Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crònica Ple Juliol (04/07/2024)

Escoltar

Crònica Ple Juliol (04/07/2024)

El Ple de juliol es va celebrar el 4 de juliol amb el debat i l’aprovació de diferents temes. La neteja, la mobilitat i el cas de la persona protegida per Antifrau van ser els aspectes que van centrar tot el debat polític mentre que per l’aprovació de punts, alguns a destacar són el calendari de festes locals 2025 i l’adhesió al Codi Ètic del servei públic de Catalunya. També es va donar compte al Ple de l’inici dels treballs per elaborar el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), l’eina que té com a principi bàsic l’ordenació sostenible i equilibrada del territori.

Una de les intervencions de l'Audiència Prèvia.
Una de les intervencions de l'Audiència Prèvia.

L’Audiència prèvia al mes de juliol va comptar enguany amb tres intervencions. La primera va ser la proposada per la ciutadana Maria de Gea Reina que va exposar la necessitat de disposar de més places públiques en les residències per a persones grans i també la falta de recursos en aquest àmbit. En segon lloc, el ciutadà Carles Garcia Caparrós va fer un prec sobre la precarietat laboral en el sector de la discapacitat. Aquesta demanda anava coordinada amb una manifestació per diferents carrers de la ciutat que va finalitzar davant del consistori. La tercera i darrera petició va ser la de Roser Buisan Cabot, en nom de la Coordinadora en defensa de la Sanitat Pública, que va exposar la situació que pateix el servei hospitalari pediàtric.

Un cop finalitzada l’Audiència Prèvia, va iniciar-se el Ple de juliol amb un minut de silenci en record de les víctimes de violència de gènere i com a mostra de rebuig i condemna.

El primer punt de l’ordre del dia va ser l’aprovació de l’adhesió al Codi Ètic del servei públic de Catalunya, una de les accions incloses en el document del Sistema d’Integritat Institucional-Pla de Mesures Antifrau aprovat el febrer del 2022.

El dilluns 9 de juny, Pasqua Granada i de Fira a Mataró, i el dilluns 28 de juliol, Festa Major de Les Santes, es van aprovar en el Ple com a festes locals, retribuïdes i no recuperables per al 2025.

En l’apartat del servei de compres i contractacions, el Ple va aprovar la modificació del contracte del Servei d’Atenció a Domicili (SAD) per un import de 899.959,76€, un augment per tractar-se d’un servei que pateix variacions constants de demanda.

Els regidors i regidores van aprovar per unanimitat desestimar el recurs de reposició interposat per FCC Medio Ambiente SA contra l’acord de Ple de 7 de març de 2024 que rectificava l’import a liquidar-li per la finalització del contracte de la gestió de la neteja el 2019.

A continuació, un punt de l’àrea de Recursos Humans va ser donar compte al Ple del decret d’aprovació del “Protocol de violència ocupacional de l’Ajuntament-Mesures preventives i procediments d’actuació”, elaborat i consensuat per la representació de l’Ajuntament i els sindicats.

També es va aprovar el reconeixement extrajudicial de crèdits que es relacionen a la llista GEMA-ADO per import de 62.047,83€, procediment que permet la imputació al pressupost en vigor d’obligacions generades en exercicis anteriors. En aquest cas aquest import es va destinar a les obres del carrer Sant Josep, al increment que va suposar, entre d’altres, la troballa de restes arqueològiques.

En l’apartat de la Junta de Portaveus, es va explicar un decret d’alcaldia que dona el tret de sortida als treballs per elaborar el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Mataró. L’actual és de l’any 1997 i cal adaptar aquesta eina de treball que té com a principi bàsic l’ordenació sostenible i equilibrada del territori a la nova realitat.

En l’apartat de propostes de resolució, es van presentar tres però cap va prosperar per diferents motius. La primera presentada pel grup municipal de VOX per abordar els empadronament il·legals es va votar i només va aconseguir els suports de VOX i del Partit Popular. Tots els altres grups van votar en contra i van posar de manifest que totes les persones són legals i que no es pot fer el binomi immigrant-il·legal.

La segona Proposta de resolució, presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, pel nomenament d’un representant de la Coordinadora de la sanitat pública a Mataró com a membre del Consell rector del Consorci Sanitari del Maresme es va retirar per aconseguir presentar una de conjunta.

La tercera, presentada per la CUP, per garantir una implementació eficient de la recollida selectiva mòbil i unes condicions laborals dignes per a la plantilla no es va aprovar perquè el govern hi va votar en contra (PSC+En Comú Podem) i Junts per Mataró es va abstenir.

En aquest moment de l’ordre del dia, va iniciar-se el torn dels precs i les preguntes que fan els grups de l’oposició al govern. Es van debatre fins a 15 punts, entre ells els temes estrella van ser la neteja de la ciutat (contenidors, recollida porta a porta, plagues i el dispositiu de la nit de Sant Joan) així com la seguretat, també la referent a la Nit de Sant Joan però també sobre altres incidents i sobre la coordinació de la Policia Local. Altres temes van ser el cas de la persona ex treballadora de l’Ajuntament protegida per Antifrau; la climatització de la Plaça de Cuba; les ombres als patis escolars i aspectes de la mobilitat al centre.