municipal del PSC, que representa el posicionament polític del nostre partit davant la situació que viu el nostre país, i ha destacat tres punts fonamentals:
 
  1. La ferma defensa de les nostres conviccions democràtiques i de la pluralitat política i social.
  2. La ferma reivindicació de la llei i de les nostres institucions polítiques.
  3. El convenciment que aquesta crisi només es pot superar des de la política, amb diàleg, amb pau, amb convivència i amb respecte.
Per finalitzar la seva intervenció, el portaveu socialista ha demanat a tots els grups polítics voluntat en la cerca de solucions efectives per a la ciutadania i que "tothom estigui a l'altura de la seva responsabilitat."
 
Finalment, el Ple ha aprovat per majoria l'esmena presentada pel Grup Municipal Socialista.
 
 
Text complet de l'esmena aprovada:
 
El judici i la sentència del Tribunal Suprem que hem conegut el 14 d’octubre són producte del fracàs de la política.
 
La sentència, amb una dura imposició de penes, estableix quins han estat els delictes i quin grau de responsabilitat personal correspon a cadascuna de les persones jutjades. La publicació de la sentència ha comportat crítiques dels qui la consideren injusta per excés o per defecte. I és normal que així sigui: les sentències, de tots els tribunals i per a totes les persones jutjades, han de ser acatades.

La Sentència, que és ferma, permet encara la possibilitat d’un recorregut jurídic davant el Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Ningú s’hauria d’alegrar d’una pena de privació de llibertat en aquestes circumstàncies. Tampoc els que no compartim els actes realitzats per les persones afectades per la sentència, ni creiem que la independència de Catalunya sigui una bona solució per als
problemes, reals, del nostre autogovern.

Fa massa temps que Catalunya es troba en una situació d’atzucac, per això creiem que la sentència ha d’esdevenir el punt d’inflexió necessari per obrir una nova etapa, de retorn a la legalitat i a les institucions.

Tots i totes nosaltres, com a representants públics, hem de vetllar pels drets i deures del conjunt de la ciutadania.

És per aquest motiu, que el Grup Municipal del Partit dels Socialistes de Mataró creiem que ha arribat un fi de cicle al capdavant d’un govern de la Generalitat esgotat i en descomposició i que l’actual President de la Generalitat, cada cop més aïllat políticament, no és capaç d’obrir la nova etapa que Catalunya necessita.

El que necessitem ara és que la publicació de la Sentència comporti l’oportunitat perquè la política recuperi el seu protagonisme, sabent gestionar
les conseqüències de la mateixa i els problemes de fons que estan en el seu origen. Judicialitzar un problema polític (sigui vulnerant les lleis democràtiques o limitant la resposta únicament a les vies policials i processals) no és un bon mètode per trobar solucions.

Per això és la nostra obligació cercar una sortida pactada assolint un compromís ferm amb la negociació i el diàleg dins la llei, com a elements bàsics per a la convivència, alhora que reprenem el consens polític i la unitat civil que sempre ens han definit com a país.

Una mostra d’aquest camí són els acords i pactes entre formacions polítiques diferents en molts governs municipals i supramunicipals, que han possibilitat, durant molts anys, l’entesa i el treball conjunt en favor de la ciutadania.

Per tot l’esmentat, el Grup Municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya a Mataró proposa següents ACORDS:

1. Vivim en un Estat democràtic i de dret, amb separació de poders, i l’actuació del poder judicial es desenvolupa des del respecte als drets i llibertats emparats per la Constitució, amb les màximes garanties i total transparència. Tal com ha reconegut, en relació amb el judici, i ha recordat també l’associació de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia.

2. Acatem la sentència i defensem el compliment de la llei perquè només hi ha democràcia des del respecte a la legalitat i als mecanismes de reforma de la llei, el que garanteix la nostra llibertat enfront de l’arbitrarietat del poder.

3. Totes les sentències són opinables, i el nostre Estat de Dret empara la llibertat d’expressió i els drets de reunió i manifestació d’aquestes opinions, sempre que es produeixin amb civisme, tolerància i respecte. Per això mateix rebutgem els actes de protesta que busquen l’ocupació d’espais, serveis i infraestructures necessàries per al funcionament de la vida quotidiana dels nostres veïns i veïnes.

4. Rebutgem i condemnem enèrgicament els aldarulls i les manifestacions violentes que s’han produït arreu de Catalunya.

5. Rebutgem qualsevol intent d’enfrontar la legitimitat de les resolucions judicials amb el caràcter representatiu de les institucions, que han de representar al conjunt de la ciutadania, pensi com pensi i voti el que voti.

6. Donem suport als cossos de seguretat, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional.

7. Cridem a la calma i serenor ciutadanes -també entre les entitats i moviments per assolir una situació de consens i de suma, a la que han de sentir-se cridades totes les forces polítiques democràtiques representades al Parlament de Catalunya i a les Corts espanyoles.

8. Vetllarem per assegurar la convivència i el pluralisme en l’espai públic del nostre municipi i la neutralitat del nostre ajuntament.

9. Demanem a les institucions del país i del conjunt de l’Estat retornar a la política per cercar solucions a un problema que és de naturalesa eminentment política.

10. Garantirem el respecte a la legalitat i a l’actual marc institucional, fins que no hi hagi el necessari consens per reformar-lo a través dels mecanismes i les majories establerts.

11. Traslladarem aquests acords al Parlament, al Congrés dels i les Diputades, al Senat, als Governs de la Generalitat i de l’Estat, a les entitats municipalistes catalanes, a les principals entitats cívic-polítiques catalanes, i a les entitats veïnals del nostre municipi.