Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crònica del Ple ordinari del mes de gener (16/01/2020)

Escoltar

Crònica del Ple ordinari del mes de gener (16/01/2020)

Ple de compromís amb els drets de diferents col·lectius al mes de gener. La sessió va destacar per l’aprovació de resolucions que comprometen l’Ajuntament a treballar a favor dels drets de la infància, de les persones amb trastorn de l’espectre autista i de les dones a l’esport.

L’Audiència Prèvia al Ple de gener, l’espai de participació que permet als ciutadans fer precs i preguntes a l’equip de Govern, va tenir lloc sense que es fes cap interpel·lació a l’alcalde o als regidors. L’única persona que havia demanat la paraula no es va presentar a l’acte i tampoc va intervenir-hi cap persona del públic, de manera que la sessió es va aixecar dos minuts més tard d’haver-se iniciat.

El Ple va començar mitja hora més tard, a les 19 h, amb un minut de silenci en record de les últimes víctimes de la violència masclista a Catalunya. Entre els dictàmens aprovats, procedents dels serveis municipals, destaca la modificació de l’acord per cedir al Departament d’Educació de la Generalitat els terrenys on ha de construir l’Institut Les Cinc Sénies. El canvi en la proposta de cessió, aprovada per unanimitat, només es produeix per fer constar que l’Ajuntament assumirà qualsevol despesa urbanística que pugui afectar al solar.


Reivindicant drets

També en l’apartat de Dictàmens, el Ple va aprovar per unanimitat la presentació de Mataró a la convocatòria 2020 de reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància, una iniciativa d’UNICEF per promoure l’aplicació en l’àmbit local de la Convenció sobre els Drets de l’Infant. UNICEF atorga aquest reconeixement als governs locals que treballen per assolir que nens, nenes i adolescents siguin valorats, respectats i tractats justament a les seves comunitats; que s’escoltin les seves veus, necessitats i prioritats, i es considerin en les polítiques i pressupostos; que es garanteixi el seu accés a serveis essencials de qualitat, visquin en entorns segurs i nets i tinguin  l’oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i el lleure.

No és l’única resolució que va aprovar el Ple de gener per reivindicar drets de diferents col·lectius. Ja en el torn d’Impuls i Control del Govern, on es debaten temes presentats per l’oposició, també es va aprovar per unanimitat una proposta de resolució presentada pel grup municipal de Ciutadans perquè la Fira d’Atraccions de Mataró reservi unes hores sense sorolls ni llums intenses per afavorir la participació de les persones amb trastorn de l’espectre autista, que són especialment sensibles a aquests estímuls externs.

Seguint amb la defensa de drets, a continuació el Ple va aprovar, novament per unanimitat, una proposta de resolució del grup municipal d’ERC-MES-AM perquè Mataró esdevingui una capital de referència de l’esport femení a Catalunya. Entre altres qüestions, l’acord preveu iniciar un procés de reflexió amb els clubs esportius de la ciutat, i dissenyar el Pla Estratègic per l’esport femení d’elit.

La sessió plenària va finalitzar amb el debat de nou precs i preguntes al Govern presentats per part dels grups de l’oposició. El Govern va acceptar un prec presentat per ERC-MES-AM  i es va comprometre a exposar a la Comissió del Reglament Orgànic Municipal la possibilitat d’instaurar un torn de rèplica o flexibilitzar el temps d’intervenció de ciutadans i regidors a l’Audiència Prèvia.

 

Galeria d'Imatges