Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crònica del Ple ordinari del mes de setembre (08/09/2022)

Escoltar

Crònica del Ple ordinari del mes de setembre (08/09/2022)

L’aprovació del Pla d’Acció Mataró Agenda Urbana 2030 i la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana perquè les noves construccions o determinades obres d’ampliació o rehabilitació en sòl urbà consolidat, que superin els 600 m², reservin el 30% per Habitatge de Protecció Oficial (HPO) van ser els temes principals del Ple de Mataró, celebrat el 8 de setembre. El primer, després de les vacances d’estiu, i que marca el debat polític en un curs, el 2022-2023, amb l’examen de les urnes el proper 28 de maig.

Després de les dues intervencions ciutadanes en l’Audiència Prèvia al Ple de setembre, que han estat de Patricia-Montserrat Ferrer i d’Antoni Bellavista sobre les ocupacions i sobre la recollida de residus i l’atorgament de llicències a bars i restaurants de la zona de la plaça de Cuba, respectivament, ha començat el Ple de setembre que dona el tret de sortida al curs electoral 2022-2023.

El primer ordre del dia ha estat la presentació i l’aprovació del Pla d’Acció Mataró Agenda Urbana 2030, un full de ruta que servirà per guiar la planificació local a mig termini cap a un desenvolupament més sostenible, humà i resilient. El document segueix la metodologia marcada per l’Agenda Urbana Espanyola, que es caracteritza per un enfocament flexible dins d’una estratègia viva, coherent i en evolució constant involucrant als actors públics i privats del territori.

Després d’un intens i ampli procés participatiu en el qual s’han celebrat fòrums amb agents externs experts, agents locals i ciutadania s’han identificat reptes de ciutat, i s’han recollit les diferents propostes d’actuació, que han servit per definir els projectes del Pla d’Acció, un document que suposa un marc estratègic, un projecte de ciutat. També s’han desenvolupat Debats temàtics oberts a la ciutadania.

Tot aquest procés s’ha concretat amb la definició de 28 projectes entre els que s’inclouen Mataró circular 2030 o Desenvolupament de les Cinc Sènies com l’espai agrari de la ciutat, dins de la mirada estratègica de Ciutat Pròspera. En el marc de Ciutat Inclusiva hi ha la rehabilitació energètica de comunitats vulnerables, la sensorització de les llars o la creació d’un espai escènic. Pel que fa als projectes inclosos en la Ciutat Ecològica i Resilient s’hi troben, entre d’altres, la renaturalització de l’espai urbà i el desplegament de comunitats energètiques i autoconsum compartit. Finalment en el marc de la Ciutat Intel·ligent i Connectada hi ha el projecte de la digitalització de la gestió de l’aigua o la creació d’una oficina de gestió de dades.

Després de l’explicació, realitzada pel regidor de l’Agenda Urbana 2030, Dani Hurtado, en el moment que havia de replicar la regidora Cristina Sancho de Ciutadans, el sistema d’àudio s’ha espatllat i la sessió s’ha vist interrompuda.

En el debat, el grup de Ciutadans ha anunciat el seu vot negatiu perquè creuen que és un document més com el que ja es va realitzar pel 2022 i no confien que es porti a terme les accions definides. Per la seva banda, Junts per Mataró ha criticat el contingut per poc ambiciós i ERC ha explicat el seu vot positiu perquè defensen que aquest tipus de treball són necessaris per poder anticipar el futur.

El Pla d’Acció Mataró Agenda Urbana s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC, En Comú Podem, ERC, l’abstenció de Junts per Mataró i els contraris del grup de Ciutadans.

A continuació es porten a debat diferents tipus de temes, tots relacionats amb els serveis econòmics. Entre ells destaquen l’aprovació del compte general de l’Ajuntament de l’exercici 2021, l’actualització de l’inventari de béns, drets i obligacions de l’Ajuntament que te un valor de 846.775.592,54 euros i que el pagament de les factures en el segon trimestre del 2022 per part del consistori als seus proveïdors ha estat de 34,97 dies.

En l’apartat de Recursos Humans, es modifica la Relació dels Llocs de Treball de l’Ajuntament de Mataró de l’any 2022 amb l’objectiu de modificar les característiques dels llocs de treball d’habilitació de caràcter nacional com són el de tresoreria i el de secretaria general. També es desestima un recurs interposat per un treballador que volia reduir el període de pràctiques de la Policia Local.

Un cop aprovats aquests punts, s’inicia el debat sobre els punts del Servei d’Urbanisme i Patrimoni. Entre els tres punts que es porten a debat, destaca la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana perquè les noves construccions o determinades obres d’ampliació o rehabilitació en sòl urbà consolidat, que superin els 600 m², reservin el 30% per Habitatge de Protecció Oficial (HPO). En aquest punt, Junts per Catalunya i Ciutadans exposen els seus arguments de desacord, ERC recorda que ells ja al 2018 havien apostat per aquesta mesura i el punt s’aprova.

També es ratifica el decret d’alcaldia relatiu al desnonament administratiu d’un habitatge situat a l’avinguda del Maresme, 166. La construcció s’ha d’enderrocar perquè puguin començar les obres del projecte d’urbanització del PMU-11 Iveco-Renfe-La Farinera i es va aprovar inicialment la modificació puntual del Pla General d’Ordenació MPG-113 del carrer del Prat per preservar el conjunt de cases conservant l’alineació i els trets que les vinculen al teixit industrial de la ciutat.

La integració de l’Institut Miquel Biada a la xarxa de centres de la Generalitat de Catalunya es va aprovar definitivament i també es va aprovar un punt que esmenava un error de forma.

En aquest punt del Ple, es van exposar les Propostes de resolució presentades pels grups de l’oposició. La primera, presentada per ERC per oferir una línia d’ajuts al comerç per adaptar-se als requeriments del decret d’estalvi energètic es va aprovar per unanimitat. La segona, presentada per Junts per Mataró, on demana un Ple extraordinari per parlar sobre l’estat de la ciutat no va prosperar.

La darrera part de la sessió va ser, com és habitual, la dels precs i preguntes que els grups de l’oposició fan al govern. Entre els temes, el manteniment del Parc Forestal, la seguretat, la mobilitat i la festa major de Les Santes.