Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

NextMataró

Programa per a la recuperació, transformació i resiliència basada en el desenvolupament sostenible

Next Mataró

Projecte - Mataró Circular

Ecosistema territorial per a la transformació del model productiu i de consum

El projecte s’enfoca a la generació de nous models de producció i consum circular a la ciutat de Mataró i al seu entorn comarcal i regional, amb vocació de escalabilitat.

S’articula a partir del Parc Circular Mataró Maresme, un equipament innovador i pioner a nivell europeu. Ocupa una parcel·la de 2 ha dins de la ciutat de Mataró. Desenvolupa un model pràctic i real d’economia circular multiactivitat, replicable i adaptable territorialment.

La iniciativa generarà sinergies amb les polítiques de millora i desenvolupament urbà dels barris contigus i la dinamització del polígon de Mata-Rocafonda com a pol d’atracció d’indústries i iniciatives circulars.

Generarà nova i millor ocupació, resiliència econòmica i social, impacte territorial i efecte tractor, amb experiències escalables i replicables.

Inversió total estimada de 118M€

Objectius de desenvolupament sostenible

Polítiques palanca del Pla espanyol de recuperació, transformació i resiliència (España Puede) que contribueix a desenvolupar:

  • Agenda urbana i rural
  • Infraestructures i ecosistemes resilients
  • Modernització i digitalització de l’ecosistema de les nostres  empreses
  • Energia neta i assequible.
  • Treball digne i creixement econòmic.
  • Indústria, innovació i infraestructures.
  • Ciutats i comunitats sostenibles.
  • Consum i producció responsables.
  • Acció climàtica.
  • Agenda urbana espanyola.

Marc estratègic

Projecte madur alineat amb el Pacte Verd Europeu i l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular.

Suposa la transició innovadora cap a un nou model de producció i consum que actua com una palanca per a la modernització industrial, la generació de coneixement i el desenvolupament de nous models urbans.

Aposta per la indústria 4.0, l’economia del coneixement i la digitalització.

Actius territorials

Lideren el projecte l’Ajuntament de Mataró i el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, adscrit al sector públic de l’Ajuntament de Mataró, constituït per tots els ajuntaments de la comarca (28), la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Maresme.

El Consorci és titular del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, un dels majors de Catalunya, que realitza el tractament dels residus de més d’1 milió d’habitants de les comarques del Maresme i del Vallès Oriental. Des de  la seva creació (1985) és un centre pioner en el model transformador i incorpora tecnologia de referència a nivell nacional per al residu zero.

Elements clau

El projecte inclou les fases posteriors de desenvolupament del parc (activitats tecnològiques i industrials d’iniciativa privada, fins 18.171 m2) i l’extensió de la circularitat a tota la ciutat, els seus fluxos estratègics (tèxtil, energia, matèria orgànica…) i els seus sectors (administració, agricultura, indústria, comerç i consum), mitjançant la conjunció d’activitats de formació, acompanyament empresarial i la innovació i testeig de solucions en serveis públics urbans.

Articulació a partir del Parc Circular Mataró-Maresme (1ª fase en construcció, posta en marxa 2022)

Ecosistema circular de referència en l’àmbit dels serveis urbans, la innovació i la competitivitat empresarial

Projecte multiagent amb gran impacte social. Fomenta la regeneració urbana i millora la competitivitat industrial

Efecte multiplicador:
rati 1 € públic x 4,7 € privats

Col·laboració publicoprivada

Administració: Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, Ajuntament de Mataró, ajuntaments del Maresme, Aigües de Mataró SA, Consell Comarcal del Maresme, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya.

Acadèmia/Investigació: Càtedra d’Economia Circular i Càtedra d’Economia Social (TecnoCampus), UPF, Eurecat, Càtedra UNESCO de Sostenibilitat (UPC), UB, URV, ESIC, Khalifa University, Rich Center CO2/H2, CSIC.

Empresa: Consell de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, FAGEM, PIMEC, Clúster Moda, Clúster Packaging, Clúster Hàbitat, Hallotex, Girbau, Griñó, Valoriza-Sacyr, Dow Chemical, ACIN Costa Brava, Ambisort, Ecoembes, Ecovidrio, R2H.

Societat: AAVV de Rocafonda, Fundació El Maresme, Formació i Treball, Tirgi, Solidança, AERESS, Humana, Biciclot, centres educatius.

Actuacions destacades i infraestructures diferencials