Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crònica del Ple ordinari del mes de novembre (04/11/2021)

Escoltar

Crònica del Ple ordinari del mes de novembre (04/11/2021)

El Ple de novembre va ser el primer que, des de l’inici de la crisi de la Covid-19, recuperava la presència del públic al Saló de Sessions. Tot i ser una sessió ordinària, en aquest Ple va tenir lloc el debat polític de més importància de l’any motivat per l’aprovació inicial del pressupost municipal per al 2022, i es va aprovar definitivament la nova Ordenança de Mobilitat.

El regidor Juan Carlos Jerez i l'alcalde, david Bote, durant el Ple. Foto: Ajuntament
El regidor Juan Carlos Jerez i l'alcalde, david Bote, durant el Ple. Foto: Ajuntament

Abans del Ple va tenir lloc l’Audiència Prèvia, espai de participació ciutadana on es van fer 4 preguntes de diferent temàtica al Govern municipal.

L’ aprovació inicial del Pressupost va centrar el debat. El regidor d’Administració i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, va exposar els trets fonamentals del pressupost, que en el cas de l’Ajuntament arribarà a 154,07 milions d’euros (un increment de l’1,05  %), mentre que el pressupost consolidat amb les empreses municipals pujarà a 188,68 milions d’euros (un 3,71 % més elevat que al 2021). Es tracta d’un pressupost que marca les prioritats en temes com la seguretat (increment de 2,64 milions) la neteja (+0,91 milions) i l’atenció a l’envelliment i la dependència (augmenten 1,53 milions les partides destinades a protecció i promoció social.

El regidor Jerez va destacar també l’obertura al 2022 de nous equipaments com l’Espai Mataró Connecta, el Cafè Nou , La Presó o la nova Biblioteca Centre després de l’acord amb la Fundació Iluro.  El pressupost d’inversions de l’Ajuntament serà de 16,1 milions d’euros i el consolidat amb les empreses arribarà a 29,32 milions. Després del debat polític, on cada grup va exposar els seus arguments a favor o en contra de la proposta de comptes generals, el pressupost es va aprovar inicialment amb els vots a favor del Govern (PSC i En Comú Podem Mataró), l’abstenció d’ERC-MES-AM i Junts x Mataró i els vots en contra de Ciutadans.

Un cop tancat el debat pressupostari es van aprovar la plantilla del personal de l’Ajuntament i la relació de llocs de treball per al 2022. També es va aprovar modificar un article del text Únic dels Acords Municipals Vigents sobre determinació de les condicions de treball del personal laboral de l’Ajuntament.

En l’àmbit urbanístic es va tornar a aprovar la modificació puntual del Pla General d'Ordenació dels entorns dels carrers Biada i Goya. El document ha recollit les al·legacions presentades i inclou, dins del polígon d’actuació, una part d’una finca particular del carrer de Francisco Goya.

El Ple també va donar llum verd a una nova acció d’impuls i reconeixement a les bones pràctiques en responsabilitat social de les empreses. Així, es van aprovar les bases de la primera edició dels premis Més Mataró-Mataró Societat Empresa a les millors iniciatives empresarials de responsabilitat social. Les propostes que es presentin hauran d'estar orientades en els àmbits social, mediambiental i/o econòmic.

El darrer punt abans de l’apartat d’impuls i control del Govern va fer realitat una nova normativa municipal llargament esperada: el Ple va aprovar definitivament l’Ordenança de Mobilitat, que suposa novetats importants sobretot pel que fa a la regulació dels vehicles de mobilitat personal, aplicant més restriccions als patinets elèctrics que la normativa general, potenciant la mobilitat a peu i amb els vehicles més sostenibles. Tot per aconseguir una mobilitat més segura i per lluitar contra el canvi climàtic.

El Ple va finalitzar amb el debat de dues propostes de resolució i 11 precs i preguntes presentats pels grups de l’oposició sobre temes com la incorporació de semàfors intel·ligents per a la integració de persones amb discapacitat visual, els camins que connecten el Tecnocampus i l’estació de Mataró o les instal·lacions de telecomunicacions a la ciutat.