Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crònica del Ple ordinari del mes de setembre (05/09/2024)

Escoltar

Crònica del Ple ordinari del mes de setembre (05/09/2024)

Després de les vacances d’agost, el Ple de setembre va iniciar el curs municipal amb l’aprovació de diferents temes importants, com l’aprovació de les conclusions de la Comissió Informativa Municipal de caràcter especial per transparentar la política de recursos humans en els processos de selecció i provisió de llocs de treball; l’aprovació dels plecs per procedir al nou contracte de Mataró; o l’aprovació de la candidatura a la Defensoria de la Ciutadania de l'Ajuntament de Mataró. Una sessió plenària llarga que va finalitzar al punt de la mitjanit.

Com és habitual, abans de la celebració del Ple va tenir lloc l’Audiència Prèvia, espai on la ciutadania pot adreçar-se públicament als regidors per fer-los preguntes o precs. En aquesta ocasió van tenir lloc dues intervencions. La primera va ser una pregunta, a càrrec d’Agàpit Borràs i en nom de l’Associació per la defensa del patrimoni cultural de Mataró i el Maresme,  sobre la tramitació de Bé Cultural d’Interès Local del jaciment de Ca la Madrona. En segon lloc va intervenir Antonio Solana, en nom de l’Associació socors i salvament d’animals de Catalunya, i en relació a la celebració de la Festa Animal Holi. L’Audiència prèvia va finalitzar amb aquestes dues intervencions en no haver-hi més paraules demandes.

Pel que fa el Ple, l’ordre del dia contemplava 34 punts. Malauradament va començar de nou amb un minut de silenci en rebuig a la violència masclista a Catalunya i en record a les darreres víctimes d’aquesta xacra: pels assassinats al juliol d’una dona a Salou i una altra a Sabadell, i el doble assassinat a l’agost de 2 dones més a Rubí i Castellbisbal.

Ja en el debat dels dictàmens, es va donar compte del decret pel canvi de règim del regidor Cristian Escribano, que el maig passat va ser escollit diputat al Parlament de Catalunya.  Per aquest fet, canvia el seu règim de dedicació a l’Ajuntament, passant de dedicació exclusiva al règim d’assistència. A continuació, el Ple va ratificar un altre decret perquè l’Ajuntament comparegui en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el recurs contenciós interposat per l’Associació de Promotors de Catalunya sobre la modificació del Pla General d’Ordenació per poder obtenir habitatge de protecció oficial.

Després d’aquest punt el Ple va aprovar, amb els vots favorables de tots els grups municipals excepte el vot contrari de VOX, les conclusions a les quals ha arribat després de 9 mesos de reunions la Comissió Informativa Especial per transparentar la política de Recursos Humans en els processos de selecció i provisió de llocs de treball. Aquesta comissió es dona ara per tancada, en haver-se facilitat als grups tota la documentació vinculada als expedients de contractació analitzats, havent-se rebut informe de la Diputació de Barcelona que no ha trobat irregularitats en les contractacions, i “sense perjudici i amb ple respecte a les diligències prèvies que s’estan duent a terme en els corresponents jutjats d’instrucció”. A partir d’ara qualsevol informació de seguiment serà canalitzada a través de la Junta de Portaveus.

A continuació, el Ple va aprovar la resolució per mutu acord de la part del contracte del servei de recollida de residus referent, exclusivament, a les tasques de control de qualitat i educació ambiental, adjudicades en el seu dia a l’empresa Geprecon. Es farà una nova licitació amb l’objectiu que estigui més ajustada a les necessitats del servei. També en l’àmbit de les contractacions, el Ple va aprovar iniciar l’expedient del nou contracte del servei de transport urbà Mataró Bus, que es licita per un import màxim de 24 milions d’euros i 5 anys de durada. La futura contractació preveu novetats com fer arribar el bus urbà al Tecnocampus i El Rengle; reforços de les línies 3 i 6 en determinats horaris; pagar el bitllet amb targeta; i implementar noves tecnologies.

