Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crònica del Ple extraordinari del mes de desembre d’aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals 2021 (23/12/2020)

Escoltar

Crònica del Ple extraordinari del mes de desembre d’aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals 2021 (23/12/2020)

Els punts principals del Ple extraordinari van ser l’aprovació definitiva de les Ordenances fiscals per al 2021 i de les bases reguladores d’ajuts relatius a la fiscalitat. A la sessió, però, també es va aprovar la indemnització, obligada per llei, a l’empresa de neteja d’edificis municipals per la suspensió parcial del contracte durant el confinament, i la pròrroga per un any, el pressupost de l’aportació municipal i les liquidacions dels darrers exercicis del servei Mataró Bus.

El Ple, que es va celebrar de nou de manera telemàtica, va començar amb unes paraules de record de l’alcalde, David Bote, i amb l’emissió d’un vídeo homenatge als mataronins i mataronines que han mort a la ciutat a causa de la Covid-19 des de l’inici de la pandèmia –158 en el moment de celebrar-se la sessió plenària–, així com a totes les persones que lluiten en primera línia contra els estralls del virus.

El regidor d’Administració i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, va explicar que les Ordenances fiscals per al 2021 suposen “un exercici de responsabilitat del Govern municipal i un exercici de solidaritat fiscal que es demana al conjunt de la ciutadania”, i va resumir els canvis introduïts entre l’aprovació provisional a l’octubre i l’aprovació definitiva del document.

Es durà a terme l’increment anunciat de l’IBI (6%) i la taxa de la brossa (17,5%) per atendre les necessitats derivades de la pandèmia i per millorar la recollida de residus i la neteja viària i de platges. L’augment mig d’aquests dos rebuts per família suposa uns 4 €/mes (51 € a l’any). La resta de tributs es congelen i no tindran increment en relació a aquest any.

Els principals canvis introduïts a la modificació de les Ordenances fiscals respecte a l’aprovació provisional són la reducció d’un 50% de la taxa de terrasses per al 2021, i el manteniment de la bonificació de la taxa de la brossa per als ciutadans que han fet ús de les deixalleries al llarg del 2020. A més, en paral·lel s’ha aprovat endarrerir en el calendari fiscal les dates de cobrament de la taxa de mercats, la taxa de terrasses i la brossa comercial, de manera que es puguin aplicar noves reduccions en funció de les afectacions de la pandèmia l’any que ve.

Al Ple també es van debatre les bases que regularan els ajuts a la fiscalitat a Mataró. Com ja es va anunciar a l’octubre, es mantindran totes les línies d’ajut d’aquest any, amb més dotació econòmica (es dobla fins als 500.000 €) i amb nous destinataris per afavorir els col·lectius més perjudicats per la pandèmia. Les principals línies estan destinades als afectats per ERTO o atur de mínim 90 dies al 2020, pensionistes, jubilats, famílies monoparentals i famílies nombroses. Els ajuts es podran demanar entre l’1 de febrer i el 31 de maig.

Cada grup municipal va argumentar el sentit del seu vot. El Ple va aprovar definitivament les Ordenances Fiscals de 2021 amb els vots a favor del Govern municipal (PSC i En Comú Podem Mataró), i els vots contraris de l’oposició (ERC, Junts per Mataró i Ciutadans). En el cas de les bases dels ajuts, la proposta també es va aprovar amb els vots a favor dels grups que integren el Govern municipal i les abstencions de la resta.

Al Ple també es van debatre i aprovar altres punts de l’ordre del dia que no estaven relacionats amb les Ordenances fiscals. Així, es va aprovar indemnitzar amb 445.940,79 € l’empresa adjudicatària de la neteja d’edificis municipals, Servicios Especiales de Limpieza, SA, per la suspensió parcial del servei durant el confinament entre el 14 de març i el 31 de maig. Correspon als costos salarials per mantenir els treballadors, de lloguer i assegurances.

També es va aprovar la pròrroga del contracte del Mataró Bus, adjudicat a l’empresa CTSL (Avanza Movilidad Urbana, SLU) fins el 31 de desembre de 2021, i el pressupost de l’aportació municipal al servei de transport públic per a l’any que ve per import de 4.340.510 €. El Ple va aprovar així mateix la liquidació provisional del servei de transport urbà de l’exercici 2020 per import d’1.667.893,68 €, que inclou el dèficit d’1,1 milions que la crisi sanitària ha provocat en els comptes de Mataró Bus, i es va donar el vistiplau a la liquidació definitiva de 2019 per import de 45.218,23 €. Per últim, el Ple va prorrogar un any, fins al 31 de desembre de 2021, els contractes de conservació, instal·lació i explotació de tanques publicitàries i part del mobiliari urbà a Mataró.

L’alcalde, David Bote, va finalitzar la sessió agraint la feina feta als treballadors municipals i membres del consistori, desitjant bones festes a tota la ciutadania i fent una crida per celebrar el Nadal amb prudència i seguint les recomanacions sanitàries.