Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

EL PSC DE MATARÓ RECLAMA LA NECESSITAT D’UNA NOVA LLEI DE BARRIS

Escoltar
Logo de Grup municipal PSC-CP

Grup municipal PSC-CP

La informació que apareix en aquest article és responsabilitat del Grup municipal PSC-CP

EL PSC DE MATARÓ RECLAMA LA NECESSITAT D’UNA NOVA LLEI DE BARRIS

Els socialistes de Mataró reivindiquen la Llei de Barris com una eina fonamental per a la transformació de diverses zones de la ciutat com Cerdanyola i Rocafonda-El Palau-Escorxador.

La Llei de Barris va ser una eina impulsada pels governs progressistes dels presidents Maragall i Montilla per resoldre els desequilibris socials i territorials presents als barris de moltes ciutats de Catalunya, entre elles Mataró, afectant directament i positiva a barris com Cerdanyola i Rocafonda-El Palau-Escorxador.
 
Va ser una eina innovadora, tant des del punt de vista social com des del punt de vista urbanístic, que va suposar la inversió de 1.330 milions d’euros a diferents barris, dels quals gairebé 700 van ser aportats per la Generalitat i la resta va anar a càrrec dels respectius Ajuntaments.
 
“Els que es diuen patriotes se n’obliden sovint que n’hi ha racons d’aquest país que tenen profunds desequilibris”, afirma Juan Carlos Jerez, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Mataró i president del consell territorial de Rocafonda-El Palau-Escorxador, “no comptar amb aquesta llei pot suposar la condemna a la degradació de molts barris arreu de Catalunya”.
 
El retorn de CiU al govern de la Generalitat l’any 2010 i els posteriors pactes amb ERC van representar l’aturada de la Llei i la renúncia al compromís d’inversió i de suport als barris que pateixen més dificultats. Uns barris, a més, que han estat, durant aquests anys, especialment castigats per l’atur i la precarietat laboral, les retallades en sanitat i educació, els desnonaments, les ocupacions delictives i, darrerament, per la pandèmia de la Covid-19.
 
No pot ser que tot el pes recaigui sobre els ajuntaments quan la majoria de les qüestions són competència de la Generalitat: Habitatge, Salut, Ocupació, Educació, Serveis Socials...”, sentencia Jerez.
 
Zones com Cerdanyola i Rocafonda-El Palau-Escorxador, afectades per la Llei de Barris, necessiten posar-se al dia a partir de la rehabilitació d’edificis, de la dinamització de l’economia i de la millora de les infraestructures i els serveis públics.
 
Els ajuts de la Llei de Barris van permetre, per exemple, la rehabilitació i la urbanització de la Plaça i el Parc de Rocafonda, la plaça de El Palau, la plaça Joan XXIII i del tram de Ronda Cervantes entre Carretera Mata i Carrer Herrera, la construcció de la biblioteca Antoni Comas, del centre de formació permanent Tres Roques i del Casal de Gent Gran Oriol Batista, entre d’altres.
 
Per fer això possible, no és suficient amb les actuacions que porta realitzant en els darrers anys l’Ajuntament de Mataró amb recursos estrictament municipals, i altres ajuntaments de la resta de Catalunya, sinó que es requereix un lideratge del Govern de la Generalitat des de la cooperació i la lleialtat entre institucions i amb l’aportació de recursos adients per impulsar de nou aquest model d’èxit. 
 
“Després d’anys de crisi econòmica greu, de retallades i mals governs independentistes es posa de manifest, més que mai, les necessitats de molts barris que necessiten inversió en l’espai públic però també en els edificis, afectant de retruc d’un sector clau per a l’ocupació com és el de la rehabilitació d’habitatges” afirma Alícia Romero, Diputada del PSC al Parlament de Catalunya. 
 
 
Mataró, 12 de novembre de 2020