Pel que fa l’àmbit de gestió econòmica, es va donar compte al Ple de l’informe de morositat del segon trimestre de 2024. El període mig de pagament de les factures a proveïdors del Grup Ajuntament ha estat de 19,02 dies des de la data de conformitat de les factures. El següent punt de l’ordre del dia, que es referia a l’arrendament de l’Espai Gatassa a la Fundació Iluro, es va retirar per estudiar millor la fórmula per dur-lo a terme. El Ple també va aprovar iniciar el desnonament de diferents finques de l’Ajuntament davant de l’Hospital, afectades en part pel futur centre sociosanitari. S'havien cedit a l’empresa a qui durant anys es va adjudicar el desballestament de vehicles abandonats, contracte que ja està finalitzat, i és necessari desocupar-les. Una altra qüestió que va rebre el vistiplau del Ple va ser l’actualització del contracte programa entre l’Ajuntament i el Grup TecnoCampus per al període 2024-2027. S’han modificat els apartats que tracten les projeccions econòmiques i que van lligats a les dotacions econòmiques dels Pressupostos de l’Ajuntament.

Però l’aprovació de la candidatura de Marta Susana Pérez García com a Defensora de la Ciutadania de Mataró va ser, sense dubte, un dels punts destacats. La candidatura no va obtenir el suport de les 3/5 parts del plenari en primera votació i, tal i com estipula el reglament, es va procedir a una nova votació, després de la qual va quedar aprovada en segona volta amb els vots favorables dels grups municipals del PSC i VOX, les abstencions del PP i En Comú Podem i els vots contraris d’ERC, JUNTS i la CUP.

En l’àmbit de les relacions laborals, el Ple es va donar per assabentat del nomenament, el passat juny, mitjançant lliure designació, de Josep Barberà Boix per ocupar el lloc de treball d’interventor de l’Ajuntament, càrrec que està reservat a personal funcionari d’Administració local amb habilitació de caràcter nacional. També es va aprovar la modificació de l’article 14 del Text Únic dels Acords Municipals Vigents sobre les condicions de treball del personal funcionari de l’Ajuntament, per la qual s’estableix un temps mínim de treball per poder realitzar una interrupció a la jornada laboral.

El Ple també va aprovar el reconeixement extrajudicial de crèdits (REC) corresponent, en aquest cas, a una única factura d’import de 28.150 € de 2023, per un contracte finalitzat. La despesa s’imputa al pressupost en vigor.

També es va ratificar l’acord del Consell de Govern del Consorci Port de Mataró de modificació de diferents articles dels seus estatuts referents al règim pressupostari i comptable i a la fiscalització, per adequar-los a la normativa vigent. D’altra banda, es va aprovar la recuperació d’ofici d’un habitatge municipal ocupat al carrer de Pascual Madoz, que un cop recuperat es destinarà a lloguer social.

Com a darrer punt dels dictàmens es va aprovar que el Departament d'Interior de la Generalitat instrueixi els expedients d'informació reservada o expedients disciplinaris de la Policia Local durant els propers dos anys, mitjançant un conveni de col·laboració.

Dins l’apartat d’impuls i control del Govern , el Ple va debatre i aprovar dues propostes de resolució: per una banda una proposta presentada pel grup municipal d’ERC per a la defensa i promoció de la llengua catalana a Mataró –es  va aprovar amb els vots favorables d’ERC, PSC-CP, En Comú Podem, Junts per Mataró i la CUP, mentre que VOX i PP van votar-hi en contra–; i per l’altra una proposta presentada per la CUP per esclarir la situació entorn del conflicte laboral amb els agents de proximitat destinats a control de qualitat i educació ambiental en el marc del lot 3 del contracte de recollida de residus. Aquesta darrera proposta es va aprovar per unanimitat després que la CUP, per afavorir el consens, retirés com a esmena un dels punts del text inicial que demanava la reprovació del regidor d’Ecologia Urbana.

Per últim, el Ple va debatre en relació a 11 preguntes i 3 precs presentats pels grups de l’oposició sobre temes com els abocaments il·legals de residus i l’estat de neteja dels vorals de la zona establerta entre la Via Sèrgia i la ronda Bellavista; els problemes generats per l’ocupació de trasters dels edificis de la plaça Torre del Cogoll i carrer Sant Cugat; la vulneració dels drets lingüístics dels estudiants i al decàleg de bones pràctiques de la llengua catalana a la Universitat del Tecnocampus de Mataró; o sobre actes vandàlics i delinqüència durant l’estiu.