Crònica del Ple extraordinari de desembre (22/12/2022)
El darrer Ple de l’any 2022 va permetre aprovar definitivament el Pressupost i les Ordenances Fiscals per a 2023. Es tractava dels punts més rellevants de la sessió, però l’ordre del dia també va incloure d’altres com l’aprovació del Pla Normatiu o l’encàrrec a PUMSA de la gestió del parc d’habitatges municipal.
El Ple extraordinari es va iniciar amb un minut de silenci per mostrar el rebuig institucional per l’assassinat a Lleida de la Irina, una dona de 34 anys morta presumptament a mans de la seva parella.
A continuació es va iniciar el debat previ a l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals que regularan els tributs municipals durant el 2023, i del Pressupost també per a l’any entrant. El primer tinent d’alcalde Juan Carlos Jerez, va recordar que el Govern opta per congelar els impostos municipals i la major part de taxes i preus públics per no repercutir a les famílies, empreses i comerços l’increment dels costos dels serveis, materials, subministraments energètics i combustibles derivat de la crisi postpandèmia i de les repercussions de la Guerra d’Ucraïna. La proposta d’ordenances va rebre tres escrits d’al·legacions durant el termini d’exposició pública (Associació de promotors i constructors d’edificis de Catalunya, grup municipal d’ERC i Institut Català de la Salut) que van ser desestimats. Finalment, i després del debat, les ordenances fiscals per al 2023 es van aprovar al Ple amb els vots a favor del Govern (PSC i En Comú Podem Mataró), l’abstenció d’ERC i els vots en contra de Junts per Mataró i Ciutadans.
En el cas del Pressupost 2023, Jerez va explicar que s’havien rebut un centenar d’al·legacions, propostes i suggeriments dels grups de l’oposició i del Consell del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Mataró. La major part s’han acceptat total o parcialment perquè es considera que ja s’estan realitzant o estan previstes. Tot i això, segons Jerez, el Govern no ha pogut contestar afirmativament a aquelles propostes que comporten despeses corrents o inversions no previstes al pressupost aprovat inicialment. Aquesta explicació no va convèncer als grups de l’oposició, que van mostrar el seu desacord amb les respostes a les seves al·legacions. Finalment, el Pressupost es va aprovar amb els vots favorables del Govern (PSC i En Comú Podem Mataró) i els vots contraris de l’oposició en bloc (ERC, Junts per Mataró i Ciutadans).
Un cop aprovats el Pressupost i les Ordenances Fiscals, el Ple va continuar amb l’aprovació d’altres dictàmens. Així, es va aprovar la desadscripció dels 190 pisos de PUMSA per incorporar-los a l’inventari municipal de béns, tot i que la societat municipal mantindrà la gestió d’aquest parc d’habitatges municipal per encàrrec de l’Ajuntament.
Un altre punt aprovat pel Ple va ser la ratificació d’un Decret d’alcaldia segons el qual es demanarà una subvenció a la Fundación Biodiversidad pe finançar amb fons europeus Next Generation el projecte “Re-natura Mataró”, de renaturalització i resiliència d’espais periurbans i urbans de la ciutat.
El Ple també va aprovar la plantilla i la relació de llocs de treball de l’Entitat Pública Empresarial Mataró Audiovisual per a 2023, i també el Pla Anual Normatiu de l’Ajuntament, el document que preveu la normativa pròpia que aprovarà o modificarà el municipi al llarg de l’any.
En l’àmbit de la contractació municipal, es va aprovar adjudicar una part del Servei d’Atenció a Domicili de suport a la llar i atenció a la persona que estava pendent a l’empresa Suara Serveis SCCL, per un termini de dos anys i un cost de 4,3 milions d’euros. Fins que el nou contracte sigui efectiu al febrer del 2023, i amb l’objectiu de donar continuïtat al servei, aquest anirà a càrrec d’Accent Social SLU.
Per últim, es va donar compte al Ple d’una rectificació del text de l’acord de regulació de la integració de l’Institut Miquel Biada per un error de transcripció del curs escolar.